2015-06-28 17:29:05
Φωτογραφία για Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση στο Δήμο Νεάπολης -  Συκεών
Με έναν πλούσιο και θετικό απολογισμό ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του προγράμματος «ΤΟΠ.Σ.Α.» (Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση) στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, το συντονισμό του οποίου είχε το Κέντρο «ΕΡΓΑΝΗ».

Από τον Ιανουάριο 2013, που ξεκίνησε η υλοποίησή του, έως και τον τρέχοντα Ιούνιο, οι πλούσιες και πολυεπίπεδες δράσεις είχαν ως αποτέλεσμα -μεταξύ των άλλων- να ιδρυθούν εννέα επιχειρήσεις, από τις οποίες οι δύο χρηματοδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, τρεις κοινωνικοί συνεταιρισμοί και 123 άτομα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, με κάθε μορφή εξαρτημένης σχέσης. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο της λειτουργίας της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Σύν+Τοπος, ο οποίος λειτούργησε ως ένας τοπικός κοινωνικός συνδετήρας που ένωσε και κινητοποίησε όλες τις τοπικές δυνάμεις με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ανέργων στη σημερινή αγορά εργασίας.

Οι φορείς που συνεργάστηκαν προέρχονταν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών με στόχο να αναπτυχθούν συνέργειες με προστιθέμενη αξία, άμεσα θετικά αποτελέσματα για τους ανέργους και τις άνεργες, αλλά και να θέσουν τις βάσεις για νέα μελλοντικά σχέδια που θα παράξουν κοινωνική καινοτομία.


Εταίροι, δράσεις και αποτελέσματα

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έγινε μια κοινωνική ομπρέλα που στέγασε φορείς και άτομα ώστε στις τόσο δύσκολες σημερινές συνθήκες οι άνεργοι και οι άνεργες, και γενικά οι ωφελούμενοι και οι ωφελούμενες του Σχεδίου, να κινητοποιηθούν σπάζοντας το πλέγμα της απραξίας και να υλοποιήσουν τα επαγγελματικά και επιχειρηματικά τους σχέδια.

Στη σύμπραξη αυτή ως εταίροι συμμετείχαν: Κέντρο «Εργάνη», δήμος Νεάπολης-Συκεών, Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης από Ναρκωτικά και Προαγωγής της Υγείας «ΠΥΞΙΔΑ», Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.ΤΕΙΘ), Δίκτυο Γυναικών του Κέντρου «Εργάνη», Ανατολική Α.Ε και στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας η Winnet Sweden.

Τα στοιχεία, δε, που συνθέτουν την εικόνα του απολογισμού έχουν ως εξής:

• Ωφελούμενοι/ες: 180 άνεργοι και άνεργες δημότες και κάτοικοι του δήμου. Νεάπολης-Συκεών

• Δράσεις: Μελέτες, συμβουλευτική, επιμόρφωση, κατάρτιση, επαγγελματικό πλάνο, επιχειρηματικά σχέδια για επιχειρήσεις και Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

• Συμπληρωματικές δράσεις: Πληροφόρηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, δικτύωση φορέων, επιχειρήσεων και ατόμων.

• Διακρατική επίσκεψη: Επίσκεψη στη νότια Σουηδία σε φορείς Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικούς φορείς, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικούς συνεταιρισμούς.

• Αποτελέσματα:

 254 ωφελούμενοι/ες συμβουλευτικής

 15 επιμορφώσεις, 132 ωφελούμενοι/ες

 2 επιδοτούμενες καταρτίσεις, 40 ωφελούμενοι/ες

 1 διακρατική επίσκεψη, 13 συμμετέχοντες/ουσες

 9 επιχειρήσεις, 2 χρηματοδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ

 3 κοινωνικοί συνεταιρισμοί

 123 απασχολούνται (σε κάθε μορφή εξαρτημένης εργασίας)

• Έμμεσα Αποτελέσματα:

 14 εκδηλώσεις και εργαστήρια

 Ενημερώθηκαν 800 άτομα

 Συμμετοχή σε 3 εργαστήρια άλλων φορέων

 Δικτύωση με 177 τοπικούς φορείς και 317επιχειρήσεις

 Συνεργασία με 7 περιφερειακούς φορείς και αναπτυξιακές συμπράξεις από την περιφέρεια

 Συνεργασία με 8 εθνικούς φορείς και αναπτυξιακές συμπράξεις από όλη την Ελλάδα

 Συνεργασία με 19 ευρωπαϊκούς φορείς Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ