2015-07-21 15:17:31
Φωτογραφία για Απειλείται και πάλι σε ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς ο Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας
Συμπληρώνονται φέτος οκτώ χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν την Ηλεία το 2007. Οκτώ χρόνια μετά και πολλά είναι τα ερωτηματικά τα οποία γεννώνται για τοΑΝ και κατά πόσο ο Νομός είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα.

Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας όπου τονίστηκε το πρόβλημα που υπάρχει σε μία από τις δύο γεωτρήσεις που δίνουν νερό στον αρχαιολογικό χώρο.

Πριν από οκτώ χρόνια, η φωτιά μπήκε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας χωρίς ευτυχώς να το καταστρέψει, «αποτέφρωσε» τον Κρόνιο λόφο, ενώ έκαψε και μέρος του αρχαίου σταδίου. Οι εικόνες της φλεγόμενης Ολυμπίας ταξίδεψαν τότε σε όλο τον κόσμο προκαλώντας σοκ.

Οκτώ χρόνια μετά και σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» το σύστημα πυρόσβεσης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας φαίνεται να υπολειτουργεί
. Οι κρουνοί οι οποίοι υπάρχουν περιμετρικά, υπό τις παρούσες συνθήκες, δίνουν κανονικά νερό, ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τα «πυραυλάκια» που είναι διάσπαρτα στον χώρο. Κύρια αιτία της «υπολειτουργίας» του συστήματος πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου φαίνεται ότι είναι η καθίζηση σε μία από τις δύο γεωτρήσεις με αποτέλεσμα να μην φτάνει το νερό στα πυραυλάκια. Η ζημιά αυτή έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες, ωστόσο δεν έχει αποκατασταθεί ενώ κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει για το ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας για την επιδιόρθωση της συγκεκριμένης βλάβης.

Ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και οι όποιες εργασίες αποκατάστασης- συντήρησης είχαν γίνει πριν από οκτώ χρόνια είχαν την σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Οκτώ χρόνια μετά και για μία ακόμα φορά ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ολυμπίας φαίνεται να απειλείται και πάλι σε ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που έγινε την Παρασκευή, κανείς εκ των παρευρισκόμενων δεν φάνηκε να γνωρίζει ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος είναι «ανοχύρωτος» λόγω βλάβης στην γεώτρηση. Από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έχουν αρχίζει ήδη να εξετάζουν την δυνατότητα παρέμβασης προκειμένου να υπάρξει άμεση παροχή υδροδότησης της δεξαμενής από τον Ερύμανθο ή -ως μέτρο ανάγκης- την πλήρωση της συγκεκριμένης δεξαμενής με βυτιοφόρα.

Το ερώτημα ωστόσο το οποίο παραμένει (εν μέσω θέρους και πυρκαγιών) έχει να κάνει με το ποιος έχει την ευθύνη αποκατάστασης της βλάβης και γιατί δεν έχει ενεργήσει μέχρι και σήμερα, αλλά και το τι θα γίνει σε περίπτωση πρόκλησης φωτιάς στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, από την στιγμή μάλιστα που η Πυροσβεστική έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι κάθε λεπτό από την στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Πηγή: protinews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ