2015-06-12 05:37:09
Φωτογραφία για Θετική γνωμοδότηση για φάρμακο που μειώνει στο μισό τη χοληστερίνη
Ένα πειραματικό φάρμακο που μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ την «κακή» (LDL) χοληστερόλη στο αίμα, έλαβε θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Αρχής φαρμάκων Όπως αναφέρουν tanea.gr, αν και αυτού του είδους οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές για την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, συνήθως ακολουθεί τις συστάσεις των επιτροπών της.

Το φάρμακο λέγεται αλιροκουμάμπη (alirocumab) και είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ανήκει στην νέα οικογένεια αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων που λέγονται αναστολείς της πρωτεΐνης PCSK9.

Η πρωτεΐνη αυτή εμποδίζει το ήπαρ να αποβάλλει την LDL χοληστερόλη από τον οργανισμό.

Η επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων της FDA ψήφισε υπέρ της εγκρίσεως της αλιροκουμάμπη, καταρχήν για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις στατίνες (σ.σ. είναι τα κύρια φάρμακα κατά της χοληστερόλης) που παίρνουν και για όσους γεννιούνται με γενετική προδιάθεση για πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.


Πρόσφατη ανασκόπηση 24 κλινικών μελετών για τους αναστολείς του PCSK9, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα μειώνουν κατά 47% κατά μέσον όρο την LDL χοληστερόλη (η μείωση έφτασε το 65% σε μερικούς ασθενείς).

Το πιο σημαντικό είναι ότι φαίνεται να ελαττώνουν σημαντικά και τον κίνδυνο εμφράγματος ή θανάτου από καρδιοπάθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες για να θεωρηθεί σίγουρο, λένε.

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει σήμερα η ίδια επιτροπή και για ένα άλλο φάρμακο της ίδιας οικογένειας, την εβολοκουμάμπη (evolocumab).

Οι αναστολείς του PCSK9 λαμβάνονται με ένεση μία φορά κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε μήνα, αναλόγως με το σκεύασμα.

Η τελική απόφαση της FDA αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ