2015-07-02 22:26:50
Φωτογραφία για Το δημοψήφισμα θα κρίνει πότε και πως ανοίγουν οι τράπεζες...
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κρίνει, όπως όλα δείχνουν όχι μόνο την ακριβή ημερομηνία αλλά και τον τρόπο που θα ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες, δηλαδή το εύρος των δυνατών εργασιών που θα μπορούν αυτές να πραγματοποιήσουν.

Τυπικά, σύμφωνα με την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ, η ισχύς της τραπεζικής αργίας διαρκεί μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη μοιάζει αρκετά απίθανο, διότι χωρίς συμφωνία και επικύρωσή αυτής από το Eurogroup, δύσκολα θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε επέκταση της έκτακτης ρευστότητας ώστε να ανοίξουν τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ένα πιθανό «όχι» ενδέχεται να φέρει τη χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.


Αν επικρατήσει το «όχι», σημείωσε τη Πέμπτη ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, θα εισέλθουμε σε «άγνωστο έδαφος». «Αν βγει το “ναι”, η διαπραγμάτευση μπορεί πολύ εύκολα να ξεκινήσει. Αν βγει το “όχι”, εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου. Εναπόκειται στους Έλληνες να απαντήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Οι υπουργοί Οικονομικών συμπέραναν πως πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα» για να αντλήσουμε απ' αυτό «τις συνέπειες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος.

Ένα ελληνικό «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην ολλανδική Βουλή. Το δημοψήφισμα -πρόσθεσε- είναι για το αν οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να δεχθούν επώδυνη λιτότητα. Το «όχι» δεν θα οδηγήσει σε βελτιωμένη διαπραγματευτική θέση. Ένα «όχι» των Ελλήνων θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

H Eλλάδα μπορεί να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «όχι», δήλωσε από τη μεριά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.  «Τους ζητάμε να ψηφίσουν με τα μάτια τους ανοιχτά και να σκεφτούν σοβαρά για τις επιπτώσεις μια ψήφου στο “όχι”, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Βαλς

Bonnici (EKT): Θα λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Την μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο έκανε η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Μάλτας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Josef Bonnici.

Όπως σημείωσε ο κ. Bonnici, η EKT θα λάβει υπόψη της το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την Κυριακή στην απόφασή της για τους όρους οποιασδήποτε μελλοντικής ρευστότητας προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, ο Bonnici υπογράμμισε ακόμη ότι η αξία των collateral τα οποία οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προσφέρουν για να πάρουν έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA «θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ελλάδας» στο δημοψήφισμα. «Ο ELA δεν είναι ένα απεριόριστο κεφάλαιο», σημείωσε ο Bonnici.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ενδεχόμενο κούρεμα των collateral είναι πιθανόν να οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σε διαδικασία εκκαθάρισης, αν το κούρεμα υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο.

Fitch: Τι θα γίνει με τα capital controls

Όσον αφορά τα capital controls, εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, προβλέπει ότι η άρση τους δεν θα είναι ούτε άμεση, ούτε ιδιαίτερα απλή.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η άρση των capital controls δεν θα συντελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχουν αίσια έκβαση. Υπενθυμίζει μάλιστα την περίπτωση της Κύπρου, όπου τα capital controls ήρθησαν δύο χρόνια μετά την επιβολή τους. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι αν δεν είχε επιβληθεί το μέτρο των περιορισμών οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα είχαν χρεοκοπήσει. Προσθέτει πάντως ότι και πάλι η αξιοπιστία και η ρευστότητα παραμένουν αδύναμες, καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο, ορισμένες τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.

«Η εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών, εάν απαιτηθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί με το γνώριμο τρόπο» επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης και προσθέτει ότι η μετάθεση των απωλειών στους καταθέτες με κούρεμα καταθέσεων, δεν θα γίνει πολιτικά αποδεκτή και έτσι θα αναζητηθεί ένας εναλλακτικός δρόμος, παραβιάζοντας εν μέρει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Στο απευκταίο ενδεχόμενο όπου μια τράπεζα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με εγχώριους πόρους, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -ως κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης- εποπτεύει αλλά δεν εγγυάται τις καταθέσεις. O φορέας που εγγυάται τις καταθέσεις είναι το ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων-Επενδύσεων, το οποίο όμως διαθέτει αυτή τη στιγμή -σύμφωνα με εκτιμήσεις- ένα πολύ μικρό ποσό μεταξύ 3 έως δισ.

Η λήξη του προηγούμενου προγράμματος, απέκλεισε και τη δυνατότητα μιας ανακεφαλαιοποίησης μέσω των 10,9 δισ. που ήταν διαθέσιμα για αυτόν τον σκοπό. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, χωρίς συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις, αφού ο εγγυητικός φορέας δεν διαθέτει τα 120-130 δισ. που απαιτούνται για αυτό.

Συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA τη Δευτέρα

Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχεδιάζει να συζητήσει ξανά για την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ΔΣ της ΕΚΤ θα εξετάσει αν θα παγώσει, θα επεκτείνει ή θα σφίξει την έκτακτη ρευστότητα από την οποία εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ