2015-07-06 13:32:49
Φωτογραφία για Αλήθεια, ποιά είναι η επόμενη μέρα του ΟΧΙ για την υγεία;
Με σιωπή υποδέχθηκαν -επίσημα τουλάχιστον- τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος οι περισσότεροι φορείς υγείας, αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για σειρά πρόχειρων επαφών προκειμένου να αποτιμήσουν τα γεγονότα, αλλά και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Παρότι λίγο έως πολύ μέσα στις ημέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υγεία φορείς εξέφρασαν μέσα από ανακοινώσεις τους προβληματισμούς τους και τις προσδοκίες τους από την προσφυγή των Ελλήνων στην κάλπη, μέχρι και τα ξημερώματα αναμένονταν εις μάτην οι επίσημες τοποθετήσεις τους μετά τη λαϊκή ετυμηγορία.

http://www.stogiatro.gr

Γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και πάροχοι υγείας και ιδιωτικές κλινικές το πιθανότερο είναι πως σταδιακά θα προβούν στην έκδοση των δικών τους θέσεων επί των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, ζητώντας -λογικά- να εξασφαλιστεί κατά πρώτο λόγο πως ανεξάρτητα με τις όποιες αποφάσεις σε επίπεδο Κυβέρνησης και λοιπών πολιτικών δυνάμεων, θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασθενών.


Τα πρώτα μικροπροβλήματα ούτως ή άλλως είχαν ξεκινήσει να φαίνονται μέσα στην περασμένη εβδομάδα, κι αυτό είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο οι φορείς θα πιέσουν το ΥΥΚΑ να επιλύσει, έστω και με κλειστές τις τράπεζες. Διότι ελλείψεις φαρμάκων προς το παρόν δεν καταγράφονται επίσημα, αλλά είναι κοινό μυστικό πως τα φαρμακεία δίνουν αγώνα να κρατούν τα ράφια τους γεμάτα, όπως το ίδιο πράττουν και ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες. 

Οι προειδοποιήσεις μάλιστα 10 καθηγητών από τους Τομείς της Πολιτική, της Διοίκησης και της Οικονομίας Υγείας ήταν σαφείς ακόμη και πριν το δημοψήφισμα σχετικά με τους κινδύνους για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικότερα, όπως έλεγαν στη σχετική ανακοίνωσή τους: "Εάν στο άμεσο μέλλον δεν χρηματοδοτηθούν, πολλά εξ αυτών θα πρέπει να κλείσουν γιατί δεν θα μπορούν να προμηθεύονται όχι μόνο τα αναλώσιμα, στα οποία ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις, αλλά και τα εξειδικευμένα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για ορθοπεδικές, καρδιοχειρουργικές, κ.ά. επεμβάσεις, καθώς και τα φάρμακα, κυρίως δε αυτά για σοβαρές παθήσεις (πχ αντικαρκινικά)". 

Όσο θα παραμένει κλειστή η στρόφιγγα της ΕΚΤ, επίσης, εξαιρετικά χρήσιμο "μαξιλάρι ασφαλείας" προσφέρει το γεγονός ότι αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες είναι έτοιμες, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσουν σε δωρεάν διάθεση των σκευασμάτων τους, είτε μόνο στους ήδη βρισκόμενους σε θεραπεία ασθενείς, είτε και σε νέους ασθενείς που θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Την ίδια ώρα, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, μετά το δημοψήφισμα, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε πως από την Τρίτη θα πρέπει να συζητηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους μας και η δημιουργία ενός ειδικού ανθρωπιστικού προγράμματος για την Ελλάδα, και κυρίως προς συνταξιούχους και ανηλίκους. Οι δηλώσεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη χώρα μας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ