2015-06-24 22:07:52
Φωτογραφία για ΕΚΤΑΚΤΟ: Διεκόπη το Eurogroup - Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις
22:00 Διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα το Γιούρογκρουπ των Βρυξελλών. Αναμένεται να επαναληφθεί την Πέμπτη στις 13:00 ενώ το τελεσίγραφο για την κατάθεση των εγγράφων της συμφωνίας λήγει στις 12:00. Το βράδυ πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με Γιουνκέρ και Λαγκάρντ.

21:47 Σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να λήξει χωρίς απόφαση. Μάλιστε ήδη διαρροές που υπάρχουν αναφέρουν ότι θα επαναληφθεί και την Πέμπτη πριν την Σύνοδο Κορυφής.

20:39 Τελείωσε πριν από λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους όλων των Θεσμών στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δηλώσεις, η αίσθηση πάντως που επικρατεί είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία και ότι η σημερινή νύχτα θα είναι μεγάλη.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γιούρογκρουπ που αρχίσει σε λίγη ώρα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο αλλά μπορεί να μην είναι το τελευταίο.


Μάλιστα ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να διεκδικήσει διαβουλεύσεις την Πέμπτη σε επίπεδο κορυφής με Ολάντ, Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

20:02 Η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5 το πρωί είναι μια εξαιρετικά σκληρή πρόταση, είναι μια βαρβαρότητα, ανέφεραν πριν από λίγο ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζητούν αύξηση στις εισφορές για τους εργαζόμενους και μείωση των εισφορών για τους εργοδότες.

Ζητούν ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και μείωση της έκτακτης εισφοράς των κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Επίσης ζητούν η αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Εμείς θέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών το Θέμα του χρέους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές αλλά η απάντηση είναι πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά.

Το Eurogroup θα αρχίσει αφού τελειώσει η συνάντηση με τους θεσμούς και μπορεί να καθυστερήσει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

19.44 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ούτως ώστε να υπάρξει βάση διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης.

19.14 Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων 48 ωρών εμφανίστηκε ανώνυμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι τρέχουσες προτάσεις των δανειστών είναι απαράδεκτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιμένει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι δανειστές, αντέτεινε, αρνούνται τη συζήτηση για το χρέος και επιμένουν στην επίτευξη συμφωνίας βάσει της λίστας μεταρρυθμίσεων.

18.56 Σε εξέλιξη βρίσκεται άδω και λίγη ώρα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές συνεδρίαση των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης το λεγόμενο euro working group. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την έναρξη του Eurogroup.

18.31 Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε δεσμεύσεις για αύξησεις φόρων αναφέρει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ έγινε σε συνέντευξή της σε γαλλικό περιοδικό.

17.41 Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών.

17.25 Η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παραμένει αβέβαιη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσκειται στην πλευρά των δανειστών της Ελλάδας.

«Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αβέβαιο» εξήγησε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι προς ώρας δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

16.07 Για εξαιρετικά γενναιόδωρη στάση που έχουν επιδείξει οι θεσμοί απέναντι στην Ελλάδα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του γερμνικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ και επανελαβε ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να κινηθεί.

«Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας» είπε και συνέχισε πως «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Εργαζόμαστε για αυτήν. Πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στην συνάντηση σήμερα».

15.22: Η Αθήνα απέρριψε την νέα πρόταση των θεσμών. Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του left.gr που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί κατέθεσαν αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.

Συγκεκριμένα οι θεσμοί αντιπρότειναν:

Στα δημοσιονομικά

- Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

- 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

- Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

- Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

- Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

- Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

- Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

- Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

- Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

- Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

- Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

- Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

- Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

- Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

- Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

14.14: Οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί πριν τη σύγκληση του Eurogroup είναι πυρετώδεις.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών, παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι επικεφαλής των θεσμών σε λίγο θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δανειστές καταθέτουν νέα πρόταση προς την ελληνική πλευρά, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει πως οι συνομιλίες «δεν έχουν καταρρεύσει» και η συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Από Σεπτέμβρη νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα αν...ευοδωθούν τα μέτρα-Νέες επαφές σήμερα στις Βρυξέλλες μετά τις...ενστάσεις

13.04μμ Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!

Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Αναχωρώντας επίσης για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο νέο Eurogroup για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: "Πηγαίνουμε για την τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης, η οποία ελπίζουμε, πασχίζουμε να είναι η τελευταία σε συνθήκες κρίσης".

Στη βελγική πρωτεύουσα, από ελληνικής πλευράς, βρίσκονται ήδη ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βρυξέλλες: Εμπλοκή από το ΔΝΤ και έκτακτη συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι , Λαγκάρντ - Νέο Eurogroup το βράδυ

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδα) θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Θεσμούς. Μια ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στις 15:00 ενημερώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ