2015-07-11 15:35:13
Φωτογραφία για Πάτρα: Πολυεθνικές στέλνουν λιγότερα φάρμακα υπό το φόβο κουρέματος
Σοβαρές καταγγελίες για τις τακτικές πωλήσεων που ακολουθεί πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας έκανε χθες με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας. Όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος η συγκεκριμένη εταιρεία «χωρίς κανέναν λόγο ή εξήγηση, μας έστειλε παραγγελία η οποία υπολείπεται κατά 75% σε ποσότητα από την αιτούμενη, επικαλούμενη ως δικαιολογία στον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αχαΐας, τον φόβο οικονομικού κουρέματος».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας ενημερώνει κι εγγράφως τον υπουργό Υγείας ότι θα καταφύγει τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και στη Δικαιοσύνη «εάν η εταιρεία δεν διορθώσει άμεσα την παραγγελία που αιτηθήκαμε» και κάλεσε τον κ. Κουρουμπλή να παρέμβει άμεσα.

Σε αντίθετη περίπτωση -προειδοποιεί- «θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση από την ερχόμενη εβδομάδα να κατεβάσουμε τα φαρμακεία της Αχαΐας σε κυλιόμενες απεργίες, διότι οι συνάδελφοι είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν τους πολίτες χωρίς φάρμακα στα ράφια τους».


Η αντίδραση

Με σοβαρές κυρώσεις απειλούνται όσοι «παίζουν παιχνίδια με την υγεία και τη θεραπεία των Ελλήνων πολιτών», δηλώνει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα «μαυραγοριτισμού» και θα κάνει τα πάντα ώστε οι πολίτες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα. «Θα τηρηθεί ο νόμος και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση σε βάρος των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η ομαλή τροφοδοσία φαρμάκων σε φαρμακεία και νοσοκομεία.

Ο υπουργός τόνισε ότι ήδη έχουν δοθεί 160 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία με στόχο να πληρωθούν οι προμηθευτές για να διασφαλιστεί η προμήθεια υλικού, και ανακοίνωσε στους φαρμακοποιούς ότι θα λάβουν 85 εκατ. ευρώ, που είναι το υπόλοιπο των οφειλών του κράτους προς αυτούς για τον Μάρτιο.

Ζητούν μετρητά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος, τουλάχιστον 20 φαρμακαποθήκες (οι περισσότερες στην Αττική) ζητούν μετρητά και βάζουν πλαφόν στις παραγγελίες συγκεκριμένων φαρμάκων.

Παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό να ελέγξει το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, καθώς -όπως υποστήριξε- μεγάλες ποσότητες φαρμάκων είτε εξάγονται είτε στοκάρονται, ενώ άφησε και αιχμές για τον ΕΟΦ, καθώς δεν τους παρέχει στοιχεία σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων το κρίσιμο αυτό διάστημα. Και σημείωσε: «Εμείς είμαστε ο τελευταίος κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και οι άλλοι».

Πηγή: tempo24
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ