2015-07-07 21:12:05
Φωτογραφία για Και υποκλοπές για λογαριασμό της NSA στην Κύπρο
Έντονο προβληματισμό αλλά και ανασφάλεια προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του SigmaLive, για το σύστημα υποκλοπών και δεδομένων από έξυπνα τηλέφωνα το οποίο έχει στην κατοχή της η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών. Σήμερα στην επιφάνεια ήρθε και νέο ζήτημα με παρακολουθήσεις επί κυπριακού εδάφους για λογαριασμό της NSA (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ).

Ο Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης, με αφορμή τις εξελίξεις, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή, με αποδέκτη τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, αναφορικά με θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την επιστολή, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, BND και NSA αντίστοιχα, με τη βοήθεια της Deutsche Telekom, επιτράπη η παρακολούθηση τηλεφωνικών γραμμών σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.


Συγκεκριμένα τρεις δέσμες τηλεφωνικών γραμμών, παρακολουθήθηκαν προς όφελος της NSA, στην οποία παραδόθηκαν τα δεδομένα που συνελέγησαν.

Ο Δημήτρης Συλλούρης, ζητούσε απαντήσεις από τον Ιωνά Νικολάου, κατά πόσο οι πληροφορίες αυτές ήταν εις γνώσιν του Υπουργείου Δικαισύνης.

«Έχει ζητηθεί η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών; Εάν ναι το Υπουργείο θεωρεί ότι αυτές οι παρακολουθήσεις έγιναν σε πλαίσια νομιμότητας και σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Κυπρίων πολιτών; Kαι τι θα πράξει το Υπουργείο;», καταλήγει ο Δημήτρης Συλλούρης.

Το ευαίσθητο αυτό θέμα πάντως, παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ τίθενται και σειρά ερωτημάτων για το καθεστώς παρακολουθήσεων, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και παγκόσμια.

Εξηγήσεις ζητεί η Συμμαχία Πολιτών

Σε δηλώσεις του το μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών, Ντίνος Παστός έθεσε μια σειρά από ερωτήματα αναφορικά με το χθεσινό μας δημοσίευμα:

1- Γνώριζε ή όχι η ΚΥΠ ότι πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό;

2- Το χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας;

3- Ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες; Μόνο η ΚΥΠ ή και οι χάκερς της ιταλικής εταιρείας;

«Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και επικίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια. Ως εκ τούτου ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών κ. Νίκος Κουτσού θα εγγράψει το θέμα στη Βουλή. Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε το θέμα των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υψίστης σημασίας και δεν πρόκειται να δεχθούμε παρέμβαση ή παραβίαση της ατομικής ή πολιτικής ζωής κανενός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ