2015-06-26 13:15:38
Φωτογραφία για BBC: Οι Ελληνες τραπεζίτες πιστεύουν πως θα υπάρξει συμφωνία
Ανώτατα τραπεζικά στελέχη από την Ελλάδα μιλώντας στο BBC διαβεβαιώνουν ότι διαθέτουν περισσότερα από αρκετά μετρητά στα καταστήματά τους για να ανταποκριθούν στην όποια ζήτηση για αναλήψεις μπορεί να εκδηλωθεί σήμερα - και στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι ο ρυθμός των αναλήψεων από ανήσυχους πελάτες θα παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο απ' ότι στην αρχή της εβδομάδας.

"Είμαστε εντάξει" αναφέρει ένας εξ αυτών ο οποίος ερωτηθείς για την προσεχή εβδομάδα εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC, η σιγουριά του εν λόγω Έλληνα τραπεζίτη δεν βασίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό τόνο των δηλώσεων και των σχολίων από υπουργούς και αξιωματούχους στην Βρυξέλλες, τόπο των διαπραγματεύσεων.

Πηγάζει από την οικονομική λογική. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι κατακλυσμιαίες - και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι ολέθριες.


Όπως αναφέρει το BBC, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει τους τραπεζίτες ότι η μη συμφωνία σημαίνει την πιθανή λήξη της έκτακτης παροχής ρευστότητας ή των δανείων που λαμβάνουν για να καλύψουν την αναλήψεις από ανήσυχους επενδυτές και να χρηματοδοτήσουν τα ζωτικής σημασίας βραχυπρόθεσμα δάνεια προς την ελληνική κυβέρνηση.

Επομένως αυτό σημαίνει επίσης, όπως τους έχουν πει, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων εάν κλείσει η στρόφιγγα ρευστότητας.

Ο συντάκτης επίσης κάνει αναφορά στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση επιβολής capital controls. "Εκτός από ένα βραχυπρόθεσμο πλήγμα στην εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα, η σημερινή ξηρασία του δανεισμού από τις τράπεζες θα μετατραπεί σε έναν πυρηνικό χειμώνα".

"Πολλές ελληνικές εταιρείες θα καταρρεύσουν διότι οι τράπεζες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παράσχουν οποιαδήποτε πίστωση - εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος".

Επομένως, σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες δεν αφορούν μόνο το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να καταβάλει την πληρωμή του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. "Έχει να κάνει με το εάν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να διατηρηθεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα", σημειώνει προσθέτοντας οτι δεν έχει μόνο η Ελλάδα να χάσει σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ