2015-07-19 19:23:06
Φωτογραφία για Η νέας γενεάς θωράκιση του T-14 Armata [video]
Σύμφωνα με δηλώσεις μη κατονομαζόμενης πηγής του ρωσικού ομίλου Machinery and Industrial Group «Concern Tractor Plants», που επικαλείται ο βρετανικός οργανισμός αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s, το νέο ρωσικό άρμα μάχης Armata T-14 διαθέτει νέας γενεάς εκρηκτική θωράκιση αντίδρασης (ERA: Explosive Reactive Armour).

Κατά το σχετικό δημοσίευμα οι επιδόσεις της νέας θωράκισης ERA που έχει αναπτυχθεί από το ερευνητικό ινστιτούτο NII Stali (Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Χάλυβα, θυγατρική εταιρία του προαναφερθέντος ομίλου), είναι ανώτερες των Kontakt-1, Kontakt-5 (απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία από τη ρωσική πύλη αμυντικών πληροφοριών BTVT.narod.ru) και Relict 9, ενώ δεν υπάρχει γνωστό αντίστοιχο της παγκοσμίως.

Ειδικότερα, η πηγή ανέφερε ότι η αντίσταση της νέας θωράκισης σε πλήγματα με βλήματα διάτρησης θώρακα, σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων, απορριπτόμενου κελύφους (APFSDS: Armor Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot) είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις παλαιότερες θωρακίσεις ERA.


Όπως είναι αυτονόητο η πηγή δεν αποκάλυψε στον ΙHS Jane’s λεπτομέρειες για τη σύνθεση και χαρακτηριστικά της νέας θωράκισης, σημείωσε όμως ότι το υψηλό επίπεδο προστασίας που παρέχει δεν οφείλεται στην απλή αύξηση του όγκου των [εγκιβωτισμένων] εκρηκτικών και ότι η ενεργοποίηση της (έκρηξη) δεν προκαλεί ζημίες ή βλάβες στο ηλεκτρονικό και λοιπό εξοπλισμό που βρίσκεται εγκατεστημένος πίσω από αυτή (στο εσωτερικό του άρματος).

Μάλιστα κατά την πηγή η νέα θωράκιση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά βλήματα APFSDS όπως τα γερμανικά DM53 και DM63 (σε υπηρεσία και υπό παραγγελία για τα Leopard 2HEL του Ελληνικού Στρατού) καθώς και αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα κεφαλής κοίλου γεμίσματος (HEAT: High Explosive Anti-Tank).

Επιπρόσθετα το Armata T-14 διαθέτει στο πίσω μέρος του σκάφους θωράκιση τύπου γρίλιας / κλωβού (bar-slat) που έχει επίσης αναπτυχθεί από το ερευνητικό ινστιτούτο NII Stali και η οποία, κατά την προαναφερθείσα πηγή παρέχει προστασία κατά του 50-60% των εκτοξευτών αντιαρματικών ρουκετών (RPG). Σε ότι αφορά τη βασική θωράκιση του νέου άρματος αυτή αποτελείται από χαλύβδινες – κεραμικές πλάτες που κατασκευάζει η ρωσική εταιρία NEZV-Ceramics.

Μάλιστα, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Andrey Nikitin, επικεφαλής του γραφείου κεραμικών θωράκισης της εταιρίας, σύμφωνα με τις οποίες οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί με τα δοκίμια να έχουν επιδείξει ην προβλεπόμενη ικανότητα και ότι έχει ήδη αρχίσει η παραγωγή σειράς.

Ο Nikitin σημειώνει ότι οι χαλύβδινες – κεραμικές πλάκες παρέχουν μιάμιση φορά μεγαλύτερη ικανότητα αντίστασης στη διάτρηση σε σχέση με τις μεταλλικές και ότι εκτός του Armata T-14 θα εγκατασταθούν στα οχήματα μάχης T-15 (βαρύ ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ), Kurganets 25 (ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ) και Bumerang (τροχοφόρο ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ).

Σημείωση 1: η βασική αρχή λειτουργίας της θωράκισης ERA παρουσιάζεται στη συνημμένη φωτογραφία. Τα συστήματα θωράκισης τύπου ERA έχουν τη μορφή «κασετίνας» όπου μεταξύ δύο πλακών θωράκισης υπάρχει εκρηκτική ύλη η οποία με την επαφή επί της εξωτερικής πλάκας διατρητή (στην περίπτωση βλημάτων κινητικής ενέργειας) ή του κώνου αερίων (jet) του κοίλου γεμίσματος ενεργοποιείται και κινεί την εξωτερική πλάκα προς την κατεύθυνση της επερχόμενης απειλής.

Σημείωση 2: το συνημμένο βίντεο που αφορά στο Armata T-14 διαθέτει υπότιτλους στα αγγλικά πουμπορούν να ενεργοποιηθούν με την ένδειξη «cc» στη γραμμή μενού στο κάτω μέρος του βίντεο.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ