2015-07-12 16:08:26
Φωτογραφία για Στις 13 και 14 Ιουλίου θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο Ζαβλάνι Πατρών
Στις 14 Ιουλίου τιμάται από την Ορθόδοξη χριστιανική μας εκκλησία η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη (6 Ιουνίου 1749-14 Ιουλίου 1809) ο οποίος είναι Άγιος της Εκκλησίας μας και υπήρξε από τις σημαντικότερες ασκητικές μορφές της σύγχρονης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος Καλλιβρούτσης. Η συνεισφορά του υπήρξε πολύπλευρη και αφορούσε ποιμαντικό και συγγραφικό έργο ενώ είναι και ο συγγραφέας του Πηδαλίου, της Φιλοκαλίας και του Ευεργετινού, όπως αναφέρει η wikipedia.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία από τις 31 Μαΐου 1955 τον κατέταξε στο Αγιολόγιό της, με σχετική πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά από αίτημα των Μονών του Αγίου Όρους το οποίο υποβλήθηκε από τον Γέροντα Ανανία τον Λαυριώτη. Η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου εορτάζεται στις 14 Ιουλίου με ασματικές ακολουθίες τις οποίες συνέταξαν οι Γεράσιμος Μικρογιαννανίτης και ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς.


Επίσης εορτάζεται και την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, κατά την καθιερωμένη Σύναξη των Πέντε Αγίων της Παροναξίας.

Στην Πάτρα στον ιερό ναό του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο Ζαβλάνι, θα τελεστεί διήμερος εορτασμός. Την Δευτέρα 13/7 στις 19.30 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός όπου θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος, προιστάμενος του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ευαγγελίστριας. Ανήμερα της εορτής την Τρίτη 14/7 το πρωί στην πανηγυρική Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης, Βοηθός Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρύσανθος Στελλάτος.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ