2015-07-08 10:15:34
Φωτογραφία για ΝΥ Times: Οι τουρίστες στη Λέσβο, αντί να κάνουν διακοπές, βοηθούν τους πρόσφυγες [photos]
Σε ένα διαφορετικό δημοσίευμα από αυτά που συνήθως κάνουν τα διεθνή Μέσα για την... παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα έχει προχωρήσει η αμερικανική εφημερίδα The New York Times.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο του Robert Mackey, «την ώρα που η θερινή τουριστική σεζόν φτάνει στο πικ της, ορισμένοι τουρίστες στο ελληνικό νησί της Λέσβου ξέκλεψαν λίγο από τον χρόνο τους στην παραλία για να βοηθήσουν τους ντόπιους εθελοντές, προσφέροντας βοήθηα στους πρόσφυγες που συνεχίζουν να φτάνουν μαζικά διά θαλάσσης».

«Αν είστε σε διακοπές στη Λέσβο και δείτε πρόσφυγες να περπατούν μέσα στη ζέστη της ημέρας, σας παρακαλώ βοηθήστε τους, δίνοντάς τους νερό και μπισκότα»

Η Ολλανδή χρήστης του twitter παραπέμπει στη ολλανδόφωνη σελίδα στο facebook για το πώς οι τουρίστες μπορούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Σε αυτό το σημείο, ο δημοσιογράφος ενημερώνει το αμερικανικό αναγνωστικό κοινό για την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 68.000 μεταναστών που έφτασαν διά θαλάσσης στα ελληνικά νησιά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περίπου 40.000 Σύροι που εγκατέλειψαν την χτυπημένη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα τους.


«Εχω χρήματα, αλλά δεν μπορώ να τα σηκώσω γιατί οι τράπεζες είναι κλειστές... Σύροι πρόσφυγες στη Λέσβο. Δύο κρίσεις συγκρούονται στην Ελλάδα»

«Παιδιά σε κέντρο κράτησης στη Λέσβο. Οι άνθρωποι φεύγουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι Σύροι»

«Ενώ η τοπική ακτοφυλακή σώζει από πνιγμό κάποιους από τους μετανάστες, ο ΟΗΕ προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στην έλλειψη υποδομών για τους νεοεισερχόμενους», ενώ «πολλή από τη βοήθεια προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία».

«Επειτα από δύο ημέρες στη Λέσβο, την "ελληνική Λαμπεντουζα", ήταν σκληρό να βρίσκεις ντόπιους και τουρίστες να έχουν να πουν κάτι κακό για τους μετανάστες. Εδώ είναι η Μελίντα, ιδιοκτήτρια ταβέρνας, η οποία διοικεί μια δωρεάν κατασκήνωση για τους νεοαφιχθέντες, υπό την απουσία της κυβερνητικής βοήθειας»

«Στη Λέσβο, η οποία απέχει ελάχιστα από τις τουρκικές ακτές, οι εθελοντές στους οποίους συγκαταλέγονται και ομογενείς από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και τουρίστες, ρισκάρουν ακόμα και με σύλληψή τους για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει την παροχή βοήθειας για τη μετακίνηση των μεταναστών, επειδή τους βοηθούν να μεταφερθούν από την ακτή στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού» σχολιάζει ο δημοσιογράφος των «The New York Times».

«Οι πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια διαδρομή τριών ημερών μέσα από τα βουνά για να εγγραφούν στους καταλόγους της αστυνομίας στη Λέσβο» Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ