2015-07-19 14:15:06
Φωτογραφία για Τι θα γίνει με το deal σωτηρίας στις ιχθυοκαλλιέργειες
Σε θολό τοπίο μπαίνουν ξανά οι μεγάλες συμφωνίες αναδιάρθρωσης λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο. Στις ιχθυοκαλλιέργειες μείζον ζήτημα αποτελεί η πορεία της συμφωνίας για την απορρόφηση της Δίας από τη Σελόντα, καθώς το προηγούμενο διάστημα οι πρώτοι από τους εννέα κυριότερους όρους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απορρόφησης της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες από τη Σελόντα είχαν αρχίσει να εκπληρώνονται. Η γενική συνέλευση των μετόχων της τελευταίας έδωσε τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, ενώ η Δίας δημοσιοποίησε και την οικονομική έκθεση για το 2014, από την οποία "φωτίζεται” ακόμη περισσότερο η συμφωνία.

Πέρα από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αύξησης κεφαλαίου και την εξεύρεση δεύτερου προμηθευτή, μεταξύ άλλων, βασική προϋπόθεση αποτελεί η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η συζήτηση έχει οριστεί για τις 7 του προσεχούς Οκτωβρίου και μέχρι τότε η Δίας θα βρίσκεται τυπικά σε καθεστώς αναμονής, διαθέτοντας όμως ανοικτές πιστωτικές γραμμές. Χθες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΙΧΘ που ενέκρινε ομόφωνα την εισφορά του ενεργητικού και τμήματος του παθητικού της εταιρείας στην Σελόντα.


Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση της Δίας, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως το γεγονός της ύπαρξης συμφωνίας και αποδοχής του σχεδίου από τους πιστωτές (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, καθώς και την εταιρεία ιχθυοτροφών Biomar Hellenic) που αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% και του 100% των ενέγγυων, αποτελεί σημαντική βάση για την θετική έκβαση και επίσης αποτελεί σημαντικό εφόδιο ικανό να επηρεάσει κατά θετικό τρόπο την τελική κρίση του δικαστηρίου.

Οι επικεφαλής της εισηγμένης, ωστόσο, θεωρούν, πως παρά την επίτευξη της συμφωνίας, ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε από το φθινόπωρο του 2013 έως και την άνοιξη του 2015 συνέτεινε στην αρνητική πορεία της εταιρείας, κυρίως εντός του 2014 αλλά και στο 2015 έως και το τέλος Απριλίου, γεγονός που απεικονίζεται απτά στα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και μεγέθη του ομίλου. Η Δίας αναφέρει πως την περίοδο από τον Μάιο 2014 έως και το τέλος Απριλίου 2015 "πραγματοποιήθηκαν -αναγκαστικά- πωλήσεις σε μέσα βάρη εκτός κλίμακας επιχειρηματικότητας του κλάδου (πολλές φορές από 220-280 γραμμάρια) γεγονός το οποίο λειτούργησε εις βάρος των αποτελεσμάτων και μεγεθών του ομίλου και έχει τονισθεί επανειλημμένως στις τράπεζες και στους λοιπούς προμηθευτές”.

Ως αποτέλεσμα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Δίας για το 2014 μειώθηκε κατά 57% και διαμορφώθηκε στα 32,6 εκατ. ευρώ, από έναντι 75,7 εκατ. ευρώ το 2013. Το ίδιο διάστημα, τα EBITDA ήταν αρνητικά (ζημιές 9,15 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 35,22 εκατ. ευρώ), ενώ η ενοποιημένη ζημία προ φόρων στο τέλος του 2014 διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ, από 63 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις της Δίας στο τέλος του 2014 είχαν διαμορφωθεί στα 139,6 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη

Σε επιχειρηματικό επίπεδο η συμφωνία προσφέρει αξιοσημείωτη αύξηση του δυναμικού της εταιρείας με την Σελόντα πλέον να προσεγγίζει δυναμικό παραγωγής περίπου 35.000 τόνους ετησίως. Επιπλέον, προσφέρει σημαντικές συνέργειες σε όλα τα επίπεδα επιχειρησιακής λειτουργίας (παραγωγικό, διοικητικό, κοινό logistic center και συσκευαστήρια), δημιουργώντας συνεπακόλουθα σημαντικές οικονομίες κλίμακος. Το σημαντικότερο είναι πως δημιουργείται η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ελληνική και μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, ενώ ταυτόχρονα το νέο σχήμα καθίσταται ελκυστικότερο για τους μελλοντικούς επενδυτές.

Η διοίκηση σημειώνει πως με τις ενέργειες αυτές, αποφεύγεται ο κατακερματισμός στον κλάδο που αποτελεί έναν από τους πλέον εξαγωγικούς της χώρας, καθώς εξάγεται πάνω από το 70% της παραγωγής του. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι, διαθέτοντας ένα αντικειμενικά εξαιρετικό προϊόν αδιαμφισβήτητης διατροφικής αξίας σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση των αλιευμάτων διεθνώς, αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε αύξηση της ζήτησης των προϊόντων του ομίλου αλλά και σε σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα που είναι ικανά να διασφαλίσουν σημαντικές επιδόσεις”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση στη Σελόντα του συνόλου του ενεργητικού της Δίας, 70 εκατ. ευρώ περίπου, και τμήματος του παθητικού, 29,6 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει μέρος υποχρεώσεων από τραπεζικά δάνεια 23 εκατ. ευρώ, το σύνολο των υποχρεώσεων προς Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και εργαζόμενους, μέρος των υποχρεώσεων προς το βασικό προμηθευτή ΒΙΟΜΑΡ και μέρος των υποχρεώσεων προς άλλους προμηθευτές). Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Σελόντα ύψους 12,4 εκατ. ευρώ, με παραίτηση από το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και έκδοση 41.261.980 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Με δεδομένο ότι η συμφωνία προβλέπει ότι 81,95% του συνόλου των υποχρεώσεων της Δίας δεν θα μεταβιβαστεί στη Σελόντα, οι νέες μετοχές θα αναληφθούν από τη Δίας με σκοπό την ικανοποίηση των πιστωτών της.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ