2015-07-01 13:13:25
Φωτογραφία για F.T.: ΕΤΟΙΜΗ Ν' ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
Κυβέρνηση: Τι αναφέρει η τροποποιημένη πρόταση στους θεσμούς

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί σχεδόν όλους τους όρους των πιστωτών που ήταν στο τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο με ελάχιστες αλλαγές, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης και το οποίο έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times. Όπως γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, η δισέλιδη επιστολή, που στάλθηκε στους επικεφαλής της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συνοδεύει το αίτημα-έκπληξη που υπέβαλε η Ελλάδα για νέο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 29,1 δισ. ευρώ.

Αν και η λήξη του προγράμματος διάσωσης τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημαίνει πως η παράταση δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης τις επόμενες ημέρες, γράφει ο Σπίγκελ στο άρθρο του. Στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός φέρεται να λέει πως η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ με μία αλλαγή: Να διατηρηθεί η ειδική έκπτωση 30% για τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες είναι δύσκολος ο εφοδιασμός.


Όσον αφορά στο θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ο Αλ. Τσίπρας ζητεί οι αλλαγές του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022 να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως. Ζητεί επίσης το ΕΚΑΣ, το οποίο συμφωνεί να καταργήσει σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να καταργηθεί σταδιακά πιο αργά από ό, τι ζητούν οι πιστωτές.

Κυβέρνηση: Τι αναφέρει η τροποποιημένη πρόταση στους θεσμούς

Την νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει το Μαξίμου, διαψεύδοντας τα περί πλήρους αποδοχής των προτάσεων των θεσμών. Η νέα πρόταση ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί  βιώσιμο  το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η νέα πρόταση της Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί  βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική. Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης:

Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ