2015-07-06 06:58:06
Φωτογραφία για 3ο Athens Democracy Forum: Οξυγόνο δημοκρατικού διαλόγου
Μια μεγάλη διεθνής και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη δημοκρατία σήμερα δεν θα μπορούσε παρά να διεξαχθεί στην αδιαμφισβήτητη κοιτίδα της. Έτσι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (13 με 15 του μήνα ), το 3ο Athens Democracy Forum που διοργανώνουν οι International New York Times εδώ στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ταμείο για τη Δημοκρατία των Ηνωμένων Εθνών και τον Δήμο Αθηναίων θα εστιάσει στη σημασία, την ουσία και τις προκλήσεις της δημοκρατίας στις μέρες μας.

Η Αρχαία Αγορά αποτελεί βασικό χώρο του Athens Democracy Forum

Δυο χρόνια μετά την πρώτη του διοργάνωση, και με βασικό στόχο να ενισχύσει τη συνειδητοποίηση των πολιτών για το πώς πρέπει να κυβερνιούνται, το Athens Democracy Forum έχει πλέον την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, όντας η βασική διεθνής εκδήλωση της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας.

Πέρα από τους σημαντικούς διεθνείς καλεσμένους, το φετινό φόρουμ, που θα φέρει την Αθήνα στο επίκεντρο του κόσμου, ενισχύεται ακόμη περισσότερο βγαίνοντας στην πόλη και σε συμβολικούς για τη δημοκρατία χώρους, όπως η Αρχαία Αγορά και η Παλιά Βουλή, και διευρύνοντας το κοινό του με διάφορες εκδηλώσεις.


Το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, debate μεταξύ φοιτητών από διεθνή πανεπιστήμια, συμπόσιο, ένα νέο βραβείο, ένα Google Hangout που θα δώσει το λόγο σε πολιτικούς ακτιβιστές οι οποίοι απειλούνται αλλά και μια συναυλία του Rufus Wainwright στο Ηρώδειο με οπτικό υλικό από τη νέα δουλειά της διεθνούς φήμης εικαστικού Cindy Sherman με τίτλο «Prima Donna» προς τιμή της Μαρίας Κάλλας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν μίλησε για τη σημασία του Athens Democracy Forum

«Συναντήσεις όπως το Athens Democracy Forum παρέχουν το απαραίτητο οξυγόνο διαλόγου» σημειώνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν στο κάλεσμά του. «Αποδεικνύουν ότι η διαφορετικότητα είναι δύναμη», συνεχίζει, «και ότι το να δώσουμε φωνή σε όλους τους ανθρώπους είναι συλλογική μας ευθύνη.

Φέτος, καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να συμφωνήσει σε νέους βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους και σε ένα καθολικό και ουσιαστικό κλίμα συμφωνίας, χρειαζόμαστε όλους τους παγκόσμιους πολίτες να συμμετάσχουν».

Η Παλιά Βουλή θα φιλοξενήσει το debate μεταξύ φοιτητών από διεθνή πανεπιστήμια και το Google Hangout των πολιτικών ακτιβιστών

Το φόρουμ θα επικεντρωθεί σε τέσσερις από τις πιο δύσκολες δημοκρατικές προκλήσεις των καιρών μας: την άνοδο των καθεστώτων που απορρίπτουν την καθολικότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, την αυξανόμενη συγκέντρωση του πλούτου και την εισοδηματική ανισότητα και τον αντίκτυπο που έχουν στη διακυβέρνηση, την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού και την ταχεία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, με τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζουν και τους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν.

Για την ανάλυση των προκλήσεων αυτών και του τι σημαίνουν για τη δημοκρατία, προσκαλούν επιστήμονες, οικονομολόγους, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, διπλωμάτες, πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο στην Αρχαία Αγορά, εκεί όπου για πρώτη φορά αποφασίστηκε ότι ο δήμος πρέπει να έχει την εξουσία.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ