2015-07-05 23:17:07
Φωτογραφία για Καλά νέα! Βραβείο για καινοτόμο τρόφιμο στο ΑΠΘ
Ένα νέο διατροφικό προϊόν με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, υψηλής θρεπτικής αξίας, που απευθύνεται κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κατανάλωση γλουτένης, σχεδίασαν και παρήγαγαν φοιτητές του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ.

Με το συγκεκριμένο προϊόν έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής "ECOTROPHELIA 2015" και απέσπασαν το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού προώθησης και εμπορίας.

Πρόκειται για ένα σνακ-επιδόρπιο, τύπου μάφιν, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιούνται φυτικά υλικά και άλευρα χωρίς γλουτένη, που όμως, δεν προέρχονται από τα συνηθισμένα μέχρι τώρα άλευρα καλαμποκιού και ρυζιού, αλλά από βελανίδι. Το συγκεκριμένο υλικό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ περιέχει επιπλέον φυτικές ίνες ινουλίνης (ολιγοσακχαρίτης με πλούσια πρεβιοτική δράση που προέρχεται από την αγκινάρα), μήλου και ξανθάνη, ενώ χρησιμοποιεί ελάχιστη ζάχαρη και δεν περιλαμβάνει συντηρητικά.


"Τα συμβατικά άλευρα χωρίς γλουτένη, όπως του καλαμποκιού και του ρυζιού, στερούνται βιταμινών και ιχνοστοιχείων, σε αντίθεση με το άλευρο βελανιδιού που έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση" ανέφερε η επιβλέπουσα επίκουρη καθηγήτρια Αθηνά Λαζαρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, η βράβευση στον διαγωνισμό προήλθε από το πλάνο προώθησης του προϊόντος, το οποίο στηρίζονταν σε αναλύσεις των διατροφικών χαρακτηριστικών και της αξίας του προϊόντος, σε έρευνες καταναλωτών για την αποδοχή του και στη δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που αφορούν άτομα με χρόνια νοσήματα και κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην γλουτένη).

Για την παρασκευή του, η ομάδα συνεργάστηκε με βιομηχανική μονάδα της βόρειας Ελλάδας, η οποία σκοπεύει να προωθήσει στην αγορά άλλα προϊόντα (μείγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη), για την παρασκευή των οποίων συνεργάστηκε παλαιότερα με το συγκεκριμένο Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων του ΑΠΘ.

Ο διαγωνισμός "ECOTROPHELIA 2015" διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2015, στην Αθήνα, με στόχο την ανάδειξη της ευρηματικότητας των νέων φοιτητών στον κλάδο της αγροδιατροφής με την παρουσίαση καινοτόμων ιδεών στο χώρο τροφίμων, ιδιαίτερα όσον αφορά στη δημιουργία προϊόντων με βελτιωμένα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά. Συμμετέχουν σε αυτόν ερευνητικές ομάδες που σχετίζονται με την επιστήμη τροφίμων και τη διατροφή από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ