2015-07-13 08:11:06
Φωτογραφία για Έκθεση γλυπτικής και εργαστήρια για παιδιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας
Αρκετές πολιτιστικές δράσεις έχουν προγραμματιστεί απότην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών στη νέα εθνική οδό Πατρών Αθηνών.

Ως γνωστό το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και να θαυμάσει την έκθεση γλυπτικής της Vivi Zoi με πενήντα καλλιτεχνικές δημιουργίες της. Η ανθρώπινη μορφή αποτελεί σταθερά το επίκεντρο της σπουδής αλλά και της έμπνευσης της Πατρινής εικαστικής δημιουργού, η οποία έχει στο ενεργητικό της και εκθέσεις στο εξωτερικό. Τα έργα της διαπνέονται από μια διάθεση αφαιρετική, και μία χρωματική ένταση.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 10-7-2015, στις 20:00. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 16-8-2015.

Υπάρχουν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Παράδειγμα είναι το Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης «Ο κύκλος της ύλης» που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη και συνεχίζεται έως και τις 10 Ιουλίου.


Με αφορμή τη φωτογραφική έκθεση «Επανάχρηση - Ανακύκλωση κατά την Αρχαιότητα», που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σχεδιάστηκε ένα εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 7-11 ετών. Χρησιμοποιώντας υλικά ανακυκλώσιμα και οικεία (πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, τενεκεδάκια αναψυκτικού, εφημερίδες κλπ) τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης. Στο τέλος του προγράμματος θα δημιουργηθούν συνθέσεις των παιδιών εμπνευσμένες από τα εκθέματα του Μουσείου.

Το τελευταίο στάδιο του εργαστηρίου στάδιο υλοποιείται στις 10:00-12:00 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα, και ειδικότερα από τις προθήκες των εργαστηρίων, των μυκηναϊκών αγγείων και του πολεμικού εξοπλισμού, κάθε παιδί μπορεί να εκφράσει τη φαντασία, τη μοναδικότητα και τη δημιουργικότητά του στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου.

Τα παιδιά καλούνται να έχουν μαζί τους τα δικά τους καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν για τις δημιουργίες τους.

Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσης: Γεωργία Μανωλοπούλου, Θανάσης Θεμελής, Πελαγία Κατσιμάρδου.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.

Τέλος υπάρχει η εκπαιδευτική δράση «Διακοπές στο Μουσείο».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το 1ο Summer Camp με τίτλο «∆ιακοπές στο Μουσείο!» προσφέροντας στους μικρούς της φίλους ένα πενθήμερο εκπαιδευτικών δράσεων που συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.

Το σύνολο των δράσεων αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση προσέγγισης των αντικειμένων του Μουσείου, η οποία αξιοποιεί την προϋπάρχουσα εμπειρία των παιδιών, ενισχύει τις δυνατότητές τους, ενεργοποιεί τις αισθήσεις τους και τους προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική αλληλεπίδραση.

Από τις 20 έως 24 Ιουλίου 2015 τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με όχημα τις τέχνες και τα υλικά, να ταξιδέψουν στην εποχή των μύθων και των θεών και να δημιουργήσουν με έμπνευση από τα αντικείμενα του Μουσείου.

Αναλυτικά η δράση έχει ως εξής:

Ημέρα 1η

Η τέχνη του πηλού

Τα παιδιά, με αφορμή ένα παραμύθι, έρχονται σε επαφή με την τέχνη του πηλού και γνωρίζουν τα στάδια κατασκευής των πήλινων αγγείων. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν τα αγγεία της μυκηναϊκής εποχής, σχεδιάζουν το αγγείο που τούς έκανε εντύπωση και δημιουργούν ένα μικρό σκεύος από πηλό.

Ημέρα 2η

Η τέχνη της γλυπτικής

Και πάλι με αφορμή ένα παραμύθι, τα παιδιά προσεγγίζουν την τέχνη της γλυπτικής, μαθαίνουν για τη διαδρομή του μαρμάρου από το λατομείο στο εργαστήριο του γλύπτη, καθώς και για τα στάδια δημιουργίας ενός αγάλματος. Παράλληλα ανακαλύπτουν τα αγάλματα των θεών που βρίσκονται στο Μουσείο.

Ημέρα 3η

Η τέχνη του ψηφιδωτού

Με αφορμή μια ψηφιδωτή ιστορία, τα παιδιά εξοικειώνονται με την τέχνη του ψηφιδωτού, τα υλικά της κατασκευής του και τη χρήση του. Ζωντανεύουν την ιστορία που άκουσαν, δημιουργώντας το δικό τους ψηφιδωτό.

Ημέρα 4η

Η τέχνη της μεταλλουργίας

Ορμώμενα ακόμη μια φορά από ένα παραμύθι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη της μεταλλουργίας, γνωρίζουν τη διαδρομή του μετάλλου από το ορυχείο στο εργαστήριο του τεχνίτη και την κατασκευή πολύτιμων κοσμημάτων και όπλων. Ανακαλύπτουν όπλα και κοσμήματα που βρίσκονται στο Μουσείο.

Ημέρα 5η

Ψάξε ψάξε και θα τα βρεις!

Συμμετέχοντας σ’ ένα παιχνίδι ανακάλυψης με γρίφους και ερωτήσεις τα παιδιά αναζητούν τα αντικείμενα του Μουσείου που γνώρισαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και δημιουργούν ένα ενθύμιο από τις διαφορετικές «διακοπές» στο Μουσείο.

*Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 6-10 χρονών και παρέχεται δωρεάν. Αριθμός ατόμων: 20 παιδιά, τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλες τις προτεινόμενες δράσεις της εβδομάδας, συνολικής διάρκειας 15 ωρών.

∆ιάρκεια ημερήσιας δράσης: 3 ώρες με ένα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό.

Ώρες διεξαγωγής: 10:00-13:00.

Υπεύθυνη δράσης: Αλεξία Μπαρδάκη.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής από 14 έως 17 Ιουλίου

Τηλ. 2613 616100.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ