2015-07-27 03:11:08
Φωτογραφία για Διπλές σκέψεις για διακοπές στην Ελλάδα κάνουν οι Κύπριο
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των Κύπριων εξακολουθεί να την διαλέγει για τις διακοπές της, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Ντίνο Κάκκουρα.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ACTA, οι κρατήσεις σε μακρινά ταξίδια όπως Άπω Ανατολή και Αμερική έχουν πέσει πολύ λόγω κόστους με τους Κύπριους να προτιμούν χώρες κοντινές, όπου το κόστος του πακέτου είναι πολύ πιο χαμηλό από άλλους προορισμούς.

Διπλές σκέψεις για Ελλάδα

Οι τελευταίες όμως εξελίξεις στην Ελλάδα επηρέασαν και τους Κύπριους, οι οποίοι έκαναν διπλές σκέψεις για να πάνε εκεί για τις διακοπές τους.

“Αυτό που επηρέασε τον τελευταίο μήνα είναι τα προβλήματα της Ελλάδας. Ενώ μέχρι τον Ιούνιο τα πράγματα ήταν πολύ καλά, με την έννοια ότι υπήρχαν πολλές κρατήσεις, τον Ιούλιο το ποσοστό των κρατήσεων έπεσε αρκετά κάτω. Το χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπήρξαν ακυρώσεις αλλά έπεσε η ροή των κρατήσεων. Όσες κρατήσεις έγιναν τον Ιούνιο παρέμειναν αλλά ο Ιούλιος που είναι σημαντικός μήνας στις κρατήσεις έπεσε αρκετά κάτω”, συμπλήρωσε ο κ. Κάκκουρας.


Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει η τουριστική χρονιά

Πάντως, με θετικό πρόσημο για το 2015, ευελπιστούν ότι θα κλείσει η τουριστική χρονιά, οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, όπως εκτιμά ο κ. Κάκκουρας.

Ο κ. Κάκκουρας ανέφερε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί για πτώση της ρωσικής αγοράς στο 25% έχουν διαψευστεί και κυμαίνονται στο 20% ενώ υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω πτώση του ποσοστού αυτού, καθώς η σημαντική αύξηση τουριστών κυρίως από την αγγλική, γερμανική και σουηδική αγορά αλλά και από άλλους προορισμούς όπως Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισραήλ αλλά και Ελλάδα – παρά τα προβλήματα της χώρας -  έχουν φέρει μια δυναμική τάση στον κυπριακό τουρισμό.

Ο μήνας Ιούνιος, ωστόσο, κατέγραψε απώλειες για τον τουρισμό. “Είχαμε τα αποτελέσματα του Ιουνίου που μας έδειξαν ότι υπήρχε μια μικρή πτώση 1,5%, η οποία είναι λογική διότι ο Ιούνιος είναι ένας από τους πιο δυνατούς μήνες της ρωσικής αγοράς. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πτώση της ρωσικής αγοράς δεν είναι τόσο σημαντική, όσο υπολογίσαμε στην αρχή και φαίνεται ότι θα υπερκαλυφθεί από τις υπόλοιπες αγορές που έχουν αυξήσεις, όπως είναι η Αγγλία και η Γερμανία. Είχαμε μια συνολική πτώση της ρωσικής αγοράς γύρω στο 20%, η οποία είναι πιο κάτω από το 25% που αρχικά υπολογίζαμε, η οποία κινείται θετικά και μπορεί να πέσει ακόμα πιο κάτω, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε”, είπε ο κ. Κάκκουρας.

Σημείωσε ότι οι αυξήσεις από Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και “ελπίζουμε αυτή η αυξομείωση να είναι θετική και να μας φέρει στο τέλος του χρόνου ένα θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά αυξήσεις”.

Ευελπιστούμε επίσης, συνέχισε, ότι η πτώση του αριθμού των Ρώσων τουριστών για τον Αύγουστο δεν θα είναι σε τόσο ποσοστό όσο υπολογίστηκε στην αρχή. “Υπολογίζαμε ότι ήταν 25% και τώρα είναι 20%. Ελπίζουμε ότι θα πάει πιο κάτω από το 20% και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι έτσι ούτως ώστε η χρονιά να κλείσει με θετικό πρόσημο”, πρόσθεσε.

Η αστάθεια στη γύρω περιοχή, σε χώρες ανταγωνιστικές, έχει σπρώξει τουριστικούς πράκτορες να φέρνουν τουρίστες στην Κύπρο λόγω του ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός, γεγονός που βοήθησε περαιτέρω την τουριστική μας βιομηχανία.

Ωστόσο κάτι που προβληματίζει τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό είναι τα λίγα χρήματα που αφήνουν οι τουρίστες που μας έρχονται. “Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το κατά κεφαλή εισόδημα μειώνεται σε μικρό ποσοστό, αλλά μειώνεται. Το εισόδημα είναι πολύ πιο σημαντικό από τους αριθμούς. Ελπίζουμε να δούμε μια αλλαγή και σε αυτόν τον τομέα”.

 Πηγή: ΚΥΠΕ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ