2015-06-23 12:20:31
Φωτογραφία για Business Insider: Ο Τσίπρας θα έχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα
Με το που κατέθεσε η ελληνική πλευρά τη νέα... δέσμη μέτρων, αίφνης, τα πράγματα άρχισαν κάπως να κινούνται. 

Και μπορεί οι δανειστές να μην επικυρώνουν τη συμφωνία, εντούτοις διαφαίνεται μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με προηγούμενες ημέρες.

Αν στο εξωτερικό πεδίο η ελληνική κυβέρνηση παλεύει με τους δανειστές, στο εσωτερικό θα πρέπει να «πουλήσει» την όποια συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαιτέρως στους βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα. 

Όπως αναφέρει ο Μάικ Μπερντ στο Business Insider, αυτά που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα για την ελληνική πρόταση, σίγουρα δεν θα γίνουν δεκτά με ενθουσιασμό από τους αριστερούς του ακραία φάσματος του κυβερνώντος κόμματος. «Γίνεται φανερό πως η συμφωνία θα θεωρηθεί από κάποιους ως μια έκπτωση της ιδεολογικής καθαρότητας του Αλέξη Τσίπρα. Και τούτο διότι ζητήματα που προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως δεν θα αγγίξει, τώρα είναι στο τραπέζι». Αυτά έχουν να κάνουν με τις συντάξεις και τον ΦΠΑ που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Αμφότερα αποτελούν μέρη της λιτότητας που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ανακόψει με την ανάρρησή του στην εξουσία. Όπως αναφέρει το άρθρο, ήδη, κάποιοι υποστηρικτές του Τσίπρα αρχίζουν να δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους προς τον Τσίπρα.


Πρόσφατα ο Τσαρλς Φορέλ έγραψε στη Wall Street Journal ότι είναι αβέβαιο ακόμη τι είδους συμφωνία θα γινόταν δεκτή από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη λογική ότι είναι γνωστές οι απόψεις της συγκεκριμένης πτέρυγας κατά των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Σημειώνει, δε, πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατάφερε να συμμαζέψει με εκπληκτικό τρόπο τις δυνάμεις του και να ανήλθε στην εξουσία, ωστόσο το κόμμα είναι μια συγκέντρωση διαφορετικές οργανισμών που κινούνται από το σοσιαλισμό έως το σταλινισμό. Αρκετοί από αυτούς ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και ο αριθμός τους δεν είναι ευκαταφρόνητος.

To σάιτ World Socialist εξηγεί ότι η Αριστερή Πλατφόρμα είναι ένα αμάλγαμα από ψευδο-αριστερές δυνάμεις, Σταλινικους και Μαοϊκούς, τα μέλη του οποίου είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ, ή, τουλάχιστον, της πιθανότητας να φύγουν όποτε θέλουν.

Ο Γιώργος Σαραβέλος της Barclay's λέει από την μεριά του πως η συμφωνία πρέπει να περάσει πρώτα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μετά από όλους τους άλλους. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δει τι θα πράξουν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έτσι, ενδέχεται να χρειαστεί τη στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και της ΝΔ, καθώς κάποια μέλη αυτής είναι υπέρ της ψήφισης του νέου σχεδίου.

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο κίνδυνος αποστασίας είναι δεδομένος για τον Τσίπρα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ