2015-08-11 19:40:05
Φωτογραφία για Υποφέρουν οι επιχειρήσεις πληροφορικής στην Ελλάδα
Μόλις το 26% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πληροφορική και στην ανάπτυξη λογισμικού δηλώνουν ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία. Ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους το 40% των επιχειρήσεων επισημαίνουν την ανεπάρκεια ζήτησης, το 20% την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης και το 7% τους λοιπούς τρέχοντες παράγοντες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην πληροφορική και στην ανάπτυξη λογισμικού κατέγραψε τον Ιούλιο σημαντική υποχώρηση έναντι του Ιουνίου, για έβδομο κατά σειρά μήνα. Ο δείκτης στους δύο τομείς κινήθηκε πτωτικά, διαμορφούμενος σε 34,1 από 49 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή βρέθηκε κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Απριλίου του 2012.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον μήνα Ιούλιο, οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου.


Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο τομέων ενισχύθηκαν τον Ιούλιο, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -65 μονάδες από -44 έναν μήνα νωρίτερα, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα (-43 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Εντονα πτωτική τάση σημειώνουν και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων (στις -52 από -11 μονάδες το ισοζύγιο), όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση (επίσης στις -52, από -19 μονάδες το ισοζύγιο).

Οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές στους τομείς της πληροφορικής και της ανάπτυξης λογισμικού ενισχύονται σημαντικά (-48 από -19 μονάδες ο δείκτης).

Γενικότερα, η έκθεση του ΙΟΒΕ διαπιστώνει σφοδρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα, με ισχυρή εξασθένηση επιχειρηματικών προσδοκιών, αλλά και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Γενικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατέγραψε τον Ιούλιο νέα επιδείνωση, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στις 81,3 μονάδες (από 90,7 τον Ιούνιο), που συνιστά τη χαμηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2012.

«Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της νέας, σημαντικής υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» σχολιάζουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.

Εξηγούν δε ότι «η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων - που είναι γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία - δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμη εξελίσσεται. Είναι βέβαιο, όμως, ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης».

Μικρή βελτίωση σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ευρωζώνη

Στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, πάντως, το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο βελτιώθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον Ιούνιο, οριακά στην ευρωζώνη και περισσότερο στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 0,5 μονάδες υψηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 1,1 στη δεύτερη.

Αναλυτικότερα, στην ευρωζώνη η οριακή βελτίωση του δείκτη ήταν αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία (+0,5), στις υπηρεσίες (+1) και στο λιανικό εμπόριο (+2,3). Οι προσδοκίες παρέμειναν επί της ουσίας αμετάβλητες στις κατασκευές (+0,3), ενώ επιδεινώθηκαν σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,5).

Σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώθηκαν ελαφρώς στη Γερμανία (+1), στη Γαλλία (+0,8) και λιγότερο στην Ολλανδία (+0,4), ενώ παρέμειναν αμετάβλητες στην Ισπανία (+0,3) και στην Ιταλία (-0,3).

Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ