2015-07-06 00:32:05
Φωτογραφία για Lauren Wasser: Με ακρωτηριασμένο πόδι από σύνδρομο τοξικού σοκ που προκλήθηκε από... [photos]
Το μοντέλο των 180 εκατοστών στήνει και πάλι την καριέρα της μετά τη λοίμωξη που της κόστισε το πόδι και παραλίγο τη ζωή Όταν η Lauren Wasser άρχισε να αισθάνεται «πραγματικά άρρωστη» με συμπτώματα γρίπης, στα γενέθλια ενός φίλου, τον Οκτώβριο του 2012, νόμιζε πως απλά χρειαζόταν έναν καλό βραδινό ύπνο. «Οι φίλοι μου θα πήγαιναν σε ένα after party, αλλά εγώ ήμουν σε φάση “θέλω να πάω σπίτι μου”» λέει στοPeople. Οι φίλοι της της έλεγαν πως έδειχνε άσχημα και εκείνη απαντούσε πως «το μόνο που ήθελα ήταν το κρεβάτι μου». Έτσι, πήρε το αυτοκίνητό της και επέστρεψε στο διαμέρισμά της, στη Santa Monica. Στεκόταν όρθια με πολλή προσπάθεια. Το επόμενο πράγμα που θυμάται είναι να την ξυπνάει το τυφλόcocker spaniel που είχε σκαρφαλώσει στο στήθος της και γάβγιζε επιθετικά. Άκουσε τότε να της χτυπάνε την πόρτα και μια φωνή να φωνάζει «Αστυνομία». Έσυρε το κορμί της στην πόρτα και ένας αστυνομικός μπήκε για να ελέγξει το διαμέρισμα. Η μητέρα της Lauren, που ανάρρωνε από εγχείρηση, ανησύχησε επειδή δεν μπορούσε να τη βρει και κάλεσε την αστυνομία.


«Δεν μπορούσα ούτε να βγάλω το σκύλο έξω. Έτσι, υπήρχαν παντού περιττώματα» λέει στο Vice. Δεν είχε ιδέα πόση ώρα ήταν στο κρεβάτι και δεν μπορούσε να καταλάβει αν ήταν νύχτα ή μέρα. Ο αστυνομικός έφυγε αφού είδε την κατάσταση που επικρατούσε, λέγοντάς της να τηλεφωνήσει στη μητέρα της.

Αφού τάισε το σκύλο της με μερικά καρότα που υπήρχαν στο άδειο της ψυγείο, η Lauren επικοινώνησε με τη μητέρα της, που τη ρώτησε αν χρειαζόταν ασθενοφόρο. «Αλλά ήμουν τόσο άρρωστη που δεν μπορούσα να πάρω μια απόφαση» λέει στο Vice και προσθέτει: “Της είπα πως θέλω να πάω στο κρεβάτι και πως θα την καλούσα το πρωί». Την επομένη, η μητέρα της έστειλε ένα φίλο μαζί με την αστυνομία και βρήκαν τη Lauren ξαπλωμένη μπρούμυτα στο πάτωμα της κρεβατοκάμαράς της.

Εκείνη θυμάται να ξυπνάει στο νοσοκομείο. «Είχα σωλήνες στο στόμα και στο λαιμό μου» λέει το 27χρονο μοντέλο, Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, δέκα λεπτά πριν πεθάνει, με πυρετό που άγγιζε το 41,6. Είχε πάθει καρδιακή προσβολή και κάποια εσωτερικά της όργανα είχαν πάψει να λειτουργούν. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή της και κανείς δεν είχε ιδέα τι να κάνει, μέχρι τη στιγμή που τηλεφώνησαν σε έναν ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες που αμέσως ρώτησε «φοράει ταμπόν;». Όντως φορούσε και το έστειλαν στο εργαστήριο. Λίγο μετά ήταν σίγουροι πως πρόκειται για Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS), μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή από μολυσματικά βακτηρίδια που πρωτίστως συνδέονται με τη χρήση του ταμπόν. H Wasser, που είχε περίοδο εκείνες τις ημέρες και λέει πως άλλαξε ταμπόν τρεις φορές τη συγκεκριμένη ημέρα, ακολούθησε τις συστάσεις του γιατρού για να αποφύγει το σύνδρομο του τοξικού σοκ, την καρδιακή προσβολή και την ανάπτυξη της γάγγραινας, η οποία απαίτησε ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο του δεξιού της ποδιού και προκάλεσε διάφορες ζημιές στο αριστερό της πόδι.

Οι γιατροί είπαν στη μητέρα του μοντέλου να προετοιμαστεί για τα χειρότερα. Τα νέα για την κατάστασή της διέρρευσαν γρήγορα στο Facebook και συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο για να την αποχαιρετίσουν. ΗLauren δεν θυμάται τίποτε από όλα αυτά. Ούτε τις αναρτήσεις στο Facebook, ούτε τους φίλους της να βηματίζουν νευρικά στο δωμάτιό της, ούτε και όταν της ξύρισαν τα μακριά ξανθά μαλλιά της, έπειτα από ημέρες νοσηλείας. Αυτό που θυμόταν ήταν πως ξύπνησε με 36 κιλά υγρών που είχαν μπει στο σώμα της, αποπροσανατολισμένη και έχοντας πειστεί πως βρίσκεται στο Τέξας. «Δεν είχα καμία ένδειξη για το τι συμβαίνει» λέει στο Vice. Το χειρότερο από όλα ήταν η αίσθηση του καψίματος στα χέρια και τα πόδια, που δεν σταματούσε με τίποτε. Η μόλυνση εξελίχθηκε σε γάγγραινα. «Ήταν ο πιο ανυπόφορος πόνος που είχα νιώσει ποτέ και ακόμη δεν έχω βρει τις κατάλληλες λέξεις για να τον περιγράψω» εξηγεί. Μεταφέρθηκε στο UCLA Medical Center για θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, όπου τοποθετήθηκε σε θάλαμο πίεσης, σε μια προσπάθεια να κυκλοφορήσει ξανά το αίμα στα πόδια της.

Κάποια στιγμή, και ενώ περίμενε για να κάνει τη θεραπεία της μόνη στο δωμάτιο, άκουσε μια γυναίκα να μιλάει στο τηλέφωνο λέγοντας: «Έχω μια 24χρονη που θα χρειαστεί ένα δεξί –κάτω από το γόνατο– προσθετικό μέλος». «Σκέφτηκα “ω, Θεέ μου, για εμένα λέει, θα χάσω το πόδι μου”» θυμάται. Λίγο αργότερα θα αντιμετώπιζε μια εφιαλτική κατάσταση, καθώς έπρεπε να υπογράψει την εξουσιοδότηση για να της κόψουν το ίδιο της το (δεξί) πόδι, από το γόνατο και κάτω. «Και τα δύο πόδια μου άρχισαν να σαπίζουν και έπρεπε να κινηθώ γρήγορα» λέει στο Vice. Ο αστράγαλος και τα δάχτυλα του αριστερού της ποδιού ήταν κατεστραμμένα και οι γιατροί σκέφτονταν τον ακρωτηριασμό και του αριστερού της ποδιού, αλλά η Lauren πάλεψε να το κρατήσει. «Το είδα ως 50/50 πιθανότητες» λέει και συνεχίζει: «Κάναμε δύο μεταμοσχεύσεις με βρεφικά ακροπόσθια μοσχεύματα, που ως εκ θαύματος έσωσαν το πόδι μου. Σήμερα τα δάχτυλά μου δεν υπάρχουν. Η φτέρνα μου τελικά έκλεισε, αλλά είναι υπερ-ευαίσθητη».

Το πανύψηλο μοντέλο, που πριν τη μόλυνση περπατούσε σε catwalks και πόζαρε για γνωστούς καταλόγους, όπως της Nordstrom, πέρασε τέσσερις μήνες σε νοσοκομείο και άλλους οκτώ σε αναπηρικό καροτσάκι. «Ήθελα πραγματικά να αυτοκτονήσω» παραδέχεται, αλλά η μητέρα της, Pamela, και ο μικρότερος αδελφός της, Chris Cook, την ενέπνευσαν για να παραμείνει δυνατή: «Ήθελα να δείξω στον Chris πως μπορούσα να είμαι σκληρή και να επανέλθω». Στο μεταξύ, η σύντροφος του φωτογράφου της Wasser, Jennfier Rovero, χρησιμοποίησε το ταλέντο της για μια σειρά πολύ προσωπικών φωτογραφίσεων ως φωτοθεραπεία. «Ήταν τόσο αμήχανη για το προσθετικό μέλος» λέει η Romeroκαι συμπληρώνει: «Έτσι, θα τη φωτογράφιζα, βιντεοσκοπούσα και θα της τα έδειχνα μετά. Κάθε φορά που το κάναμε, γινόταν ολοένα και πιο δυνατή».

Τώρα η Wasser –που ορκίζεται πως δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά ταμπόν– μηνύει την κατασκευάστρια εταιρεία του Kotex Natural Balance, τη φίρμα του ταμπόν που χρησιμοποίησε, διεκδικώντας αποζημίωση και ζητώντας πιο σαφείς οδηγίες στο κουτί του προϊόντος τους (η εκπρόσωπος της Kimberly-Clark λέει ως η εταιρεία «δεν σχολιάζει λόγω της επερχόμενης δίκης»). Η Wasser ελπίζει πως θα ευαισθητοποιήσει τα κορίτσια γύρω από τα πιθανά ρίσκα που έχει η χρησιμοποίηση του ταμπόν. «Αν οι άνθρωποι έβλεπαν τον πόνο που έπρεπε να υπομείνω, τότε θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί». Πρόσφατα το μοντέλο υπέγραψε με ένα νέο πρακτορείο, το Vision Los Angeles, και εργάζεται για να χτίσει και πάλι την καριέρα της – και να εμπνεύσει τους ανθρώπους με αναπηρία. «Θέλω τα παιδιά που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό να γνωρίζουν πως είναι ακόμη όμορφα» λέει. «Μπορώ να το μετατρέψω σε κάτι θετικό, αυτός είναι ο στόχος της ζωής μου τώρα».

Τι πρέπει να ξέρεις για το TSS

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες από το Κέντρο Ελέγχου Νόσου, το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ προσβάλλει 1 στις 100.000 γυναίκες ηλικίας 10-39 ετών. (Προκαλείται από ένα στέλεχος του σταφυλόκοκκου. Το TSS ξεκινά με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους). Ακολουθώντας μια σειρά από περιστατικά στα 80s, οι συσκευασίες των ταμπόν τώρα περιέχουν προειδοποιήσεις για το TSS, συμβουλεύοντας τους καταναλωτές να αλλάζουν το ταμπόν τους κάθε τέσσερις με οκτώ ώρες και να χρησιμοποιούν αυτό με την όσο το δυνατόν χαμηλότερη απορροφητικότητα για την έμμηνο ρύση (ή να αποφεύγουν εντελώς να χρησιμοποιούν ταμπόν). «Δεν μπορείς ποτέ να αποφύγεις το ρίσκο, αλλά μπορείς να το μειώσεις με τη χρησιμοποίηση του ταμπόν χαμηλότερης απορροφητικότητας» επιβεβαιώνει ο dr. Patrick M.Schlievert, διευθυντής του Τμήματος Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του IowaCarver College of Medicine, που έχει εργαστεί σε 8.000 περιπτώσεις του TSS. «Τότε η πλειονότητα των γυναικών θα είναι ασφαλής με τη χρησιμοποίηση του ταμπόν» συμπληρώνει.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ