2015-07-10 12:33:45
Φωτογραφία για ΝΤΕΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Ολάντ: Σοβαρές και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις

Εμπεριστατωμένη χαρακτήρισε τη νέα ελληνική πρόταση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, αρνήθηκε πάντως να κάνει περαιτέρω σχόλια επί του κειμένου που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» στο Eurogroup του Σαββάτου.

Πάντως, το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ότι ο Ντέισελμπλουμ είπε ότι απόφαση σχετικά με την Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα εντός της σημερινής ημέρας.

 

Ολάντ: Σοβαρές και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις

Σοβαρές και αξιόπιστες χαρακτήρισε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τις ελληνικές προτάσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων. 


Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, ανέφερε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος. «Η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση είναι τέτοια που απαντάει στις προσδοκίες μας», πρόσθεσε. 

Αντιδράσεις από CDU/CSU για τις νέες ελληνικές προτάσεις

Τις αμφιβολίες τους για την ειλικρίνεια των νέων προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). «Πόσο αξιόπιστο είναι να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα των μεταρρυθμίσεων;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, Ραλφ Μπρίνκχαους, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Η νέα πρόταση ουσιαστικά περιέχει προηγούμενες ευρωπαϊκές προτάσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν με το δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, πρόσθεσε. «Από εκεί εγείρεται το ερώτημα της αξιοπιστίας», εξήγησε ο Μπρίνκχαους.

Ο άλλος αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, Μίχαελ Φουχς δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ότι δυσκολεύεται να εμπιστευθεί τις τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι Έλληνες απέρριψαν μέσω του δημοψηφίσματος τα μέτρα λιτότητας. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι, ειλικρινά, δυσκολεύομαι λίγο να πιστέψω τις προτάσεις, γιατί ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Κυριακής και της σημερινής ημέρας;», διερωτήθηκε ο Φουχς. «Την Κυριακή ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά αυτών των μέτρων», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τώρα εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του χρέους, αν αυτό δεν λειτουργεί δεν έχει νόημα».

Ο βουλευτής του CSU, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ επέκρινε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έχω πολύ μικρή εμπιστοσύνη», είπε. Στο θέμα της Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μπορούσε «επίσης να στείλει μια παλιά εφημερίδα, υπογεγραμμένη και τότε κάποιοι θα έλεγαν ''ωραία, ωραία''. Αυτή είναι τώρα η βάση», σημείωσε ο Φρίντριχ. «Είτε η ελληνική κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες της είτε κοροϊδεύει εμάς και πάλι», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κράμερ ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Με εξαίρεση μερικές διακοσμητικές διορθώσεις, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε την λίστα των μεταρρυθμίσεων, την οποία πριν από μία εβδομάδα είχε συστήσει στους πολίτες της να απορρίψουν», είπε. Παρ’ όλα αυτά ο Κράμερ εκτίμησε ότι «μια συμφωνία είναι πλέον κατά τι πιο πιθανή, αν και κανείς θα πρέπει να έχει στο νου του ότι θα πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Διότι η Ελλάδα υποσχέθηκε όπως συνήθως μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συχνά μέχρι τώρα δεν εφαρμόζονταν».

Τρισέ: Ένα Grexit θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην Ευρώπη

Ένα Grexit θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην Ευρώπη, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όχι μόνο για τους Έλληνες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να ζήσουν «μια τρομερή και επώδυνη αναστάτωση», αλλά και για τους πιστωτές, οι οποίοι «θα πρέπει να απαρνηθούν σχεδόν το σύνολο των αποπληρωμών τους», εξηγεί ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, μια μείωση του ελληνικού χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων αποκλείστηκε στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, παρατηρεί ο κ. Τρισέ, ενώ προειδοποιεί επίσης ότι «ο κίνδυνος μιας διάχυσης γεωπολιτικά στην Ευρώπη υποτιμάται, κυρίως στη Γερμανία».

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι: «Η Ευρώπη φέρει μια ιστορική ευθύνη να στηρίξει τις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ». Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα πρέπει κανείς να έχει κατά νου «την πολιτισμική εγγύτητα των Ελλήνων με την Ουκρανία και την Ρωσία χάρη στον δεσμό της ορθόδοξης θρησκείας», αναφέρει ο κ. Τρισέ στη συνέντευξή του.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ