2015-07-31 11:41:38
Φωτογραφία για Ανατρέπει την πολιτική Κουρουμπλή για τα γενόσημα η Τρόικα
HEALTH VIEW.GR

Με εξπρές διαδικασίας «επιστρέφει» η δραστική ουσία στην συνταγογράφηση, καταργούνται οι «προστατευτικές» διατάξεις στην τιμολόγηση γενόσημων που κυκλοφόρησαν πριν το 2012 με μείωση των τιμών τους στο 50% καθώς και επεκτείνεται το clawback για φάρμακα, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις και το 2016. 

Πρόκειται για τα μέτρα που ζήτησε την Πέμπτη η «ομάδα Υγείας» της Τρόικας από το υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν αποδεκτά. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Η ατζέντα αφορούσε τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία είχε συμφωνήσει η Κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα. 

Συγκεκριμένα, η πλευρά της Τρόικας ζήτησε να επανέρθει άμεσα η συνταγογράφηση μόνο της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου χωρίς καμία εξαίρεση. Επίσης ζήτησε να μειωθεί η τιμή όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους κατά 50% και να καταργηθεί η προστασία στην τιμή των γενοσήμων που πήραν άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2012. 


Ζητήθηκε επίσης η επανεξέταση και ο περιορισμός όπου απαιτείται στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα υγείας οι Θεσμοί αναφέρθηκαν στη διατήρηση του φορολογικού μέτρου του clawback (αυτόματη επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της δαπάνης είτε για νοσήλια είτε για διαγνωστικές εξετάσεις) στις ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα αλλά και στις φαρμακευτικές εταιρίες και το 2016. Επίσης, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της είσπραξης των ποσών για το 2014 και για το τρέχον έτος.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ