2015-06-28 10:40:41
Φωτογραφία για Καθοριστική συνεδρίαση σήμερα της ΕΚΤ για το τραπεζικό σύστημα - Tι θα γίνει με τη χρηματοδότηση
Tηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12μμ ώρα Ελλάδος. Πριν την τηλεδιάσκεψη θα προηγηθεί νωρίς το πρωί συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τι ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Σε tweet του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με το αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ανέφερε.«Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την ΤτΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας».


Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ρευστότητα 90 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA. Tην Παρασκευή το σχετικό όριο παρέμεινε αμετάβλητο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι εκροές καταθέσεων αναμένεται να ενταθούν. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει αίτημα για αύξηση του σχετικού ορίου του ELA μέσα στις επόμενες ώρες.

Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA ή δεν τον αυξήσει στο βαθμό που να καλύπτει τις εκροές τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε διάστημα λίγων ημερών να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για να ελέγξει τις εκροές καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κοντά στα 128 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Πρέπει να ξεκαθαρισθεί το ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών και όχι της ΕΚΤ.

Κάποια αναλυτές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε έως τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα να εξακολουθήσει να παρέχει ELA στις ελληνικές τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν τα ενέχυρα των τραπεζών θα κουρευτούν περαιτέρω (από το σημερινό 30%) σε και σε ποιο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των εξελίξεων.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ