2015-06-24 12:58:36
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ VD
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από το ΔΝΤ για τις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει, «Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, για τις Βρυξέλλες αναχώρησε πριν λίγο η ελληνική κυβερνητική αποστολή προκειμένου να διεξάγει τον τελευταίο γύρο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. «Πηγαίνουμε για την τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης, η οποία ελπίζουμε, πασχίζουμε να είναι η τελευταία σε συνθήκες κρίσης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης λίγο πριν αναχωρήσει για το Eurogroup.

Εκτός από τον κ. Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα, μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Σημειώνεται, ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται, ήδη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσκαλώτος.


O πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να φθάσουν στις Βρυξέλλες στις 14:00. Θα ακολουθήσει σύσκεψη Τσίπρα - Λαγκάρντ - Γιούνκερ - Ντράγκι, ενώ θα έχει προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα έως τις 20:00, οπότε πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να κλειδώσει αύριο Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, σε αυτήν τη φάση, βρίσκονται οι ενστάσεις του ΔΝΤ, αλλά και της Κομισιόν, για το «μείγμα» των μέτρων που προτείνονται, καθώς θεωρούνται υφεσιακά. Το Ταμείο προτιμά παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, όπως περικοπές στις συντάξεις και προσαρμογές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, αντί αυξήσεων στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.  Επιπλέον το ΔΝΤ θεωρεί πως τα έσοδα που αναμένει η κυβέρνηση από τις φορολογικές παρεμβάσεις θα είναι κατά 500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα εκτιμώμενα, καθώς αμφισβητεί ότι θα εισπραχθούν.

Πάντως, η εμπλοκή δεν εντοπίζεται μόνο από την πλευρά του ΔΝΤ, καθώς χθες το βράδυ ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε μιλώντας σε Έλληνες ευρωβουλευτές ότι στις Βρυξέλλες «σοκαρίστηκαν» από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, αν και διαφωνούν δεν φαίνεται να σκοπεύουν να μπλοκάρουν τη συμφωνία για το «μείγμα» των μέτρων. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει αφενός να δώσει λύση στην εμπλοκή που έχει προκύψει κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, αφετέρου θα διεκδικήσει σαφή αναφορά στο χρέος και το χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του ζητήματος.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ