2015-07-18 00:03:06
Φωτογραφία για Σεπτέμβριο σε Ολομέλεια το ν/σ για εγκλ. αγοραστές ακινήτων
Προς τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής στις 3 Σεπτεμβρίου προσανατολίζονται οι Βουλευτές για το θέμα του νομοσχεδίου που αφορά τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Χθες Παρασκευή, σε έκτακτη πρωινή Ολομέλεια η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά και από τις εξηγήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, αναμενόταν να απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρόταση νόμου που ψήφισαν για αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις σε ό,τι αφορά τέτοιους ιδιοκτήτες, αλλάζοντας ωστόσο την ημερομηνία της αναστολής, που αρχικά ίσχυε ως το τέλος Δεκεμβρίου στις 5 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έχει τεθεί ως χρονοδιάγραμμα προαπαιτούμενης δράσης από την Τρόικα.


Στο μεταξύ, ο Υπουργός κατέθεσε ενώπιον των Επιτροπών προσχέδιο των κανονισμών που βρίσκονται ήδη κοντά στη Νομική Υπηρεσία και οι Βουλευτές προτίθενται να τους μελετήσουν και να κάνουν εισηγήσεις, ενώ στόχος είναι οι Επιτροπές να συνεδριάσουν εκ νέου περί τα τέλη Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε το θέμα, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «μέχρι τις 5 του μήνα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο». Θα καταψηφίσουν την αναπομπή και θα δώσουν ισχύ μέχρι τις 5/9, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «άρα λοιπόν οι ημερομηνίες συμπίπτουν, δεν μένει κανένας ακάλυπτος, αλλά την ίδια στιγμή κατοχυρώνονται κατά τρόπο τελεσίδικο όλοι αυτοί οι εγκλωβισμένοι αγοραστές».

Ο κ. Χάσικος συνέχισε εξηγώντας ότι «η νομοθεσία καλύπτει ακόμα και εκείνους που πλήρωσαν προκαταβολή ουσιαστικά και μπορεί να χρωστούν το 90% του ποσού, θα έχουν το δικαίωμα να το καταβάλουν εξ` ολοκλήρου, να εξοφλήσουν και να πάρουν τον τίτλο τους». Πέραν τούτου, πρόσθεσε, «μέσα από το νομοσχέδιο δεν καλύπτονται μόνο κατοικίες ή διαμερίσματα, αλλά πάσης φύσης ακίνητες ιδιοκτησίες και οικόπεδα, δηλαδή και χωράφια». «Όλα αυτά καλύπτονται», συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με το Μνημόνιο, ανέφερε ότι «μέχρι τις 5/9 είμαστε καλυμμένοι και από πλευράς Μνημονίου και ειδικότερα για ένα θέμα για το οποίο συμφωνούμε σχεδόν όλοι μας θα ήταν κρίμα και άδικο να οδηγήσουμε την οικονομία της χώρας σε περιπέτειες». Άρα λοιπόν ναι, πρόσθεσε, «η ημερομηνία αυτή είναι εντός των μνημονιακών μας υποχρεώσεων».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Βουλευτή ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη ότι το νομοσχέδιο δεν καλύπτει όλους τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες, εξήγησε ότι «θα έχουν το δικαίωμα όλοι αυτοί, οι οποίοι είτε πλήρωσαν, όπως είπα και πριν, είτε πλήρωσαν μέρος του ποσού, θα έχουν το δικαίωμα αν και εφόσον εξοφλήσουν να μπορούν να πάρουν τίτλο».

Τώρα, πρόσθεσε, «για ένα που δεν πλήρωσε ή δεν έχει να πληρώσει και αγόρασε κάτι που είναι πέραν των δυνατοτήτων του, εδώ να πω λυπούμαι». Έκανε λόγο για την ευθύνη των τραπεζών που έδιναν δάνεια χωρίς να παρακολουθούν αν αυτοί που τα λάμβαναν μπορούσαν να αποπληρώσουν.

«Η πλειοψηφική τάση των μελών των Επιτροπών σήμερα είναι ότι αύριο θα απορρίψουμε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουμε την ημερομηνία στη σχετική πρόταση νόμου αναστολής της νομοθεσίας των εκποιήσεων, έτσι ώστε αυτή η ημερομηνία να ισχύει μέχρι τις 5 του Σεπτέμβρη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις.

Πρόσθεσε ότι έχει τεθεί η προϋπόθεση να γίνει εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής για σύγκληση έκτακτης Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 3 Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να εξετάσουμε το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών επί της ουσίας.

Η Επιτροπή Οικονομικών, είπε, «θα συγκληθεί ξανά στα τέλη του Αυγούστου για να συζητήσει μαζί με τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εσωτερικών και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εισηγήσεις για τροπολογίες και βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε μαζί με τους κανονισμούς να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, ενδεχομένως στις 3 Σεπτεμβρίου και με αυτόν τον τρόπο να λύσουμε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και τους οποίους απειλούν οι τράπεζες και από την άλλη να βοηθήσουμε, έτσι ώστε η Κύπρος να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι κατά τη συνεδρία συζητήθηκε το ενδεχόμενο να οριστεί μια ειδική υποεπιτροπή των δύο επιτροπών που θα καταθέσουν εισηγήσεις. Πρόσθεσε ότι δόθηκε αντίγραφο των κανονισμών και ότι αποφασίστηκε όπως επανεναξεταστεί το θέμα. Μέχρι αύριο θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα προχωρήσουμε, είπε.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό το πρόβλημα, αλλάζοντας την ημερομηνία που θα δίνεται πλήρης προστασία με αναστολή της εφαρμογής των νομοθεσιών μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε να μπορέσουμε στο μεταξύ να εγκρίνουμε την τελική νομοθεσία, το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση», ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

«Θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι αύριο θα πρέπει να προσαρμόσουμε την νομοθεσία ούτως ώστε να είναι η ημερομηνία 5ης Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε να εγκρίνουμε τον τελικό νόμο, που θα λύσει το πρόβλημα οριστικά και θα δώσει σιγουριά και ασφάλεια σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τόσο άδικα ταλαιπωρηθεί».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι «έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα εντός των επιτροπών ότι θα πρέπει απαραιτήτως να διασφαλιστεί η προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών από πιθανή εκποίηση, όποιες και να είναι οι άλλες ρυθμίσεις που συζητάμε σε σχέση με την τιτλοποίηση ακινήτων και τη μεταβίβασή τους προς τους αγοραστές», είπε ο κ. Λουκαΐδης. Εξ ου, πρόσθεσε, «και επιμέναμε να παραμείνει η προστασία αυτή μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου».

«Δείξαμε καλή θέληση και αποδεχτήκαμε αν υπήρχε διάθεση συναίνεσης και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, να πάμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου», πρόταση που, όπως είπε, δεν έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι η αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι η Βουλή δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο βαραίνει την ίδια την Κυβέρνηση, η οποία για μια ακόμη φορά υπερέβηκε τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια είχε θέσει», ανέφερε. Είναι δε προκλητικό που μέχρι σήμερα ενεργεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών, θυσιάζοντας τους εργαζόμενους, τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα σε μια σειρά από ζητήματα να κατηγορεί αν είναι ποτέ δυνατόν τη Βουλή ότι θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των τραπεζών.

Ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι έχουν λεχθεί «πάρα πολλά γι αυτή την αναπομπή και για τις δήθεν προθέσεις της Βουλής να προστατεύσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες». Πρέπει να πω ότι «ουδέν αναληθέστερο από τούτο». Διαβεβαίωσε ότι «η Βουλή σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται ν` αφήσει εκτεθειμένους τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες περιουσιών στον κίνδυνο εκποίησης».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση της διευθέτησης αυτού του πολύ σημαντικού θέματος «βαραίνει αποκλειστικά την εκτελεστική εξουσία». Παρόλα αυτά, ανέφερε, εμείς θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού να οριστικοποιήσουμε αυτή την νομοθεσία πριν την 5η του Σεπτέμβρη που είναι και το όριο της υποχρέωσης της Κυβέρνησης».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη θέση ότι η προστασία για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες «πρέπει να παραμείνει μέχρι να ψηφιστεί η νομοθεσία που κατέθεσε η Κυβέρνηση». Κατά τον ίδιο υπάρχουν πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σήμερα επήλθε μια συμφωνία, ουσιαστικά η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχίσει να λειτουργεί και μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Περδίκης, εκφράζοντας τη βούλησή και την ελπίδα του να ψηφιστεί η νομοθεσία, να είναι όμως, είπε, σωστή νομοθεσία, να προστατεύει τους εγκλωβισμένους αγοραστές και να εκδίδονται εύκολα οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

 Πηγή: ΚΥΠΕ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ