2015-06-12 11:15:32
Φωτογραφία για EL-ERIAN: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΗΣ ΕΚΤ
Η ανησυχητικά υψηλή ανεργία στην Ελλάδα αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση της «ανησυχητικής κατάστασης» στη χώρα, με την κρίση να απειλεί όλο και περισσότερο να πλήξει την φήμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της Allianz, Mohamed El-Erian. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά από δυο αρνητικές ειδήσεις για τη χώρα, που επιβεβαίωσαν πως το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πλήττουν την οικονομία και την αγορά εργασίας της χώρας.

Την Πέμπτη, η Wall Street Journal μετέδωσε πως οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν χωρίς συμφωνία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ικανότητα των δυο ομάδων να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ μια ημέρα πριν, την Τετάρτη, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας, κάτι που οδήγησε τον El-Erian να αναρτήσει στο Twitter το ακόλουθο σχόλιο: «FYI η υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε CCC έχει λίγες επιπτώσεις. Όμως τονίζει την έκταση του χρηματοοικονομικού ρίσκου και του ρίσκου στη φήμη της ΕΚΤ».


Σε συνέντευξή του χθες στο Bloomberg, o El-Erian ανέλυσε περαιτέρω τους κινδύνους που ενέχει η συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα από την ΕΚΤ. «Μην ξεχνάτε πως όχι μόνο η Ελλάδα έχει να καταβάλει μια μεγάλη δόση προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο, αλλά η ΕΚΤ μόλις αύξησε το όριο του δανεισμού προς την Ελλάδα μέσω του ELA». «Δεν είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείς για να ενισχύεις την φερεγγυότητα, υποτίθεται ότι πρέπει να χρησιμοποιείται για ρευστότητα και όσο πιο βαθιά στην περιοχή junk ολισθαίνει η Ελλάδα, τόσο πιο πολύ τονίζει τα ρίσκα που παίρνει η ΕΚΤ για τη φήμη και τα οικονομικά της».

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο El Erian προειδοποίησε πως είναι «πολύ περίπλοκες», καθώς είναι πολλά τα μέρη που πρέπει να ικανοποιηθούν. «Οι policy makers χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης και εξακολουθεί να μην υπάρχει κοινή άποψη ως προς το τι έχει συμβεί, όπως μάλλον ως προς το τι χρειάζεται να γίνει. Έτσι, ακόμα και αν καταλήξουν σε ένα ακόμα ''τσιρότο'', αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί σύντομα», πρόσθεσε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ