2015-07-23 15:52:13
Φωτογραφία για Πάτρα: Αυξήσεις στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας - Στις ίδιες τιμές Αστικό ΚΤΕΛ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Σύγχυση επικρατεί για την ώρα για το τι θα γίνει με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 23% στα εισιτήρια στα Μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ήδη οι αυξήσεις στα εισιτήρια όπως επιτάσσει η νέα συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές της χώρας μας, μπήκαν και άρχισαν να ισχύουν στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας όπως και στα ακτοπλοικά εισιτήρια. Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest, το εισιτήριο Πάτρα – Αθήνα (απλή μετάβαση) από 18.80 ευρώ που κόστιζε έως και την περασμένη Κυριακή αυξήθηκε κατά 1 ευρώ και 70 λεπτά και η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 20 ευρώ και 50 λεπτά.

Ένα άλλο παράδειγμα, η διαδρομή Πάτρα – Καλάβρυτα από 7.80 ευρώ διαμορφώνεται πλέον σε 8.50 ευρώ. Πάντως όσοι δεν είχαν βγάλει εισιτήρια από τα ταμεία των σταθμών και πλήρωναν μέσα στο λεωφορείο στον εισπράκτορα, πληρώνουν ακόμη (ενδεχομένως και την Τετάρτη) με την παλιά τιμή λόγω ενός τεχνικού θέματος με το μηχάνημα έκδοσης του εισιτηρίου που έχει μαζί του ο εισπράκτορας.


Την ίδια ώρα από το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας ενημερώνουν πως για την ώρα τα εισιτήρια παραμένουν ως έχουν (1,10 και 1,50 ευρώ τα ολόκληρα) και πως για τυχόν αύξηση της τιμής θα αναμένουν την επίσημη υπουργική διαταγή όταν αυτή εκδοθεί.

Καλά τα νέα και από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα τους υπεύθυνους στον σταθμό του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στην Πάτρα και από την έως τώρα ενημέρωση που έχουν δεν θα υπάρξει άμεση αύξηση της τιμής των εισιτηρίων τόσο στον Προαστιακό όσο και στα δρομολόγια για Αθήνα (έως Κιάτο με λεωφορείο και κατόπιν ανταπόκριση με τον Προαστιακό) ή στην γραμμή του Οδοντωτού (Διακοπτό – Καλάβρυτα). Το πιθανότερο είναι οι όποιες αυξήσεις μπουν, να ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως στα ακτοπλοικά εισιτήρια ήδη μπήκε αύξηση περίπου 10%. Έτσι ανέβηκε η τιμή για παράδειγμα για μετάβαση στα κοντινά νησιά του Ιονίου πελάγους, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά που είναι και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί και για τους Πατρινούς και τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας.

Το εισιτήριο για την Κεφαλονιά, όπως μας είπαν από το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς στην Όθωνος Αμαλίας στην Πάτρα, διαμορφώνεται για την Σάμη στα 9.40 από 8.60 ευρώ (το πλοίο) συν ακόμη 11 ευρώ (η τιμή του λεωφορείου έως Κυλλήνη και μετά από Πόρο για Σάμη). Την ίδια ώρα το εισιτήριο για την Ζάκυνθο αυξάνεται συνολικά (λεωφορείο και πλοίο από το λιμάνι της Κυλλήνης) από τα 15.40 ευρώ που κόστιζε έως την περασμένη Κυριακή σε 16 ευρώ και 80 λεπτά (δηλαδή 1 ευρώ και 40 λεπτά επιπλέον).

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήςτος Σπίρτζης ανέφερε πως το υπουργείο μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής ζωνών στα εισιτήρια, π.χ. να συνυπολογίζεται στη τελική τιμή του η απόσταση που διανύει ο επιβάτης, καθώς και η ώρα που το χρησιμοποιεί (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ) αναφορικά με τα Μέσα μεταφοράς στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός και απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, τόνισε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα (ενδεχόμενη αύξηση) γιατί έχουν εκδοθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί σε πολίτες και σε ιδιώτες και για να εκδοθούν τα νέα εισιτήρια υπάρχουν διαδικασίες που χρειάζονται αρκετούς μήνες.

Σημείωσε πάντως πως «πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση στον τρόπο που τιμολογούνται τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες», όπως αναφέρει ανάρτηση του σάιτ της εφημερίδας Έθνος.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ