2015-07-26 16:09:08
Φωτογραφία για Χρυσή «βουτιά» χωρίς επιστροφή;
Το κίτρινο μέταλλο βρίσκεται σε βαθιά πτώση. Η τιμή του έχει μειωθεί πάνω από 40% από το 2011 και πηγαίνει ολοταχώς προς τα 1.000 Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Ο χρυσός υποχωρεί εδώ και 10 συνεχόμενες ημέρες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος πτώσης του χρυσού από τον Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι σήμερα.

Γιατί, λοιπόν, έχει «πατώσει» ο χρυσός; Βασικά, αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: το ισχυρό δολάριο, η επιβράδυνση των αγορών χρυσού από την Κίνα, και η έλλειψη ανησυχίας για τον πληθωρισμό.

Ισχυρό δολάριο: Ένα ισχυρό δολάριο πλήττει τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια, γιατί τα καθιστά πιο ακριβά για ξένους αγοραστές. Αυτός είναι ένας διπλά αρνητικός παράγοντας για τον χρυσό, επειδή το πολύτιμο αυτό μέταλλο υποτίθεται ότι είναι μια εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος.

Το δολάριο έχασε έδαφος έναντι των περισσότερων νομισμάτων την Πέμπτη, δίνοντας στον χρυσό μια μικρή ανάσα. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο κατά 0,2%, στα 1.093 δολάρια η ουγγιά. Αλλά κατά τους επόμενους μήνες, το δολάριο αναμένεται να συνεχίσει την αναρρίχησή του.


Κίνα, Ιράν και Ελλάδα: Ο χρυσός έπεσε κατακόρυφα ως και κατά 40 δολάρια η ουγγιά μέσα σε λίγα λεπτά, αφότου η κεντρική τράπεζα της Κίνας προέβη σε μια σπάνια ενημέρωση σχετικά με το πόσο χρυσό διατηρεί. Οι αριθμοί έδειξαν ότι ο μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο αποθησαυρίζει αποθέματα χρυσού με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι νομιζόταν μέχρι σήμερα.

Ο χρυσός έχει επίσης πληγεί από την χαλάρωση των εντάσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία – ορόσημο μεταξύ του Ιράν και της Δύσης μετρίασε τους φόβους για σύγκρουση σε αυτή την ασταθή περιοχή. Αυτοί οι φόβοι είχαν επιτρέψει στο χρυσό, και πολύ περισσότερο στο πετρέλαιο, να κινούνται σε υψηλά επίπεδα τιμών.

Ομοίως, η Ελλάδα πέτυχε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές της, που επιτρέπει στη χώρα – την ρημαγμένη από την κρίση – να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Οι επενδυτές δεν ασχολούνται πλέον με το ενδεχόμενο ενός Grexit ή με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη νομισματική ένωση.

Ποιός πληθωρισμός; Οι ανησυχίες περί πληθωρισμού παραμένουν επίσης υποτονικές. Όταν ο χρυσός ξεπέρασε τα 1.900 δολάρια η ουγγιά το Σεπτέμβριο του 2011, ορισμένοι επενδυτές αγόρασαν χρυσό επειδή φοβούνταν ότι η εκτύπωση χρήματος από την Fed θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Αλλά ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι χαμηλός, παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τις πολυετείς μαζικές αγορές ομολόγων.

«Κατά τα τελευταία 5.000 χρόνια, ο χρυσός έχει αποτελέσει μια ‘αποθήκη αξίας’ που θα είναι εκεί για μια περίοδο όταν θα υπάρχει πληθωρισμός. Δεν υπάρχει πληθωρισμός τώρα», λέει ο Τζορτζ Τζέρο, αντιπρόεδρος της RBC Capital Markets.

Θα μπορούσε η τιμή του χρυσού να πέσει κάτω από τα 1.000 δολάρια; Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν η Fed ξεκινήσει επιτέλους να αυξάνει τα επιτόκια, όπως άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει αργότερα φέτος. Μια αύξηση των επιτοκίων θα ενισχύσει το δολάριο, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στον χρυσό.

Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο επικεφαλής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Τζέφρι Κάρι, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο χρυσός θα μπορούσε να βουτήξει και κάτω από τα 1.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά από το 2009.

Άλλοι πιστεύουν ότι ο χρυσός θα επανέλθει. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει μια αντιστροφή. Ο χρυσός παραμένει η απόλυτη ‘αποθήκη αξίας’ για τις κακές εποχές και ένας μεγάλος παράγοντας διαφοροποίησης για τις καλές», επισημαίνει ο Μπομπ Άλντερμαν, επικεφαλής διαχείρισης πλούτου στην Gold Bullion International.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ