2015-07-05 11:57:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Ανύπαρκτες οι εφορευτικές σε αρκετά εκλογικά τμήματα
Συνεχίζεται με χαλαρούς ρυθμούς η εκλογική διαδικασία στην Πάτρα. Μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι σε αρκετά εκλογικά τμήματα δεν υπάρχουν μέλη εφορευτικής επιτροπής, στην καλύτερη περίπτωση να έχει προσέλθει ένα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλα ιδιαίτερα προβλήματα. Κυρίως ηλικιωμένοι ήταν οι πρώτοι ψηφοφόροι που έσπευσαν ν΄ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Περίμεναν να πάει εφτά και ν΄ανοίξουν οι κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι πρώτοι ψηφοφόροι στην Πάτρα έχουν ήδη ψηφίσει στο πρώτο δημοψήφισμα μετά τη μεταπολίτευση. Ωστόσο παρατηρείται έλλειψη μελών εφορευτικής επιτροπής, όπως π.χ. στο εκλογικό τμήμα που στεγάζεται στο 16ο Γυμνάσιο.

Ποια ψηφοδέλτια θα είναι έγκυρα

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση ΝΑΙ (εγκρίνω) ή ΟΧΙ (δεν εγκρίνω).


Κάθε άλλο σύμβολο καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο.

Εγκυρα είναι και τα ψηφοδέλτια στα οποία ο σταυρός έχει σημειωθεί εκατέρωθεν της προτιμώμενης απάντησης.

Σε ποια εκλογικά τμήματα ψηφίζουμε

Για την ανεύρεση του εκλογικού τμήματος λειτουργεί το «Μάθε πού ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα www.ypes.gr στο «Εκλογές» και το τηλεφωνικό κέντρο 213-1361500 (σήμερα και αύριο 8.00-21.00 και Κυριακή 7.00-19.00).

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015. Σε Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα που αντιστοιχεί στο επώνυμό τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ψηφίζουν στο τελευταίο τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους.

Οι 18άρηδες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.

Άρα, δεδομένου ότι με βάση το νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.

Όπως και στις 25 Ιανουαρίου

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής 5 Ιουλίου 2015 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα γίνει και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) με τη χρήση του ενιαίου ειδικού Πληροφοριακού Συστήματος,όπω ανακοίνωσε η Περιφέρεια.

Με το Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα, τα αποτελέσματα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία - και συγκεντρωτικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - θα μεταδίδονται έγκυρα και υπεύθυνα στο εσωτερικό δίκτυο των κτιρίων της Π.Δ.Ε. και στο Διαδίκτυο (Internet) χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση (μετάδοση σε πραγματικό χρόνο) μέσω της ιστοσελίδας ekloges2015.pde.gov.gr.

Το βράδυ του Δημοψηφίσματος τρία συνεργεία από είκοσι (20) περίπου υπαλλήλους και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες σε Πάτρα, Πύργο, και Μεσολόγγι θα εργαστούν για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο «Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα Δημοψηφίσματος».

Στις 9 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος αναμένεται γύρω στις 9 το βράδυ.

Ο Μιχάλης Καριώτογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα διαχειριστεί την παρουσίαση του αποτελέσματος, σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: α) να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, β) αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και γ) η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%.

Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.

Βασική προϋπόθεση για ασφαλές αποτέλεσμα στις 21:00 είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ