2015-07-25 21:07:06
Φωτογραφία για Τα capital controls σταμάτησαν το κύμα μεταναστών;
Μειώνεται ο αριθμός των μεταναστών γύρω από το νέο λιμάνι της Πάτρας, καθώς τα capital controls περιόρισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κίνηση των φορτηγών και κατά προέκταση αποθάρρυναν τους αλλοδαπούς από την επιδίωξη τους να «μπουκάρουν» σε κάποιο φορτηγό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας το τελευταίο διάστημα, με βάση την κίνηση που επικρατεί στη λιμενική ζώνη.

Μέχρι πριν από ένα μήνα περίπου δεκάδες μετανάστες επεδίωκαν να περάσουν μέσα στο λιμάνι για να μπουν σε φορτηγά, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι αλλοδαποί έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δρομολόγιο που εκτελούν τρία πλοία με προορισμό την Ιταλία, ο αριθμός των φορτηγών που μεταφέρουν δεν ξεπερνά τα 50.

Πλέον οι μετανάστες επιλέγουν άλλες διαδρομές και επιδιώκουν να περάσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε μέσω Σκοπίων είτε μέσω Σερβίας.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Χθες το μεσημέρι, ο κεντρικός λιμενάρχης Πατρών, Τρύφωνας Κοροντζής, προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου και έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015 στη λιμενική ζώνη.

Ειδικότερα, από τα στελέχη του Λιμεναρχείου σχηματίστηκαν 352 δικογραφίες για αδικήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου καθώς και Ειδικών Ποινικών Νόμων έναντι 240 πέρυσι.

Επίσης φέτος συνελήφθησαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα 206 άτομα, χωρίς διαβατήρια 168 άτομα, 67 διακινητές ενώ έγινε και μια σύλληψη για παράβαση ΚΟΚ. Πέρυσι το πρώτο εξάμηνο συνελήφθησαν 173 άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, 280 χωρίς διαβατήρια και 73 διακινητές.

Επιπλέον πέρυσι κατασχέθηκαν 33 οχήματα και ένα σκάφος για υποθέσεις μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών ή παράνομων προϊόντων καπνού ενώ εντοπίστηκαν 1 τόνος και 34,482 κιλά ινδικής κάνναβης, 5,1 γραμμάρια ηρωίνης και 7 κιλά και 94,9 γραμμάρια κοκαΐνης. Φέτος το πρώτο εξάμηνο ήταν ίδιος ο αριθμός των κατασχέσεων οχημάτων και σκαφών ενώ κατασχέθηκαν 41,1 γραμμάρια ινδικής κάνναβης και 180 πακέτα με 3.600 λαθραία τσιγάρα. Επιπροσθέτως στις 9 Απριλίου σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ εντοπίστηκαν στο Νότιο (Νέο) Λιμένα Πατρών 340 πλαστικές συσκευασίες ηρωίνης συνολικού βάρους 369 κιλών και 200 γραμμαρίων.

Ακόμη φέτος στη περιοχή αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών βεβαιώθηκαν 544 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 5.110 για υπερφόρτωση οχημάτων έναντι 1.591 για ΚΟΚ και 5.351 για υπερφόρτωση πέρυσι ενώ το 2014 βεβαιώθηκαν και 7 παραβάσεις του Γενικού Κώδικα Λιμένα.

Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο αριθμός των βεβαιωθέντων παραβάσεων του Γενικού Κανονισμού Λιμένα ήταν 112 και του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα μια. Πέρυσι οι παραβάσεις ΓΚΛ ανήλθαν σε 63 και ΕΚΛ ήταν τέσσερις.

Στο θέμα των αδικημάτων λοιπής νομοθεσίας (πχ Αιγιαλού παραλίας - Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) για Αιγιαλό βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις και για ΠΘΑΠ 11 και το συνολικό ποσό επιβληθέντων προστίμων ήταν 30.040,50 ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις και το συνολικό ποσό των προστίμων ήταν 20.261,1 ευρώ.

Εν τω μεταξύ άλλα θέματα που απασχολούν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας είναι, μεταξύ άλλων, η μεταφορά κρατητηρίων από το Παλαιό στο Νέο Λιμένα Πατρών, ο χώρος επέκτασης του Β΄Λιμενικού Τμήματος του Κ.Λ.Πατρών καθώς θεωρείται ότι οι υφιστάμενοι χώροι είναι πολύ μικροί, η απομάκρυνση των κατασχεμένων από το λιμάνι και η παραλαβή τους από την Τελωνειακή Αρχή, η διασπορά των υπηρεσιών του Κ.Λ. Πάτρας σε διάφορα κτίρια του παλαιού και του νέου λιμανιού, η απεγκατάσταση των συστημάτων V.T.S. και C4I από το παλιό κτίριο των υπηρεσιών του λιμανιού καθώς και η μετεγκατάσταση του V.T.S. στο νέο κτίριο του νέου λιμανιού και η εξασφάλιση χώρου στέγασης για τον Πλοηγικό Σταθμό στο νέο λιμάνι.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ