2015-06-30 09:05:30
Φωτογραφία για ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΝΤ
Οι συνέπειες από την αθέτηση

Αδυναμία καταβολής της δόσης των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δηλώνει σήμερα η Ελλάδα, προκαλώντας πρωτόγνωρο γεγονός στα χρονικά του Ταμείου. Η κυβέρνηση εδώ και αρκετές ημέρες έχει καταλήξει στην μη πληρωμή της δόσης του Ιουνίου, πρωτίστως για αντικειμενικούς λόγους, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, δεδομένου ότι δίδεται προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Παρά τις επιπτώσεις που προκαλεί στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και στη σχέση της όχι μόνο με το Ταμείο αλλά και με τους πάσης φύσεως δανειστές της, θεωρείται ήσσονος σημασίας θέμα μπροστά στα μείζονα ζητήματα της ρήξης ή της συμφωνίας με τους θεσμούς, του ελέγχου που έχει επιβληθεί στην κίνηση των κεφαλαίων, της πληρωμής των συντάξεων και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Κατόπιν τούτων και της μηδενικής ρευστότητας που επικρατεί στα δημόσια ταμεία η κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στο Ταμείο φαντάζει περισσότερο σαν ουτοπία παρά σαν πραγματικότητα.


Σύμφωνα με  πηγές, οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για το τι μέλλει γενέσθαι με την αθέτηση πληρωμής αυτής της δόσης που σήμερα τα μεσάνυκτα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Από αύριο θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι τόκοι υπερημερίας που προβλέπει το καταστατικό του ΔΝΤ με το πιο πιθανό το «πέναλτι» να ισχύει από την 6η Ιουνίου, πριν δηλαδή υποβληθεί το αίτημα για την ομαδοποίηση των τεσσάρων δόσεων, που η χώρα έπρεπε να καταβάλει 298 εκατ. ευρώ στον διεθνή οργανισμό.

Βέβαια, οι τόκοι ή άλλες ποινές όπως η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο Δ.Σ. του Ταμείου μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας και αποκλεισμού της Ελλάδας από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης, είναι επουσιώδη ζητήματα.

Αύριο Τετάρτη, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης ενώ τα απόνερα του ΔΝΤ θα φθάσουν μέχρι την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη αλλά «ληξιπρόθεσμη», όπως έχει ξεκαθαρίσει το Ταμείο.

Να σημειωθεί ότι οι δόσεις που απομένουν προς το ΔΝΤ φθάνουν συνολικά τα 3,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, ενώ με το χέρι... απλωμένο είναι και η ΕΚΤ καθώς στις 20 Ιουλίου ωριμάζει το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ και τριάντα μέρες μετά το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Η 20η Ιουλίου είναι και η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ