2015-06-23 18:38:47
Φωτογραφία για ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ: «ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ»
ΣΕΛΠΕ: Η ελληνική πρόταση φορτώνει με περισσά βάρη τον ιδιωτικό τομέα

Αρνητικός έναντι των προβλέψεων της διαφαινόμενης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-δανειστών της είναι ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Πρόεδρος του ΣΕΠΟΑ σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει ότι: «Μία συμφωνία με τόσο επώδυνα μέτρα δεν είναι καλή συμφωνία. Δεν περιμέναμε έξι μήνες για αυτά τα μέτρα». Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ στην εστίαση, που εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στον συντελεστή του 13%, ο κ. Μονεμβασιώτης τόνισε ότι δεν είναι οριστικό.

 «Εάν είναι έτσι θεωρούμε ότι αποφύγαμε ένα μεγάλο ατύχημα για την αγορά της εστίασης, τις επιχειρήσεις αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο. Ωστόσο εάν αυξηθεί σε 23% αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε νέο κλείσιμο επιχειρήσεων και νέες απολύσεις στην εστίαση».


Ο κ. Μονεμβασιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για τα φορολογικά μέτρα που εκτιμάται ότι θα λάβει η κυβέρνηση τονίζοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  ότι, «Τα φορολογικά μέτρα είναι άστοχα για τις επιχειρήσεις. Η χώρα δεν παράγει τίποτα και οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πληγεί οικονομικά». Οι ελάχιστες επιχειρήσεις που έμειναν, σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, «με την αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% καθώς επίσης και την έκτακτη εισφορά 12% θα επιβαρυνθούν συνολικά με φορολογία 41% και θα οδηγηθούν σε περαιτέρω συρρίκνωση, ενώ με τόσο υψηλή φορολογία δεν θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα».

ΣΕΛΠΕ: Η ελληνική πρόταση φορτώνει με περισσά βάρη τον ιδιωτικό τομέα

Επίσης, τη βαθιά ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές καθώς επίσης και για τις ελληνικές προτάσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, εκφράζουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το πνεύμα που αποπνέει μια ενδεχόμενη συμφωνία δείχνει ότι πολιτικά είναι τοποθετημένη απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την αριστεία. Προστατεύει το δημόσιο κομμάτι της οικονομίας και φορτώνει με περισσά βάρη τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει το βάρος το ιδιωτικό κομμάτι της οικονομίας που παράγει τον πλούτο της χώρας» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντώνης Μακρής, πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Παράλληλα ο κ. Μακρής πρόσθεσε: «Θα είμαστε χαρούμενοι για την ενδεχόμενη συμφωνία και για το γεγονός ότι θα μείνουμε στην Ευρώπη. Αλλά θα είμαστε επίσης πολύ προβληματισμένοι για το βάθος του χρόνου και τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας». Κληθείς να σχολιάσει τις ελληνικές προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ. Μακρής ανέφερε: «Τα όποια μέτρα τα ακούμε αλλά εκφέρουμε την άποψή μας μετά την ανάγνωση της τελικής συμφωνίας». 

Από την πλευρά του ο Αντώνης Ζαΐρης αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Πρόκειται για μια πολύ κακή συμφωνία από την οποία επιβαρύνεται δραματικά ο ιδιωτικός τομέας. Με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ωχριά οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη προσέγγιση σε ότι αφορά την φοροκαταιγίδα μέτρων που έρχεται».

Όπως εκτιμά ο κ. Ζαΐρης, «Τα επόμενα 3-4 χρόνια η συνολική κατάσταση της οικονομίας της χώρας θα είναι δέκα φορές χειρότερη απ΄ότι είναι σήμερα». Παράλληλα πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς, για τους ιδεολόγους της Αριστεράς, βγαίνει ταπεινωμένη από τα μέτρα. Για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, δηλαδή, 6-7 δισ. ευρώ, αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 2-2,5%. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι αδύνατο, καθώς η οικονομία μπαίνει σε βαριά ύφεση λόγω της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της έκτακτης εισφοράς αλλά και των επερχόμενων απολύσεων». «Τα νέα μέτρα ενοχοποιούν την επιχειρηματικότητα και το κέρδος» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ζαΐρης.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ