2015-06-16 22:23:05
Φωτογραφία για ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΖΑΚ-ΚΛΟΝΤ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Λιου προς Τσίπρα: Επείγουσα η επίτευξη συμφωνίας

Η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι τα περί αύξησης του ΦΠΑ σε ρεύμα και φάρμακα είναι άποψη της Κομισιόν και του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για παραποίηση των προτάσεων της Κομισιόν.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιελάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών», κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.


Λιου προς Τσίπρα: Επείγουσα η επίτευξη συμφωνίας

Την ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, στο περιθώριο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, Λιου και Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα πραγματικός συμβιβασμός της Ελλάδας με τους δανειστές. Μία αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα συνεπάγεται άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, συνέχισε ο Tζακ Λιου.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ελληνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί πριν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Όπως επεσήμανε σε δημοσιογράφους ο κ. Έρνεστ, όλες οι πλευρές οι οποίες εμπλέκονται στις συνομιλίες θα έπρεπε να εστιάσουν στο πώς θα επανακάμψει η ελληνική οικονομία, με τρόπο που δεν θα «κλυδωνίζει» τις αγορές.

ΑΜΠΕ  

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ