2015-07-29 09:53:40
Φωτογραφία για Η σομαλή «θεά» Ιμάν
Μια εξωπραγματικά όμορφη κοπέλα από το πολύπαθο Μογκαντίσου έβαλε σκοπό να κατακτήσει τον κόσμο της λευκοκρατούμενης ομορφιάς, γεννώντας έναν θρύλο στην πορεία.

Ο λόγος για την εξωτική Ιμάν, το σούπερ μόντελ από τη Σομαλία που μάγεψε μόδιστρους και πασαρέλες, πριν κατακτήσει και την καρδιά του ροκά Ντέιβιντ Μπάουι.

Αγέραστη και πανέμορφη μέχρι και σήμερα, στα 60 της πλέον χρόνια ζωής, βάζει κάτω άνετα πολλά νεότερά της μοντέλα, αν και την ίδια πια δεν την ενδιαφέρει ο επίπλαστος κόσμος της εφήμερης ομορφιάς.

Η αλλοτινή «Βασίλισσα της Αφρικής», όπως συνήθιζε να την αποκαλεί ο μόδιστρος Ιβ Σεν Λοράν, έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από τον χώρο του modeling για να ταχθεί ολόψυχα τόσο στις επιχειρηματικές της προσπάθειες και την οικογένειά της όσο και το σοβαρό φιλανθρωπικό της έργο στη γενέτειρά της, την οποία δεν ξέχασε φυσικά ποτέ.

Η Ιμάν ήταν πράγματι το πρώτο μαύρο μοντέλο από την Αφρική που απέσπασε φήμη και διασημότητα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μαύρη ομορφιά στη λευκή Δύση. Πλέον υπηρετεί τη Μητέρα Αφρική από μια νέα θέση, μαχόμενη για κοινωνική δικαιοσύνη στη Σομαλία αλλά και για τα κρούσματα ρατσισμού στη βιομηχανία του θεάματος Πρώτα χρόνια


Η Ιμάν Μοχάμεντ Αμπντουλμαχίντ γεννιέται στις 25 Ιουλίου 1955 στο Μογκαντίσου της Σομαλίας με τη γυναικολόγο μητέρα της να την ονομάζει Ιμάν, «Πίστη» στα αραβικά, θεωρώντας πως έτσι θα την προετοιμάσει καλύτερα για τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε ως γυναίκα στη μουσουλμανική Ανατολική Αφρική. Η οικογένειά της ήταν προοδευτική και ο διπλωμάτης πατέρας της, πρεσβευτής της χώρας στην Τανζανία, επέμενε να μεγαλώνει τη μοναχοκόρη του όσο πιο φιλελεύθερα έπαιρνε.

Η μικρή Ιμάν φοίτησε έτσι σε ιδιωτικό καθολικό σχολείο θηλέων, καθώς θεωρήθηκε προοδευτικότερο από το δημόσιο ισλαμικό εκπαιδευτικό σύστημα της περιόδου, και ήταν μάλιστα πολύ καλή μαθήτρια, έτσι προσηλωμένη καθώς έδειχνε στα γράμματα…

Η ανακάλυψη και η φήμη

Το 1973 θα βρει την Ιμάν πρωτοετή φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι, δουλεύοντας παράλληλα ως διερμηνέας και μεταφράστρια για να καλύπτει τα δίδακτρα. Στους δρόμους του Ναϊρόμπι την εντόπισε ο δαιμόνιος και καθιερωμένος φωτογράφος μόδας Peter Beard και μαγεύτηκε αμέσως από τη φινετσάτη και εξωτική ομορφιά της.

Αφού την ακολούθησε για ώρα, βρήκε τελικά το θάρρος να τη ρωτήσει αν είχε φωτογραφηθεί ποτέ για περιοδικά μόδας. «Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι με ήθελε για πορνεία ή για γυμνές φωτογραφίες», θεώρησε η Ιμάν, καθώς «δεν είχα δει ποτέ τη Vogue, δεν διάβαζα περιοδικά μόδας, παρά μόνο το Time και το Newsweek», όπως εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα. Όταν όμως ο φωτογράφος προσφέρθηκε να την πληρώσει και μάλιστα αδρά, σε κάτι που ισοδυναμούσε με τα ετήσια δίδακτρά της, εκείνη δέχτηκε τελικά με χαρά.

Ο Beard τράβηξε πολλά φιλμ με την αφρικανική του ανακάλυψη και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, περνώντας τους επόμενους τέσσερις μήνες προσπαθώντας να πείσει τη μούσα του να εγκαταλείψει την Κένυα για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το modeling. Ο φωτογράφος άρχισε να διαρρέει στον Τύπο άρθρα για την πρωτόγνωρη μαύρη ομορφιά της, υπερβάλλοντας κάπως για την καταγωγή της, ισχυριζόμενος ότι ήταν απόγονος αφρικανών βασιλιάδων και πως την είχε ανακαλύψει στη ζούγκλα. Σύμφωνα με άλλη ιστορία του, την είχε βρει τσομπάνη στην έρημο!

Κι έτσι όταν η Ιμάν προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη, ο μύθος της προηγούνταν και δεκάδες φωτογράφοι την υποδέχτηκαν με τα φλας τους στο αεροδρόμιο. Στη συνέντευξη Τύπου της ίδιας ημέρας ήταν ήδη διασημότητα πριν καν ποζάρει για την πρώτη της φωτογράφιση. «Ήμουν έκπληκτη αλλά και ένιωσα προσβεβλημένη που τόσο εύπιστα πίστεψαν όλοι ότι οι Αφρικανοί προέρχονταν από τις ζούγκλες», για να συνεχίσει: «Η Σομαλία είναι έρημος. Ζούγκλα δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου. Και ένιωσα ακόμα χειρότερα όταν άρχισαν να μιλάνε μόνο στον Peter, γιατί θεωρούσαν πως δεν μπορούσα να μιλήσω αγγλικά. Μπορούσα να μιλήσω αγγλικά και άλλες πέντε γλώσσες»!

Αφού υπέγραψε αμέσως συμβόλαιο με γνωστό πρακτορείο μοντέλων, άρχισε να οργώνει τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής και να περιφέρει τη σχεδόν απόκοσμη ομορφιά της στις ιλουστρασιόν σελίδες των περιοδικών μόδας, όπως η «Vogue» και το «Harper's Bazaar». Τόσο οι σχεδιαστές ρούχων όσο και οι αρχισυντάκτες των περιοδικών μαγεύτηκαν από την ομορφιά της και ήταν ένα από τα πρώτα μοντέλα που γνώρισε επιτυχία τόσο στις φωτογραφίσεις μόδας όσο και τις πασαρέλες.

Ο γάλλος μόδιστρος Ιβ Σεν Λοράν τη μετέτρεψε αμέσως σε μούσα του και της αφιέρωσε τη νέα του κολεξιόν «Βασίλισσα της Αφρικής», απ’ όπου πήρε και το παρατσούκλι που θα την ακολουθούσε έκτοτε στενά. Πλέον ζούσε τη μεγάλη ζωή σκορπώντας όσα κέρδιζε χωρίς φειδώ και απολαμβάνοντας τη ζωή μέχρι το μεδούλι…

Πολλά περισσότερα από μοντέλο

Το 1978, η Ιμάν παντρεύτηκε τον μπασκετμπολίστα Spencer Haywood, με τον οποίο απέκτησε σύντομα μια κόρη. Συνέχιζε το modeling απτόητη, αν και αναγκάστηκε να κάνει ένα μακρύ διάλειμμα το 1983 έπειτα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Το 1987 χώρισε από τον αστέρα του ΝΒΑ και τα επόμενα έξι χρόνια μαστίστηκαν από τις νομικές περιπέτειες για την κηδεμονία της κόρης της.

Η Ιμάν αποσύρθηκε επισήμως από τις πασαρέλες το 1989, τιμώντας την επιλογή της και μην κοιτώντας ποτέ πίσω. Έκοψε μάλιστα κάθε δεσμό με τη Νέα Υόρκη ώστε αν κάτι τύχαινε στη ζωή της, να μην μπορεί να επιστρέψει στο modeling και παραβεί έτσι τον λόγο της.

Αφού μετακόμισε στο Λος Άντζελες, γνώρισε τον βρετανό θρύλο της μουσικής το 1990. Δύο χρόνια αργότερα, ο κεραυνοβόλος έρωτας κατέληξε σε γάμο στη Λοζάνη της Ελβετίας (24 Απριλίου 1992), τον οποίο ωστόσο επανέλαβαν δύο μήνες αργότερα σε παρεκκλήσι της Ιταλίας. Παρά τις φήμες ότι η ένωσή τους ήταν διαφημιστικό κόλπο, ο γάμος τους παραμένει ένας από τους ευτυχέστερους και πιο μακρόβιους της παγκόσμιας showbiz.

Στα επόμενα χρόνια, η Ιμάν έκανε αρκετές εμφανίσεις στο γυαλί και το κινηματογραφικό πανί, αν και η κάμερα δεν μπορούσε να καταγράψει πλήρως τη χάρη της. Το 1992 κατάφερε να πείσει το BBC να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ στην μπαρουτοκαπνισμένη Σομαλία («Somalia Diary»), η οποία υπέφερε τα πάνδεινα έκτοτε.

Το μοντέλο χρησιμοποίησε το στάτους του ως το Νο 1 εξαγώγιμο προϊόν της Σομαλίας για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στο σομαλικό δράμα…

Καλλυντικά με την υπογραφή της

Το 1994 η Ιμάν λάνσαρε τη δική της σειρά από καλλυντικά για έγχρωμες γυναίκες, καθώς ό,τι κυκλοφορούσε στην αγορά δεν ήταν κατάλληλο για μαύρο δέρμα. Τα καινοτόμα προϊόντα της Ιμάν με την υπογραφή της, Iman Collection, στόχευαν σε Αφρικάνες, Λατίνες, Ασιάτισσες και Ινδιάνες και βρήκαν αμέσως τεράστια απήχηση στον κόσμο, αν και σύντομα το επιχειρηματικό της παράδειγμα θα μιμούνταν οι κολοσσοί της αγοράς κυκλοφορώντας τα δικά τους σκευάσματα για μη λευκές επιδερμίδες!

Παρά τον λυσσαλέο ανταγωνισμό και τις επιθετικές κινήσεις των μεγάλων παικτών, η Iman Collection συνέχιζε να πουλά προϊόντα αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο και το 1995 εξαγοράστηκε τελικά, αν και η ίδια διατήρησε το τιμόνι της φίρμας της…

Τελευταίες δουλειές

Η Ιμάν ανέλαβε πλέον νέο ρόλο ως ακτιβίστρια σε διάφορα μέτωπα, διατηρώντας πάντα άσβεστο το φιλανθρωπικό της έργο στη γενέτειρά της. Ένωσε τις δυνάμεις της με αναρίθμητους φιλανθρωπικούς φορείς, δάνεισε την παγκοσμίου φήμης εικόνα της σε τόσους και τόσους σκοπούς και συντάχθηκε ακούραστα με όποιον είχε ένα κοινωνικό όραμα που ήθελε να κάνει πράξη.

Η μεταμόρφωσή της από μοντέλο σε επιχειρηματία και ακτιβίστρια ολοκληρώθηκε σιγά-σιγά, αν και το 2000 βρήκε και πάλι τον ρόλο της ζωής της, όταν υποδέχθηκε στα 44 της χρόνια ζωής ένα κοριτσάκι, καρπό του γάμου της με τον Μπάουι. Σήμερα, στα 60 της, συνεχίζει ακάθεκτη να μαγεύει την οικουμένη μέσα από τους νέους ρόλους που επιφυλάσσει η ίδια στον εαυτό της, αφού μεταμόρφωσε βέβαια την εικόνα των μοντέλων σε γυναίκες με προσωπικότητα…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ