2015-07-23 19:57:33
Φωτογραφία για Ηλεία: Ουρές στο ΚΕΠ Πύργου για την παραλαβή των καρτών σίτισης
Από την Τρίτη το πρωί, ξεκίνησε από το ΚΕΠ Πύργου και θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ημέρες, η διανομή των προπληρωμένων καρτών Αλληλεγγύης και δωρεάν παροχής τροφίμων στους 1588 δικαιούχους του προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης . Το ίδιο βεβαίως συνέβη σε όλα τα ΚΕΠ της Ηλείας που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όπου υπήρχαν ουρές, ενδεικτικό της τραγικής οικονομικής κατάστασης των σημερινών νοικοκυριών στην Ηλεία των μνημονίων.

Με την παραπάνω κάρτα, οι δικαιούχοι μπορούν να ψωνίσουν τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνους, οπωροπωλεία κλπ που διαθέτουν σύστημα υποδοχής καρτών master card Εθνικής Τράπεζας, που αντιστοιχεί σε ποσόν 70 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο συν 30 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και φτάνει ως τα 220 ευρώ μάξιμουμ.

Οι κάρτες είχαν φτάσει στο ΚΕΠ Πύργου από την προηγούμενη εβδομάδα και παρέμεναν φυλαγμένες στα ντουλάπια, αφού οι αρμόδιοι περίμεναν την εντολή του Υπουργείου για να ξεκινήσουν να τις μοιράζουν
. Η εντολή δόθηκε την Τρίτη πρωί- πρωί και από τις 9 και μετά, προφανώς αφού οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν από τις πρωϊνές εκπομπές της τηλεόρασης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διανομή, άρχισαν να καταφτάνουν στο ΚΕΠ Πύργου για να τις παραλάβουν και βεβαίως να σχηματίζονται οι πρώτες ουρές. Μέχρι και το απόγευμα στις 8, είχαν μοιραστεί πάνω από 200 κάρτες και σήμερα από τη στιγμή που έγινε ευρέως γνωστό ότι διανέμονται από τα ΚΕΠ, ο κόσμος αναμένεται να είναι περισσότερος.

Μπορεί στο ΚΕΠ Πύργου να υπήρχε την Τρίτη πολύς κόσμος που περίμενε υπομονετικά τη σειρά του, ωστόσο η Δ/νση καιτ ο προσωπικό είχαν φροντίσει να λειτουργεί πολύ οργανωμένα και τακτοποιημένα η κατάσταση, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι δικαιούχοι γρήγορα. Μάλιστα για να μην υπάρξουν παρατράγουδα πρώτη μέρα, είχε ζητηθεί και η συνδρομή των πρώην δημοτικών αστυνόμων του δήμου που βρίσκονται τώρα στην διάθεση του δήμου Πύργου ως υπάλληλοι και έχουν ανάλογη εμπειρία, οι οποίοι βοήθησαν τόσο στην ομαλή προσέλευση των δικαιούχων που προσέρχονταν με την ταυτότητά τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όσο και στην ταξινόμηση των καρτών.

Ο Δ/ντής του ΚΕΠ Πύργου κ. Γιάννης Κουλούκης, μιλώντας την Τρίτη στην ‘Πρωϊνή’, τόνισε ότι ο κόσμος που προσέρχεται είναι μεν πολύς, ωστόσο το ΚΕΠ λειτουργεί με πολύ οργανωμένη σειρά προτεραιότητας, μπαίνουν ένας- ένας μέσα και παραλαμβάνει ο κάθε δικαιούχος την κάρτα του και έτσι εξυπηρετήθηκαν όλοι χωρίς να περιμένουν ώρες. Η διανομή θα γίνεται από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ μέχρι να τελειώσουν και να παραδοθούν όλες οι κάρτες σίτισης.

Την Τρίτη πρώτη μέρα δεν υπήρχαν λεφτά στους λογαριασμούς!

Όπως όμως μας είπαν κάποιοι εκ των δικαιούχων που παρέλαβαν την Τρίτη την προπληρωμένη κάρτα και είχαν πάρει τις προηγούμενες μέρες και το pin από την Εθνική τράπεζα, όταν προσπάθησαν να δοκιμάσουν σε κοντινό σούπερ μάρκετ την κάρτα για να την χρησιμοποιήσουν, διαπίστωσαν ότι έγραφε υπόλοιπο… μηδέν, που σημαίνει ότι δεν είχε περαστεί το ποσόν των 70 ευρώ που δικαιούνταν!

Στο ΚΕΠ Πύργου οι υπάλληλοι προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με την Εθνική Τράπεζα, όπως και εργαζόμενοι από σούπερ μάρκετ και η απάντηση που πήραν ήταν ότι από τα κεντρικά της Εθνικής στην Αθηνα, ότι τα λεφτά έχουν πιστωθεί από το Υπουργείο, προφανώς δεν είχαν εμφανιστεί ακόμα στους λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας στον Πύργο. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λυθεί σήμερα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, γιατί ο κόσμος αδημονεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα του, καθώς το ποσόν που θα πιστοποιηθεί σε κάθε δικαιούχο θα είναι μεγάλο, γιατί περιέχει και αναδρομικά τριών μηνών, οπότε η κάθε οικογένεια θα μπορεί να προμηθευτεί περισσότερα τρόφιμα.

Πάντως αρκετά καταστήματα στην Ηλεία έχουν ήδη προμηθευτεί τερματική συσκευή αποδοχής καρτών POS και η Εθνική τράπεζα μπορεί να διευκολύνει όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να τις προμηθεύσουν με τέτοιες συσκευές που ανήκουν στο Διεθνές σχήμα MasterCard.

Υπενθυμίζουμε ότι με την προπληρωμένη αυτή τραπεζική κάρτα, που αντιστοιχεί σε είδη τροφίμων αξίας 70 € μηνιαίως για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 € για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας), ο ωφελούμενος, που πληροί τα κριτήρια με την αστυνομική του ταυτότητα θα μπορεί να πηγαίνει σε όποιο κατάστημα τροφίμων ή κρεοπωλείο θέλει που θα έχει μηχάνημα POS, μια ή περισσότερες φορές μέσα στο μήνα ανάλογα με το ποσόν που του έχει εγκριθεί, μέχρι να το συμπληρώσει. Στην Ηλεία που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, ακόμα και αυτά τα ελάχιστα χρήματα για αγορά τροφίμων από μια οικογένεια, είναι πολύ σημαντικά και γι αυτό η αγωνία των δικαιούχων είναι ευνόητη.

Για να πραγματοποιήσουν οι δικαιούχοι τη συναλλαγή, παραδίδουν την κάρτα στο ταμείο της επιχείρησης και πληκτρολογούν το PIN στην ειδική συσκευή POS. Το ποσό χρεώνεται αυτόματα στην κάρτα, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Με την Κάρτα σίτισης μπορούν επίσης να πραγματοποιούν μέσω των i-bank ATM της Εθνικής Τράπεζας: ερώτηση υπολοίπου, λήψη αντιγράφου των 7 τελευταίων κινήσεων της κάρτας, αλλαγή PIN.

Η Κάρτα Αλληλεγγύης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές με άτοκες δόσεις ή στο διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές. Επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών και το ποσό με το οποίο είναι πιστωμένη δεν μπορεί να εισπραχθεί σε μετρητά. Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση συναλλαγών με την κάρτα είναι να υπάρχει επαρκές διαθέσιμο υπόλοιπο.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ