2015-07-12 15:41:05
Φωτογραφία για Υπολειτουργεί το υποθηκοφυλάκειο Πύργου
Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί, στα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης, στον κλάδο των συμβολαιογράφων κανονιστικό διάταγμα του 1941 βάσει του οποίου θα πρέπει στα ειδικά άμισθα Υποθηκοφυλάκεια και σε περίπτωση αποχωρήσεως ή θανάτου του υποθηκοφύλακα να εκτελεί τα χρέη του κάποιος συμβολαιογράφος, ύστερα από γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου της περιοχής και στη συνέχεια απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σήμερα, τα Υποθηκοφυλακεία λειτουργούν και ως μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία στα οποία χρέη προϊσταμένου εκτελεί ο εκάστοτε υποθηκοφύλακας κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πως με τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση λειτουργίας του Κτηματολογίου – που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα – η δουλειά για τον υποθηκοφύλακα ή τον εκτελών χρέη υποθηκοφύλακα είναι αυξημένη καθώς υπάρχουν διαφορετικές προϋποθέσεις από εκείνες του Υποθηκοφυλακείου.


Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Πάτρας, σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπάρχει και μια σημαντική παράμετρος που δεν είναι άλλη από την οικονομική κρίση. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, τα περισσότερα Υποθηκοφυλακεία λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων και γενικά στην κρίση της οικοδομής, είναι ελλειμματικά. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις λειτουργίας τους και στις υποχρεώσεις προς το προσωπικό που ενδεχομένως έχουν ενώ υπάρχουν περιπτώσεις Υποθηκοφυλακείων που έχουν αυξημένο αριθμό προσωπικού. Συνεπώς ένας μόνο συμβολαιογράφος είναι αδύνατον να καλύψει την λειτουργία ενός Υποθηκοφυλακείου, όπως αναφέρουν πηγές, βάσει πάντα των σημερινών δεδομένων της κρίσης.

Τα «χρέη» στο συμβολαιογράφο

Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πάτρας, Ιωάννα Συμεωνίδη – Μπονέλη σε δηλώσεις της για το θέμα στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» επεσήμανε ότι: «Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο και θα έλεγα και αντισυνταγματικό. Να ανατίθεται στον συμβολαιογράφο μια δημόσια λειτουργία και η ανάθεση αυτής της δημόσιας λειτουργίας εκ του νόμου να συνδέεται με οικονομικό βάρος του αναπληρωτή». Όπως εξηγεί η κ. Συμεωνίδη – Μπονέλη, καλείται στις μέρες μας ο συμβολαιογράφος να αναπληρώσει τον Υποθηκοφύλακα που λείπει και εφόσον από τα έσοδα του Υποθηκοφυλακείου δεν καλύπτεται το κόστος λειτουργίας του θα πρέπει το κόστος αυτό να το πληρώσει με δικά του χρήματα ο εκάστοτε συμβολαιογράφος και πέραν του φόρτου εργασίας που δημιουργείται στους συμβολαιογράφους εξαιτίας των παράλληλων καθηκόντων που πρέπει να εκτελούν.

Αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στο Υποθηκοφυλακείο του Πύργου, όπως σε και πολλά άμισθα Υποθηκοφυλάκεια ανά την Ελλάδα, ο υποθηκοφύλακας που ήταν μέχρι πρόσφατα αποχώρησε από τη θέση του λόγω συνταξιοδότησης. Για να ορισθεί ο αναπληρωτής, η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου της κάθε περιοχής γνωμοδοτεί – στον Πύργο έγινε με τη διαδικασία της κλήρωσης, σύμφωνα με πηγές – και τοποθετεί κάποιον συμβολαιογράφο (συνήθως τον αρχαιότερο) στη θέση του απερχόμενου υποθηκοφύλακα. Όμως ο συμβολαιογράφος από μόνος του, όπως επισημαίνει η κα Συμεωνίδη – Μπονέλη, δεν μπορεί να αναλάβει και αυτό το «βάρος» καθώς εκτός από τη θέση εκ του νόμου του υποθηκοφύλακα αναλαμβάνονται και τα βάρη της λειτουργίας του.

Εκ περιτροπής

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα γιατί δεν είναι ότι οι συμβολαιογράφοι δεν θέλουν να εκτελέσουν καθήκοντα αναπληρωτή υποθηκοφύλακα. Αντίθετα έχουν ανταποκριθεί όλα αυτά τα χρόνια με επάρκεια και ευσυνειδησία. Αλλά δεν μπορεί αυτή η υποχρεωτική ανάθεση δημοσίου καθήκοντος να συνεπάγεται και οικονομικό βάρος του συμβολαιογράφου», εξηγεί η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πάτρας, Ιωάννα Συμεωνίδη – Μπονέλη.

Μάλιστα όπως τόνισε, σε παλαιότερη περίπτωση που είχε απασχολήσει τον Σύλλογο, η Ολομέλεια είχε κάνει δεκτό να ανατεθούν τα έργα του Υποθηκοφύλακα σε όλους τους συμβολαιογράφους της περιοχής εκ περιτροπής ανά τρίμηνο στον καθένα.

«Οπότε το βάρος και της δουλειάς και το οικονομικό υπό τις παρούσες συνθήκες κατανέμεται θα έλεγα. Αυτή ήταν και μια πρόταση δική μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις», καταλήγει η κα Συμεωνίδη – Μπονέλη.

Παρεμβάσεις για οριστική κάλυψη της θέσης

Από την πλευρά του για το ζήτημα του Υποθηκοφυλακείου Πύργου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ανέφερε ότι: «Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Υποθηκοφυλακείο του Πύργου είναι εξαιρετικά σοβαρό και αναμένεται στο μέλλον να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες δυσχέρειες στη λειτουργία του. Το κενό που προέκυψε μετά τη συνταξιοδότηση του υποθηκοφύλακα θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα με προκήρυξη της θέσης του υποθηκοφύλακα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η αναπλήρωση θα πρέπει να είναι σύντομη, διότι είναι αδύνατον για οποιαδήποτε συμβολαιογράφο να ασκεί παράλληλα με τα δικά της καθήκοντα και αυτά του υποθηκοφύλακα. Εκ των πραγμάτων αυτό σημαίνει περιορισμένη ενασχόληση με το Υποθηκοφυλακείο και συνεπώς καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών».

Επίσης ο κ. Δημητρουλόπουλος τόνισε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό και σκοπεύει να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να υπάρξει ταχεία και οριστική κάλυψη της θέσης του Υποθηκοφύλακα Πύργου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ