2015-06-19 17:00:22
Φωτογραφία για Τσίπρας στη Ρωσία λίγο πριν τη συνάντηση με τον Πούτιν: Είμαστε λαός που ξέρει να βρίσκει νέα κι ασφαλή λιμάνια - Αρχή του τέλους της Ευρωζώνης το Grexit
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν λέγεται «Ελλάδα», αλλά «Ευρωζώνη» και είναι πρόβλημα στις δομές της Ευρωζώνης, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας ομιλία στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση, χρησιμοποιώντας μια μεταφορά: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας, αλλά ο ελληνικός λαός είναι λαός της θάλασσας, δεν φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια».

Βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε πολυδιάστατη πολιτική επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση είναι παλιές κοινωνικές προκλήσεις, που παραμένουν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο, είπε και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη».


Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός .

Τέλος ο κύριος Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο νέο κόσμο, κουβαλώντας τα λάθη του παρελθόντος στις αποσκευές μας».

Το Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρωζώνης

Το διαβόητο Grexit δεν μπορεί να είναι επιλογή ούτε για τους Έλληνες ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελούσε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης, εκτιμά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδας «Κουρίρ».

Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στην ανάγκη τερματισμού της λιτότητας και στην εστίαση του βάρους στην ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με την αποκάλυψη και φορολόγηση ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία, στο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τους Έλληνες ολιγάρχες, στην εικόνα της Μέρκελ και του Σόιμπλε στην Ελλάδα, αλλά και στο γεγονός πως μόνο με την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και τον αμοιβαίο σεβασμό, μπορεί να βρεθεί τρόπος εξόδου από την κρίση.

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, το διαβόητο Grexit δεν μπορεί να είναι επιλογή ούτε για τους Έλληνες ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα ήταν μια αμετάκλητη διαδικασία, θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης και ο ίδιος πρέπει να υπενθυμίσει, όπως σημειώνει, ότι η συζήτηση για το Grexit άρχισε όταν στην Ελλάδα ξεκίνησε η εφαρμογή των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας.

Αυτά τα προγράμματα λιτότητας που, όπως υπενθυμίζει, επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός και δεν υπήρξαν θετικά ούτε για την οικονομία, η Ελλάδα δεν έγινε ανταγωνιστικότερη, ούτε λιγόστεψε το δημόσιο χρέος, και άρα θα πρέπει να αλλάξει ο συνολικός σχεδιασμός.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ