2015-06-18 14:37:11
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1 FM» και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο
O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο Ραδιοσταθμό “Παραπολιτικά 90,1 FM και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, ώρα 20.30.

Κύρια θέματα της συνέντευξης ήταν οι προτεινόμενες μειώσεις των αμυντικών δαπανών της χώρας από τους θεσμούς, καθώς και η σχεδιαζόμενη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θέλω ευθέως να σας ρωτήσω εάν όντως μπορούμε να εξοικονομήσουμε από αυτές τις υπερβολικές στρατιωτικές δαπάνες που η χώρα, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν χρεωκοπημένη και βρίσκεται σε κρίση, εξακολουθούν να είναι σε ένα ύψος – αν είναι ακριβή τα στοιχεία – είμαστε η χώρα που δαπανά τα περισσότερα για αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, μετά τη Μεγάλη Βρετανία ή, σε κάθε περίπτωση, είμαστε πολύ ψηλά, κάτι που δεν αναλογεί με την  οικονομική κατάσταση στη οποία βρίσκεται η χώρα. Αν αυτή η πρόταση είναι ειλικρινής, θα έλεγα γιατί να μην την αποδεχθούμε;


Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Κύριε Κοτρώτσο, κοιτάξτε, εδώ υπάρχουν δύο οπτικές γωνίες. Η οπτική γωνία των ξένων η οποία βλέπει τα πράγματα περισσότερο λογιστικά και η οπτική γωνία η δική μας που βλέπει τα πράγματα με βάση το εθνικό συμφέρον, τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και την διασφάλιση όλων αυτών των πραγμάτων που διασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και που θα πρέπει να ενδυναμωθεί αυτή η δυνατότητα. Δηλαδή, τι γίνεται αυτές τις μέρες. Και αν θέλετε εκεί που δεν το περίμενε, δεν περίμενε κανένας τώρα να προκύψει θέμα και συζήτηση ΣΚ: Σωστό…

NK: … για τις αμυντικές δαπάνες. Ομως υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια, μια σταθερή επιδίωξη, κύρια από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει «εγώ βγάζω έξω τους εξοπλισμούς» - εκ του πονηρού, όπως καταλαβαίνετε, βγάζει έξω τους εξοπλισμούς.

ΣΚ: Γιατί ο βασικός μας πελάτης είναι οι Αμερικανοί, έτσι δεν είναι;

ΝΚ: Ακριβώς. Και όχι μόνο. Είναι, μπορώ να πω, μοιρασμένα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

ΣΚ: Ναι, ναι, Αμερικανοί και Γερμανοί και Γάλλοι κυρίως…

ΝΚ: Όμως, υπάρχει μια αρκετή φιλολογία ειδικά από τους Financial Times αυτές τις μέρες, όπου αυτοί αφού περιέγραψαν ένα σκηνικό που δεν είναι ακριβές, δηλαδή έβαλαν στατιστικά του 2009, του 2010 και άντε και του 2013, και είπαν ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι 2,3 του ΑΕΠ κλπ… Οι αμυντικές δαπάνες αυτή τη στιγμή  είναι, για το 2015 μιλάμε, είναι 1,75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Από εκεί και πέρα, τι άλλο έγραφαν οι εφημερίδες και προκάλεσαν και κάποιες φήμες εδώ που αναμεταδόθηκαν, ίσως όχι με τον σωστότερο τρόπο, από μερικά ΜΜΕ, ότι θα μειωθούν μισθοί των στρατιωτικών, ότι θα μειωθούν υπερβολικά οι αμυντικές δαπάνες και ορισμένα άλλα πράγματα που, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να σταθούν γιατί εδώ, η κύρια κατεύθυνση αυτής της Κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις…

ΣΚ: Καλά, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον αστείο κύριε Υπουργέ να συζητάμε για μείωση μισθών στο ένστολο προσωπικό, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει υποστεί τα πάνδεινα.

NΤ: Έτσι ακριβώς. Τα έγραφαν γενικότερα σαν συστάσεις οι Financial Times.

ΣΚ: Εν πάση περιπτώσει, οι Financial Times –φαντάζομαι– ότι δεν θα συμμετάσχουν στις επόμενες κρίσεις, να ορίσουν και τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αν είναι, και οι Financial Times για να είμαστε και πιο ήρεμοι, έτσι;

ΝΤ: Έτσι, έτσι, όμως προσέξτε ποια είναι η γωνία η δική μας , κύριε Κοτρώτσο…

ΣΚ: Ναι, ναι, θα μου την πείτε, αλλά θέλω να μου διευκρινίσετε, σας παρακαλώ, κάτι. Υπάρχουν δύο ζητήματα. Καταρχάς, είπατε ένα ποσοστό το οποίο εγώ θα πω ότι, για να κάνω και τον συνήγορο του διαβόλου, ότι 1,75, -  1,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, του ΑΕΠ δηλαδή, για αμυντικές δαπάνες, όταν μας ζητούν να κόψουμε 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, δηλαδή από συντάξεις, και όταν άλλο 1% του ΑΕΠ θα προκαλέσει απομείωση των εισοδημάτων, αυτών που έχουν απομείνει στον κόσμο, με την αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θα σας έλεγα ότι στο δικό μου το αυτί, καλοπροαίρετα, ακούγεται μεγάλο το ποσοστό που δίνουμε, επί του ΑΕΠ, για αμυντικές δαπάνες, και θα ήθελα να μου πείτε τι είναι αυτές οι δαπάνες;

NT: Προσέξτε, καταρχάς, γύρω στο 1% είναι αμοιβές και τα υπόλοιπα είναι διάφορες άλλες λειτουργικές δαπάνες, όπου περιλαμβάνονται τώρα πια ανταλλακτικά κυρίως, γιατί εξοπλισμοί όπως ξέρετε, δεν γίνονται. Όμως, εάν με ρωτήσετε αν μπορεί να εξοικονομηθούν χρήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, από αυτό το μικρό ποσοστό που παίρνουν, θα σας έλεγα «Ναι, μπορούν να εξοικονομηθούν». Πώς; Με εξορθολογισμό της δομής, με κλείσιμο στρατοπέδων που δεν χρειάζονται. Και έτσι θα πετύχουμε και καλύτερη αποτελεσματικότητα στις περιοχές που είναι αναγκαίες και απαραίτητες και πρέπει να ενδυναμωθούν οι ένοπλες δυνάμεις και μείωση της σπατάλης, άρα σε αυτήν την κατεύθυνση, εμείς δουλεύουμε, εμείς υπολογίζουμε. Τα επιτελεία μας βρίσκονται σε μεγάλη ένταση εργασίας προκειμένου να βγάλουμε τί μπορούμε να περικόψουμε από όλες αυτές τις σπατάλες που υπάρχουν ακόμα ή να κόψουμε από αυτά που δεν χρειάζονται, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ούτε κινέζικο πληθυσμό, ούτε αμερικανικό προϋπολογισμό, αυτά ξεκαθαρισμένα πράγματα. Πρέπει κάποτε να συμμαζευτούν.

ΣΚ: Από την μείωση της θητείας, με έναν –ας το πούμε έτσι- πιο επαγγελματικό στρατό, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ ενδεχομένως, δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα;

NT: Όχι, αν θέλετε, το ποσοστό του Ισραήλ περιλαμβάνει ακριβώς αυτό που έχουμε και εμείς τώρα, δηλαδή ένα μεικτό σύστημα επαγγελματιών και υποχρεωτικής θητείας. Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική γιατί η συμμετοχή στον Στρατό των νεαρών παιδιών έχει σχέση με την συμμετοχή, με την εκπαίδευση των νεαρών ανθρώπων στο να συμμετέχουν στα κοινά και με μια ισορροπημένη δομή όπου δεν υπάρχουν μόνον επαγγελματίες αλλά και οι απλοί πολίτες. Αυτό το μικτό σύστημα σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε.

ΣΚ: Άρα δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωση της στρατιωτικής θητείας αυτήν την ώρα μου λέτε;

ΝΤ: Όχι, ούτε για αύξηση, ούτε για μείωση, σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την θητεία στα επίπεδα τα σημερινά, γιατί στο κάτω –κάτω, πώς μπορείς να μειώσεις κάτι, ή να αυξήσεις όταν δεν ξέρεις τι δομή θα εμφανιστεί αύριο, τι σχήμα θα εμφανιστεί αύριο; Που σας λέω εγώ ότι πρέπει να μειωθεί και αρκετά η δομή για να γίνει πιο ορθολογική, πιο αποτελεσματική.

ΣΚ: Έχετε αποφασίσει περίπου πόσα στρατόπεδα μπορείτε να κλείσετε και τί άλλες μειώσεις μπορείτε να κάνετε;

ΝΤ: Είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Θα είναι πολύ σύντομα έτοιμα τα επιτελεία, γιατί έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, με το που ξεκίνησε αυτή  η Κυβέρνηση.

ΣΚ: Πόσα στρατόπεδα έχουμε περίπου σήμερα, κύριε Υπουργέ;

ΝΤ: Αν θυμάμαι καλά γύρω στα 500.

ΣΚ: Έχουμε 500 στρατόπεδα…

NT: Περίπου.

ΣΚ: Αυτό σημαίνει, χοντρικά το λέμε τώρα, μπακαλίστικα, δέκα στρατόπεδα ανά νομό της χώρας, έτσι;

NT: Kαταλαβαίνετε, ο κάθε Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει, ότι δεν είναι ορθολογική αυτή η κατανομή. Είναι στην παλιά λογική, κάθε χωριό και στρατόπεδο…

ΣΚ: Και πανεπιστήμιο, και στρατόπεδο, και ΤΕΙ, και τα λοιπά, ναι… Αυτά σε ποιο βαθμό μπορούν να μειωθούν, πολύ πρόχειρα, με βάση την μελέτη που λέτε ότι γίνεται;

ΝΤ: Έχουμε υπολογίσει ότι γύρω στο 15 με 20% μπορούν να μειωθούν σε πρώτη φάση.

ΣΚ: Άρα, τα 500 να γίνουν περίπου 400 δηλαδή…

ΝΤ: Ναι, ναι, σε πρώτη φάση. Γιατί αυτές οι αλλαγές, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα έχουν μια δυναμική και θέλουμε να ενισχύσουμε – έτσι εμείς ξεκινήσαμε, αμέσως μετά τις εκλογές- για να ενισχύσουμε τις περιοχές τις κρίσιμες, δηλαδή να το πούμε αλλιώς, Θράκη και Νησιά Αιγαίου.

ΣΚ: Νομίζω ότι είναι και σωστό αυτό, να σας ρωτήσω κάτι άλλο… Προφανώς, φαντάζομαι, δεν τίθεται θέμα, δεν πρέπει να τεθεί θέμα, να μειωθούν οι δαπάνες, αυτές οι ελάχιστες που κάνετε για κάποια ανταλλακτικά, για τα καύσιμα των αεροπλάνων, φαντάζομαι δεν μας ζητάει ο κύριος Γιουνκέρ να μην πετούν τα αεροπλάνα μας πάνω από το Αιγαίο και να δεχόμαστε έτσι τις παρενοχλήσεις των Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών χωρίς καμμία απάντηση, αλλά από την άλλη θα σας έλεγα το εξής: Αυτά τα 500 εκατομμύρια, τα οποία τα κουβαλάτε από την κυβέρνηση Σαμαρά, και θα τα πληρώσετε σε μεγάλη Αμερικανική εταιρία, για παραγγελίες που είχαν γίνει παλιότερα, και για τις οποίες δεν ευθύνεστε εσείς, δεν είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα μπορούσατε να έρθετε σε μια επικοινωνία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με την συγκεκριμένη εταιρία, να τα πάτε στο μέλλον μετά από 10 – 15 χρόνια, γιατί με 500 εκατομμύρια μόνο από αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι κλείνει πολύ η ψαλίδα του δημοσιονομικού κενού, το χάσμα που έχουμε με τους δανειστές.

NT: Κύριε Κοτρώτσο, καταρχάς ο κύριος Γιούνκερ που αναφέρατε στην αρχή, μπορεί να ζητήσει ότι θέλει, τα θέματα, όμως, διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, αποφασίζονται από την κυρίαρχη κυβέρνηση.

ΣΚ: Άλλωστε, ο Γιούνκερ δεν έχει ανάγκη από στρατό στο Λουξεμβούργο γιατί έχει τις τράπεζες και τους φορολογικούς παραδείσους εκεί, και είναι επαρκή για την κυριαρχία της χώρας του…

ΝΤ: Ακριβώς, και δεν έχει και απειλή γύρω γύρω. Αλλά για τα υπόλοιπα θέματα τα εξοπλιστικά που αναφέρατε, υπάρχουν –είναι αλήθεια– επιχειρησιακές απαιτήσεις, και τα 500 έχει αποφασιστεί να δοθούν λίγα λίγα. Αλλά, τέλος πάντων, αυτή την στιγμή και στην φάση που βρισκόμαστε, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα και να τα πούμε με το όνομά τους. Και θα εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις  και δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα, αναφέρομαι σε όλα.

ΣΚ: Όχι, εγώ μένω και  λίγο στο συγκεκριμένο, φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, αλλά αφού κάνετε μία υπερπροσπάθεια και νομίζω ότι το έχετε καταφέρει και με την μείωση των αμυντικών δαπανών εν γένει, και να χτυπήσετε τις μίζες και όλα αυτά τα πράγματα του παρελθόντος που μπορούν να εξοικονομηθούν και χρήματα,  να εξοικονομηθούν και χρήματα και από εκεί, αλλά αυτό, αν το συμφωνούσατε με τον Πρωθυπουργό και με τον κύριο Καμμένο, και με τον κύριο Ήσυχο, όλοι εσείς, νομίζω πως δεν θα είχε αντίρρηση καμμία κυβέρνηση του εξωτερικού, ή το ΔΝΤ, να επιμείνει σε μια χρεωκοπημένη χώρα να δώσει 500 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια πόσο είναι και να μην το πάτε λίγο πιο πίσω;

ΝΤ: Ελπίζω κύριε Κοτρώτσο και πιστεύω, ότι θα υπάρξει, μπορεί να υπάρξει, ανεκτικότητα αν θέλετε, ευελιξία αν θέλετε, από όλες τις πλευρές. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει ευελιξία, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση.

ΣΚ: Αντιλαμβάνομαι ότι μιλάτε πολύ προσεκτικά γιατί είναι ένα θέμα το οποίο καίει, και το οποίο προφανώς πρέπει να περάσει και από τον Υπουργό και από τον Πρωθυπουργό, αλλά οσμίζομαι δημοσιογραφικά ότι μάλλον το συζητάτε, έτσι δεν είναι;

ΝΤ: Κύριε Κοτρώτσο, δεν μασάω τα λόγια μου, προσέχω αλλά δεν τα μασάω. Είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να συζητηθεί, όπως όλα τα θέματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι. Εμείς θα κάνουμε προσπάθεια να σταθεροποιήσουμε και την αμυντική ικανότητα της χώρας, να την βελτιώσουμε όπου είναι δυνατόν με το μικρότερο κόστος. Και υπάρχουν, πιστέψτε με, υπάρχουν δυνατότητες κάθε μέρα να καλύπτουμε αρκετά σημεία που θα μπορούσαν να εξορθολογιστούν.

ΣΚ: Και η εικόνα που έχω από την δουλειά που κάνετε, ειλικρινά το λέω, και δεν το λέω επειδή συνομιλούμε τώρα, είναι πολύ θετική για όλη την ηγεσία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και για την στρατιωτική ηγεσία. Θέλω μία πολύ πολύ σύντομη…

ΝΤ: Και αθόρυβα, όπως ξέρετε δεν ζητάμε να βγούμε στα κανάλια…

ΣΚ: Ξέρω ότι δεν είσαστε τακτικός θαμώνας, ακριβώς, των μέσων ενημέρωσης, και αυτό σας τιμά…

ΝT: Να είστε καλά…

ΣΚ: Πείτε μου με μια φράση σας παρακαλώ πολύ, μια τελευταία ερώτηση. Πολλοί λένε, ότι αν δεν έρθουμε σύντομα σε συμφωνία, μία από τις συνέπειες, πέραν των οικονομικών, πέραν ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί ξεκρέμαστη, μία από τις συνέπειες μπορεί να είναι γεωπολιτική και να φορά ακόμα και την άμυνα της χώρας, τη θέση της χώρας. Ακούω ακόμα και συναδέλφους μου να λένε ότι υπάρχουν σενάρια ότι μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με θερμά επεισόδια, με το ένα με το άλλο,  εάν δεν πάμε σε συμφωνία. Υπάρχει τέτοιο “alert”, υπάρχει τέτοιος φόβος, εξετάζετε τέτοια σενάρια στο Υπουργείο;

ΝΤ: Κύριε Κοτρώτσο, βλέπετε ότι παρά τις προκλήσεις που δεχόμαστε, και μερικές φορές είναι ιδιαίτερα έντονες από την μεριά της Τουρκίας στο Αιγαίο, εμείς όχι μόνο δεν μειώσαμε την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυξήσαμε. Γιατί, ξέρετε, αν δεν διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα, δεν μπορεί να έχουν επιτυχία οι κοινωνικοί αγώνες στο εσωτερικό. Αυτό το ξέρουμε καλά και προσπαθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΚ: Και νομίζω ότι ο συνδυασμός και ο συντονισμός που υπάρχει μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Εξωτερικών μάλλον έχει αποδώσει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

NT: Πολύ στενή συνεργασία και καθημερινή.

ΣΚ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία, να είστε καλά.

    

           NT: Ευχαριστώ, κύριε Κοτρώτσο. 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ