2015-06-26 12:37:29
Φωτογραφία για Economist: Ο Τσίπρας μπορεί να βρει απέναντι τον Βαρουφάκη και την Κωνσταντοπούλου
Η απόσταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την... Αθήνα είναι σχετική. Μπορεί να απέχουν αρκετά, ωστόσο οι φωνές από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας, ωστόσο έχει αφήσει στην Αθήνα τον Αλέκο Φλαμπουράρη, να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο Economist αναλύει την κατάσταση στην Ελλάδα υπό το πολιτικό πρίσμα και σημειώνει πως ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας πετύχει μια συμφωνία που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα, θα είναι δύσκολο να την περάσει από την ελληνική Βουλή, καθώς θα βρει αντίσταση από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, αλλά και από τους ΑΝΕΛ. «Η αριστερή πτέρυγα φοβάται πως ο Τσίπρας θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του και θα δεχθεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας των δανειστών όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του το 2010 και το 2012», αναφέρει το άρθρο.


Τραυματική εμπειρία 

Αν και ο Τσίπρας εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις συντάξεις και αντιδράει στο αίτημα των δανειστών για περικοπές, φέρεται να έχει δεχθεί άλλες προτάσεις που ξεπερνούν τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές. «Φτάνοντας κοντά σε μια συμφωνία, θα είναι μια τραυματική εμπειρία για τον Τσίπρα, καθώς θα είναι δύσκολο να την πουλήσει στο εσωτερικό. Ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα σταματήσει τη λιτότητα και θα διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Επίσης, είχε υποσχεθεί πως θα λάβει χρήματα από τους δανειστές έτσι ώστε να ανοικοδομήσει τη χώρα, ενώ είχε υπερθερματίσει υπέρ του πολέμου κατά των ολιγαρχών.

Βοήθεια από την αντιπολίτευση 

«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται αρκετά από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι του Τσίπρα προέρχονται από το κόμμα του. Οι εξτρεμιστές της άκρας αριστεράς επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. Ωστόσο, οι μετριοπαθείς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλειοψηφικό ρεύμα (κοντά στο 60%) και αυτό θα παραμείνει πιστό στον Τσίπρα. Από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 20-30 ενδέχεται να ψηφίσουν εναντίον της συμφωνίας. Ακόμη και αν οι 12 βουλευτές των ΑΝΕΛ ψηφίσουν υπέρ, και πάλι ο Τσίπρας θα χρειαστεί τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Αυτό θα είναι αρκετά ταπεινωτικό για τον Τσίπρα, καθώς θα μειώσει την ηγετική θέση του στο κόμμα. Ανάμεσα σε αυτούς που ενδέχεται να αρνηθούν να στηρίξουν τη συμφωνία είναι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ