2015-06-18 09:48:07
Φωτογραφία για CNBC: Ο Τσίπρας ψάχνει λίγη αγάπη στη Ρωσία
Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο ενός διεθνούς οικονομικού φόρουμ, η συνάντηση που θα έχει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συζητείται έντονα στα διεθνή γραφεία.

Το CNBC αναφέρει πως ο Τσίπρας πηγαίνει στη Ρωσία αναζητώντας λίγη αγάπη. «Η επίσκεψη του στη Ρωσία γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς οι συζητήσεις με τους δανειστές της έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει, ήδη, πως δεν θα πληρώσει τα 1.6 δισεκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, στο τέλος του μήνα, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία. Όλα αυτά αυξάνουν τις ανησυχίες για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου.

Η κεντρική τραπεζίτης της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, μιλώντας στο CNBC, εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα της αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο. «Εξετάζουμε αυτό το άσχημο σενάριο που σίγουρα θα προκαλέσει αναταραχή στις οικονομικές αγορές της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο βασικός εμπορικός συνεργάτης μας είναι η ΕΕ, άρα έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε».


Κατά την κ. Ναμπιουλίνα, το Grexit είναι πιθανό και σε αυτή την περίπτωση θα προκαλέσει ζημίες και στη Ρωσία. «Υπάρχει η πιθανότητα και σίγουρα θα μειώσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ σε εμάς θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης των προϊόντων μας». Κι όλα αυτά, τη στιγμή που εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες γύρω από την ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα της BRICKS και την περαιτέρω σύνδεση της Ελλάδας με τη Ρωσία μέσω της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει ο Νίκολας Σπίρο, του Spiro Sobereign Strategy, «Από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει πως ενδιαφέρεται να ενδυναμώσει τις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, με στόχο να εκτρέψει τις πολιτικές του από τη διαμάχη που έχει με τα μέλη της Ευρωζώνης. Παίζει το χαρτί του εθνικισμού και είναι φανερό πως η προσέγγιση προς τη Ρωσία είναι μέρος της μικροπολιτικής έναντι των δανειστών. Αυτή είναι κάτι σαν μουσική στα αυτιά του Πούτιν που με τη σειρά του έχει αναπτύξει σχέσεις και με άλλα κράτη της ΕΕ (βλ. Ουγγαρία) και θέλει να δείξει προς τους Ευρωπαίους ότι έχει δυνάμεις επιρροής. Όλο αυτό αυξάνει τους φόβους ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, η Ρωσία θα την περιμένει». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ... ΛΙΜΑΝΙ Ο ΖΟΝΑΤΑΣ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ... ΛΙΜΑΝΙ Ο ΖΟΝΑΤΑΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ