2015-08-01 13:45:11
Φωτογραφία για Γαλλο-γερμανικός… χερσαίος «γάμος» με πολλές συνέπειες
Περίπου ένα χρόνο μετά την αρχική εξαγγελία η συγχώνευση μεταξύ των δύο κύριων ομίλων σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής χερσαίων συστημάτων μάχης, του γαλλικού Nexter και του γερμανικού Krauss-Maffei Wegmann (KMW) αποκτά σάρκα και οστά με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στο Παρίσι, στις 29 Ιουλίου 2015.

Η συγχώνευση που θα υλοποιηθεί μέσω της σύστασης κοινής εταιρίας συμμετοχών θα δημιουργήσει ένα βιομηχανικό –τεχνολογικό όμιλο με ετήσιο κύκλο εργασιών 2 δις ευρώ, ανεκτέλεστο όγκο παραγγελιών εννέα δις ευρώ και περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους.

Η συγκεκριμένη συγχώνευση αποτελεί σημαντικότατο βήμα στη διαδικασία ενοποίησης (consolidation) της αμυντικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο καθώς με ευρείες γκάμες προϊόντων και τεχνολογιών που θεωρούνται συμπληρωματικές οι δύο όμιλοι δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχοντας πρωταγωνιστική θέση.


Όπως δήλωσαν οι επικεφαλείς των δύο ομίλων, η δημιουργία της νέας οντότητας δεν θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις ούτε αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση ή σε συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται, ότι η Nexter S.A. αποτελεί ιδιοκτησία της κρατικής γαλλικής εταιρίας συμμετοχών GIAT Industries S.A. και ότι η KMW ανήκει ιδιοκτησιακά στην εδρεύουσα στο Kassel Wegmann GmbH & Co. Με τη διαδικασία που επιλέχθηκε οι εταιρίες που έχουν την ιδιοκτησία των δύο ομίλων θα συνεισφέρουν τις μετοχές τους σε μία νέα εταιρία συμμετοχών που θα εδρεύει στην Ολλανδία.

Σε αντάλλαγμα θα λάβουν η καθεμία το 50% των μετοχών της νέας εταιρίας συμμετοχών η οποία θα καταστεί και ο μοναδικός μέτοχος των Nexter και KMW. Σε ότι αφορά τη διοίκηση της νέας εταιρίας συμμετοχών πρόθεση των δύο μερών είναι να αντανακλά την ισότιμη συμμετοχή των δύο μετόχων και μακροπρόθεσμη βιομηχανική προοπτική. Σε πρακτικό επίπεδο η διαδικασία θα πρέπει να λάβει νομικές και διαδικαστικές εγκρίσεις.

Σημειώνεται, ότι με βάση το άρθρο 47 του γαλλικού νόμου για τη δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών» είναι δυνατή η ιδιωτικοποίηση της GIAT Industries S.A. και των θυγατρικών της. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό η συγχώνευση των δύο ομίλων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου οπότε και θα αρχίσει η λειτουργία τους υπό το νέο καθεστώς.

Σε πολιτικό επίπεδο η συγχώνευση αποτελεί βήμα σε πρακτικό επίπεδο για την περαιτέρω σύσφιξη του γαλλο-γερμανικού «άξονα» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα σε έναν βιομηχανικό τομέα που και οι δύο χώρες κατέβαλλαν μέχρι σήμερα σημαντικές προσπάθειες ώστε να διατηρήσουν την τεχνολογική και βιομηχανική – παραγωγική τους αυτονομία.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι η συγχώνευση θα προκαλέσει εξελίξεις και αναδιατάξεις και στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, δηλαδή στους υποκατασκευαστές όλων των σταδίων. Ωστόσο, σε εμπορικό επίπεδο η συγχώνευση των Nexter και KMW θα επιφέρει σημαντικές αναδιατάξεις σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις σε τεχνολογικό, βιομηχανικό και παραγωγικό επίπεδο για την ανάπτυξη νέων χερσαίων οπλικών συστημάτων και άλλων συστημάτων κοινής ανάπτυξης.

Εκ των πραγμάτων, οι εσωτερικές αγορές χερσαίων οπλικών συστημάτων Γαλλίας και Γερμανίας ενοποιούνται με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων συστημάτων και τις οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή. Όπως είναι αυτονόητο συνέπειες θα υπάρχουν και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς οι δύο όμιλοι έχουν δραστηριότητα σε πολλές χώρες στον κόσμο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ