2015-07-20 19:35:21
Φωτογραφία για Τρώτε ζάχαρη αλλά δε το ξέρετε - Δείτε ποια είναι τα 42 «κρυμμένα» ονόματα στις ετικέτες των προϊόντων
Μπορεί να προσπαθείτε να αποβάλλετε την περιττή ποσότητα ζάχαρης από τη διατροφή σας, υπάρχουν όμως συστατικά προϊόντων που είναι κρυμμένη ζάχαρη, καθώς πολλές φορές το όνομά τους δεν παραπέμπει άμεσα σε αυτή την ιδιότητά τους.

Όπως αναφέρει το invitromagazine.gr, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη. Ο κανόνας είναι ότι αν βρείτε λέξεις που τελειώνουν σε -όζη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι ζάχαρη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.

Ωστόσο επειδή όλα τα ονόματα που αναγράφονται δεν τελειώνουν σε –όζη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη. Ανεξάρτητα από την κατάληξή τους είναι ζάχαρη τα παρακάτω:

Σκούρα μελάσα

Σταφυλοσάκχαρο


Σιρόπι αγαύης

Χρυσό σιρόπι

Ιμβερτοζάχαρο

sugarΔισακχαρίτης

Μαλτοδεξτρίνη

Ζάχαρη Ντεμεράρα

Ζάχαρη καρύδας

Δεξτράνη

Σιρόπι βύνης

Σιρόπι από σφένδαμο

Μελάσα

Ζάχαρη μουσκοβάντο

Ραφιναρισμένο σιρόπι

Ορυζοσιρόπιο

Σορβιτόλη

Σιρόπι σόργο

Ζάχαρη τουρμπινάντο

Διγλυκερίδια

Διαχωριστικά βύνης

Μαλτόλη

Βύνη κριθαριού

Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

Ζάχαρη από τεύτλα

Καραμέλα

Σιρόπι καλαμποκιού

Χαρουπόμελο

Συμπύκνωμα χυμού φρούτων

Σιρόπι διύλισης

Αιθυλική μαλτόλη

Νέκταρ αγαύης

Έτσι για παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να γλυκάνει μια συγκεκριμένη μάρκα κράκερ μπορεί είτε να το κάνει χρησιμοποιώντας 15 γρ. ζάχαρης, ή 5 γρ. "σιρόπι βύνης", 5 γρ. "ιμβερτοποιημένης ζάχαρης" και 5 γρ. γλυκόζης. Ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μεταμφίεσης, τοποθετώντας αυτά τα συστατικά κάτω-κάτω στις λίστες των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν είναι μικρότερη από ό, τι είναι.

Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η στέβια, το μέλι και το σιρόπι αγκινάρας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ