2015-07-23 19:30:30
Φωτογραφία για Προς πώληση οπλικών συστημάτων στρέφονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Για να μειωθούν οι σαρωτικές αλλαγές που απαιτούνται από τα σφιχτά οικονομικά πλαίσια που ορίζει η νέα συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές (aka Τροικα), η Ελληνική Κυβέρνηση στρέφεται στην εξεύρεση λύσεων για την πώληση  πολεμικού υλικού και την εκποίηση μέρους του στρατιωτικού εξοπλισμού που υπηρετεί ήδη στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία που ακόμη και τώρα είναι υπό διαπραγμάτευση προβλέπει μειώσεις αμυντικών δαπανών για την διετία 2015-16 της τάξης των 300 εκ Ευρώ από 200 εκ που είχε προβλέψει η Ελληνική πλευρά στην προτεινόμενη πρόταση Τσίπρα προς τους Θεσμούς. Παρόλο που ζητήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μειώσεις προσωπικού και μισθών, κάτι τέτοιο απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν τα ίδια ποσά.

Εξάλλου οι ήδη υπο-επανδρωμένες μονάδες του Ελληνικού Στρατού λόγω της διασποράς των στρατοπέδων, της απαρχαιωμένης οργάνωσης και της μειωμένης θητείας βρίσκονται πολυ κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα επάνδρωσης που προβλέπονται ακόμη και σε ειρηνική περίοδο
. Η απόλυση χιλιάδων στελεχών θα επέφερε χάος και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες μονάδες πρώτης Γραμμής, ή στρατηγής εφεδρείας όπου η Διοίκηση του ΕΣ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τις κρατήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τόσο από άποψη εκπαίδευσης όσο και εξοπλισμού.

Η Κυβέρνηση όμως μέσω της επαναφοράς του μέτρου της ρήτρας μηδενικού ελλείματος θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων των ένστολων τα επόμενα χρόνια. Κάποιος μπορεί να πει ότι το μέτρο είναι καθολικό και αφορά ολόκληρο το το ασφαλιστικό σύστημα ανεξαρτήτως ταμείου ή υποκατηγορίας. Βέβαια οι μειωμένες αποδοχές των στρατιωτικών παρόλο τις δικαστικές προσφυγές και νίκες δεν αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά. Έτσι οι αποδοχές των ήδη συνταξιούχων θα μειωθούν, ενώ οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα απαγορευτούν δια ροπάλου.

Κύκλοι του Πενταγώνου, προσπαθουν να διαπραγματευθούν το μέτρο αυτό καθώς θα δημιουργούσε ένα μεσήλικο στράτευμα αμφιβόλου επιχειρησιακής αξίας. Επίσης για περιπτώσεις όπως οι Ελληνες Πιλότοι Αεροσκαφών και οι Ειδικές Δυνάμεις θα ήταν εντελώς παράλογο και άδικο κάποιος ο οποίος ρισκάρει καθημερινά την ζωή του, δεν έχει ωράριο και βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή να έχει το ίδιο καθεστώς με κάποιους γραφειάδες ή υπηρετούντες σε μειωμένης σωματικής κόπωσης πόστα (δυστηχώς δεν είναι λίγοι).

Συνολικά για το 2015 προβλέπονται μειώσεις 100 εκ Ευρώ (από ήδη αδιάθετα κονδύλια του τρέχοντος έτους) και για το 2016 μειώσεις 200 εκ Ευρώ. Την νύχτα που ψηφίστηκε η συμφωνία στην Βουλή ο Υπεθα Π.Καμμένος ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να αποσαφηνίσει από που θα προέλθουν οι επιπλέον μειώσεις αμυντικών δαπανών ώστε να δοθεί τέλος στην φημολογία για απολύσεις προσωπικού. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ