2015-08-12 16:44:11
Φωτογραφία για «ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...»
Αναμφίβολα η φετινή χρονιά ήταν... «σταθμός» για την Αφροδίτη Κοσμά. Δύο τίτλοι με το Ελληνικό, ατομική διάκριση στο κύπελλο και ιδιαίτερη παρουσία με την Εθνική γυναικών στο Ευρωμπάσκετ. Η είσοδος του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ, βρίσκει την δυναμική forward να φορά τα ερυθρόλευκα και να δίνει την πρώτη μεγάλη συνέντευξη παίκτριας του Ολυμπιακού για χάρη του Superbasket.gr.

Αναλυτικά:

Η φετινή σεζόν ο τίτλος του mvp και η προβολή του γυναικείου μπάσκετ

Αφροδίτη , στη φετινή σεζόν πήρες μαζί με τις συμπαίκτριες σου το νταμπλ , βγήκες mvp του final four του κυπέλλου, ενώ αρχές καλοκαιριού με την Εθνική γυναικών, ακουστήκατε, ταράξατε τα λιμνάζοντα νερά το γυναικείου μπάσκετ. Συμφωνείς ότι ήταν μια ξεχωριστή αγωνιστική χρονιά στην μπασκετική σου καριέρα ;

-“Αναμφισβήτητα! Ήταν μια γεμάτη χρονιά. Ξεκινήσαμε με το Ελληνικό με κεκτημένη ταχύτητα από πέρυσι, που είχαμε πάρει πάλι το νταμπλ. Στον αθλητισμό, το δυσκολότερο είναι να παραμείνεις στην κορυφή. Έτσι φθάσαμε τον Μάρτιο στο final four του κυπέλλου, όπου το κατακτήσαμε.


Εκεί ήρθε αναπάντεχα και ο προσωπικός μου τίτλος. Ήταν το αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς ετών. Δε το επεδίωξα μέσα στο παιχνίδι. Όταν όμως ήρθε, χάρηκα και χάρηκαν και οι άνθρωποι που με στηρίζουν χρόνια. Είμαι στην Α’ γυναικών από το 2000. Ένιωσα τότε ότι επιβραβεύονται οι κόποι, οι προσπάθειες, οι στερήσεις 15 ετών.

Μετά, φτάσαμε στα play offs του πρωταθλήματος. Έγιναν πολύ δυνατά παιχνίδια και είναι κρίμα που δεν μεταδόθηκαν και τα εντός έδρας από κάποιο κανάλι. Πήραμε το πρωτάθλημα και λίγες μέρες μετά ξεκινήσαμε με την Εθνική γυναικών . Κάναμε κάποια πολύ δυνατά φιλικά. Χάσαμε, αλλά είδαμε τα λάθη μας. Μάθαμε και βελτιωθήκαμε μέσα απ’ αυτά. Στο Πανευρωπαϊκό ήμασταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης . Οι παίκτριες μαζί με τον προπονητή μας τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο, που τον θεωρώ εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων προπονητών του γυναικείου μπάσκετ, δείξαμε ότι αξίζουμε προβολή και ενασχόληση”.

Ευτυχώς ήταν το Μακεδονία TV και μας είδε και γνώρισε και ο υπόλοιπος κόσμος.

“Αυτό όμως είναι και το μόνιμο παράπονο των συλλόγων. Η μη προβολή του αθλήματος. Ευτυχώς που υπάρχει και το ιντερνέτ και έχουμε κάποια(προβολή). Είναι κρίμα που ο κόσμος δεν παρακολουθεί το γυναικείο μπάσκετ. Δεν υπάρχουν καρφώματα, αλλά υπάρχουν όλα τα άλλα: ταχύτητα, ωραίες φάσεις, μυαλό, συστήματα”.

Μια και το λες, έχει προταθεί στην FIBA να χαμηλώσει το στεφάνι. Να πάει στο 2.90-2.85. Κάτι τέτοιο πόσο θα άλλαζε τη μορφή του γυναικείου μπάσκετ ;

-“Σίγουρα, όπως άλλαξαν τη μπάλα και παίζουμε με την 6αρα (6 ιντσών διάμετρος), ενώ οι άντρες παίζουν με την 7αρα. Αν έκαναν κάτι τέτοιο, το άθλημα θα γινόταν πιο θεαματικό, πιο ελκυστικό και για τους θεατές και για τα media. Εξάλλου και στα άλλα αθλήματα π.χ . στο βόλεϊ , οι γυναίκες παίζουν με το φιλέ μισό περίπου μέτρο πιο κάτω από το αντρικό. Στο ποδόσφαιρο οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου στο γυναικείο είναι μικρότερες του αντρικού. Μακάρι να γίνει. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον”.

Και ξαφνικά……Ολυμπιακός

Ενώ λοιπόν έχουν τελειώσει οι αγωνιστικές υποχρεώσεις , ξαφνικά μαθαίνετε ότι από την καινούργια σεζόν θα φοράτε ερυθρόλευκα. Πώς αισθάνεσαι που πλέον αντί για «Ελληνικό» θα φωνάζετε « Ολυμπιακός» στο «ζντο» πριν από κάθε παιχνίδι, και πόσο αυτή η επαναφορά του Ολυμπιακού, μετά από 45 χρόνια στο γυναικείο μπάσκετ, μπορεί να το σπρώξει ;

-“Κατ’ αρχάς ως άνθρωπος πιστεύω ότι κάθε αλλαγή, κάθε νέο, είναι για καλό.

Όταν αυτή η αλλαγή γίνεται με ένα μεγάλο όνομα όπως ο Ολυμπιακός , τότε είναι ακόμα καλύτερα. Για μένα προσωπικά ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα. Μιλώντας εκ μέρους των παικτριών, το να παίζουμε πλέον για το ν Ολυμπιακό μας κάνει χαρούμενες και αισιοδοξούμε για το μέλλον του γυναικείου μπάσκετ”.

Ολυμπιακός σημαίνει, εκτός των άλλων και προβολή

-“Κακά τα ψέματα, το ζητούμενο για το γυναικείο μπάσκετ είναι η προβολή. Το όνομα του Ολυμπιακού, εξασφαλίζει κάτι τέτοιο. Το έχουμε ήδη ζήσει τις τελευταίες μέρες. Συναντάς ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό και όταν σε ρωτάνε που παίζεις και λες «στον Ολυμπιακό» αμέσως δείχνουν ενδιαφέρον”!

O (ερασιτέχνης) Ολυμπιακός έχει σύμβαση με τη NOVA. Επιπλέον στα πρωτοσέλιδα , τουλάχιστον 3-4 εφημερίδων, της Δευτέρας , θα είστε είδηση. Υποθέτω ότι είναι κάτι που το ζητάτε χρόνια. Εκτός από τη προβολή , τι άλλο χρειάζεται το γυναικείο μπάσκετ ώστε να στρέψει ο κόσμος τα μάτια του πάνω του ;

-“Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα το πόσο θα αλλάξει σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας η καθημερινότητά μας. Πιστεύω ότι θα είναι κάτι πολύ μεγάλο αυτό που θα γίνει. Εμείς για να το εκμεταλλευτούμε θα πρέπει να προσφέρουμε ωραίο θέαμα. Να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο γήπεδο, κάτι που το κάνουμε και θα το κάνουμε.

Αλλά μακάρι και ο κόσμος να αγκαλιάσει και να δει το γυναικείο μπάσκετ. Εμείς το προσπαθούμε χρόνια. Μη ξεχνάμε ότι είναι το εθνικό μας σπορ. Γιατί να είναι μόνο στους άνδρες;

Στο εξωτερικό ,το γυναικείο μπάσκετ έχει μεγάλη απήχηση . Μακάρι να γίνει κι εδώ, θα κάνει καλό στο άθλημα. Μέχρι κι ο Kevin Durant το έχει πει Πρόοδος γυναικείου μπάσκετ

Τι χρειάζεται να γίνει για να έρθουν νέες κοπέλες στο άθλημα και πόσο μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό η είσοδος του Ολυμπιακού στο χώρο του γυναικείου μπάσκετ;

-“Ο Ολυμπιακός έχει εδώ και δύο χρόνια αναδιοργανώσει τα τμήματα υποδομών του στο γυναικείο μπάσκετ. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι στον Πειραιά δεν υπάρχουν πολλά σωματεία στο χώρο (του γυναικείου μπάσκετ), καταλαβαίνουμε γιατί έχει ήδη μαζέψει στα τμήματα κορασίδων και νεανίδων πάρα πολλές νέες κοπέλες. Σίγουρα η γυναικεία ομάδα θ’ αποτελέσει «κράχτη» για τα νέα κορίτσια. Εξάλλου, αν μια κοπέλα πει στον μπαμπά της ότι θέλει να παίξει μπάσκετ, το μέγεθος και η αξία του Ολυμπιακού διευκολύνουν κάτι τέτοιο.

Επιπλέον η «κόντρα» που θα υπάρξει μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού θα σηκώσει πιο ψηλά τον πήχη και στα τμήματα υποδομών. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν τη δύναμη να φέρουν κορίτσια στο μπάσκετ.

Όμως , όπως έχω ξαναπεί , το σημαντικότερο για το χώρο μας, είναι οι ομάδες (μιλάω γενικά) να στελεχώσουν τις ακαδημίες τους με σοβαρούς, υπεύθυνους, καταρτισμένους, πτυχιούχους και ,πάνω απ’ όλα, ηθικούς επαγγελματίες προπονητές/προπονήτριες. Να έχουν όρεξη για δουλειά. Να κυνηγήσουν τα παιδιά από τα σχολεία, από τα ανοικτά γήπεδα και να τα φέρουν στο μπάσκετ.

Πραγματικά, το να βλέπω τα περισσότερα κορίτσια να πηγαίνουν στο βόλεϊ με στεναχωρεί. Όχι γιατί δεν το σέβομαι και εκτιμώ ως άθλημα. Το αντίθετο. Εκτός αυτού το βόλεϊ έχει και καλύτερη οργάνωση. Αλλά, αν το μπάσκετ είχε τα μισά κορίτσια του βόλεϊ , το επίπεδο θα ήταν διαφορετικό.

Η τελευταία καλή γενιά στο γυναικείο μπάσκετ είναι αυτή του 1985. Πρέπει να φέρουμε τα κορίτσια στο άθλημα για να έχουμε μέλλον.

Δεν είναι δυνατόν, η Εθνική ομάδα γυναικών, να δίνει φιλικά προετοιμασίας στο Μαρούσι και στις κερκίδες να είναι μόνο τμήματα υποδομών του Ολυμπιακού . Πού είναι οι άλλες ομάδες; Αν δεν φέρουν οι προπονητές τα κορίτσια να δουν την Εθνική, τις καλύτερες δηλαδή, και να πάρουν παραστάσεις, εικόνες και κίνητρο, πού θα τις πάνε; Αν δε δει το παιδί πού μπορεί να φθάσει, πώς θα ασχοληθεί ;

Για μένα έχει μεγάλη σημασία να βλέπεις το καλύτερο. Εμείς γίναμε καλύτερες παίκτριες παίζοντας εναντίον γυναικών που παίζουν στο WNBA και την Ευρωλίγκα.

Αυτό φάνηκε φέτος με την Εθνική, που, περνώντας ο χρόνος , βελτιωνόμασταν και κοντράραμε κάθε αντίπαλο. Όπως είπαμε και με τον κόουτς Δικαιουλάκο, αν είχαμε καλύτερο επίπεδο στο πρωτάθλημα, η Εθνική θα πήγαινε καλύτερα.

Ταλέντο υπάρχει και μάλιστα πολύ. Μόνο το επίπεδο του πρωταθλήματος έχουμε να ζηλέψουμε από τη Τουρκία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία. Αν είχαμε κάτι αντίστοιχο, η Εθνική θα πήγαινε πολύ ψηλά”.

Βλέπεις να υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί και στο γυναικείο μπάσκετ πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων , όπως στο αντρικό;

-“Μεσοπρόθεσμα δε το βλέπω. Μακροπρόθεσμα δε μπορώ να προβλέψω. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, ο Παναθηναϊκός είναι παραδοσιακά πολύ δυνατός, ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε με μεταγραφές και θα είναι ανταγωνιστικός. Ο Πρωτέας Βούλας, εκτός της πολύ καλής του ομάδας, έχει και τις ακαδημίες του με πολλά κορίτσια, οπότε θα έχει και μέλλον. Παράλληλα, σε επίπεδο marketing, θα μπορεί να πει ότι ‘με το προϊόν των ακαδημιών μου ανταγωνίζομαι τους μεγάλους επάξια’ , άρα να τραβήξει και περισσότερα παιδιά. Επίσης , επιτέλους ξαναδυναμώνει ο Αθηναϊκός, που τον περιμένω πραγματικά δυνατό φέτος.

Ο Ολυμπιακός θα τραβήξει σε πρώτη φάση προς τα πάνω τον Παναθηναϊκό με τον ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί. Στις υπόλοιπες ομάδες, είναι στο χέρι των διοικούντων τους να τις δυναμώσουν και έτσι να ανεβεί ο πήχης ψηλά για όλους. Η είσοδος του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ θα προκαλέσει ντόμινο θετικών εξελίξεων. Το βλέπω. Με τον Ολυμπιακό αλλάζουν τα πράγματα. Αλλάζουν προς το καλύτερο για όλους μας”.

Φέτος αποφασίστηκε η ομάδα να μην βγει στην Ευρώπη. Του χρόνου όμως, αν όλα πάνε καλά, θα βγείτε. Με τι στόχους ως Ολυμπιακός;

-“Σωστά η διοίκηση αποφάσισε να μην βγούμε Ευρώπη φέτος. Μπορεί στο αγωνιστικό επίπεδο , διατηρώντας την ίδια ομάδα, να είμαστε έτοιμες αλλά χρειάζεται χρόνο ο σύλλογος να οργανώσει το τμήμα στα υψηλότερα επίπεδα.

Δε γινόταν μέσα σε δύο μήνες να συμβεί αυτό, δεδομένου του ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο και μακροχρόνιο project. Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού δε φτιάχτηκε για ένα δυο χρόνια. Φτιάχτηκε για να μείνει και πρωταγωνιστήσει. Και επειδή μιλάμε για Ολυμπιακό, τον μεγαλύτερο σύλλογο στη χώρα, οι στόχοι δε μπορεί να είναι άλλοι παρά μόνο οι τίτλοι. Το νταμπλ στην Ελλάδα. Έχουμε τις καλύτερες Ελληνίδες παίκτριες στο ρόστερ μας και δύο εξαιρετικές ξένες. Του χρόνου λοιπόν θα βγούμε Ευρώπη ως Ολυμπιακός. Αυτό σημαίνει δύναμη, κόσμο, εξαιρετική διοίκηση. Ο Ολυμπιακός έχει τη δύναμη να πιέσει την ομοσπονδία για κάποια πράγματα, όπως τον αριθμό των ξένων παικτριών, και να την πείσει να τα κάνει. Αισιοδοξώ. Πιστεύω ότι ως Ολυμπιακός μπορούμε να φέρουμε και κάποια Ευρωπαϊκή διάκριση”.

Πάμε σε σένα ως παίκτρια. Ποιος είναι ο αγαπημένος προπονητής /προπονήτρια, με τον οποίο/α έχεις συνεργαστεί ως τώρα ;

-“Στα τόσα χρόνια που παίζω, συνεργάστηκα με πολλούς. Κέρδισα πολλά και ως παίκτρια αλλά και ως άνθρωπος. Ακόμα όμως και με κάποιους που δεν ήμουν τόσο κοντά, πάλι κερδισμένη βγήκα. Δε θέλω ν’ αναφέρω ονόματα από τους παλιούς γιατί θα ξεχάσω και αδικήσω κάποιον, αλλά θα ξεχωρίσω τον Κώστα τον Μίσσα, που ανέλαβε το 2000 την Εθνική ομάδα με βοηθό τον Τζώρτζη τον Δικαιουλάκο, τον οποίο μετά είχα και στον Αθηναϊκό. Επίσης δε μπορώ να παραλείψω την Ελένη την Καπογιάννη που συνεργαζόμαστε μαζί από πέρυσι. Δουλεύει πολύ και μάλιστα με Ευρωπαϊκό τρόπο. Πραγματικά της αξίζει του χρόνου να μας κοουτσάρει στην Ευρώπη”.

Οι πιο όμορφες στιγμές στη καριέρα σου ποιες ήταν;

-“Αρχικά, η πέμπτη θέση στην Ευρώπη με την Εθνική το 2009, το treble με τον Αθηναϊκό το 2010, η είσοδος στην Οκτάδα, πάλι με την Εθνική, το 2012, που περάσαμε με το buzzer beater μου, επίσης την ίδια χρονιά η απίστευτη πορεία με τον Παναθηναϊκό, όπου ξεκινώντας η χρονιά, είχαμε στόχο την παραμονή και φθάσαμε στον τελικό του πρωταθλήματος. Τέλος όλη φετινή χρονιά. Το κύπελλο με την ανάδειξή μου ως mvp, το πρωτάθλημα με το Ελληνικό και μετά το πανευρωπαϊκό με την Εθνική”.

Οι δυσκολότερες αντίπαλες στο παιχνίδι;

-“Σίγουρα δε θα ήθελα να αντιμετωπίσω την Καλτσίδου και την Άρτεμη Σπανού. Από τις ξένες που έχω αντιμετωπίσει είναι πάρα πολλές αλλά θα πω την Σαντρίν Γκρουντά. Απίστευτα προσόντα, πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται”.

Ποια στοιχεία του παιχνιδιού σου νομίζεις ότι χρήζουν βελτίωσης ;

-“Ακόμα και τέλειος να είσαι, πρέπει πάντα να προπονείσαι και να βελτιώνεσαι. Επειδή παίζω κυρίως στη θέση 4, η οποία στο σύγχρονο μπάσκετ είναι πολύ απαιτητική, πρέπει και να σουτάρεις και να δημιουργείς μακριά από το καλάθι, αλλά να παίζεις και κοντά σ αυτό, θεωρώ ότι ξέροντας τι καλό έχω, πρέπει να βελτιώσω τον χειρισμό της μπάλας”.

Ποιες θα ήθελες να έχεις συμπαίκτριες στον Ολυμπιακό ;

-“Τις συμπαίκτριές μου στην Εθνική. Την Καλτσίδου, τη Σπανού, τη Δημητράκου, τη Μάλτση, τη Λύμουρα. Αν εξαιρέσουμε την Λολίτα, οι άλλες παίζουν στο εξωτερικό και πολύ καλά κάνουν. Από ξένες … όλο το WNBA. Ήμουν πάντως τυχερή. Έπαιξα με παίκτριες όπως η Ουίγγινς που κάνει απίστευτα πράγματα στο WNBA. Έπαιξα και με πολύ καλές Ευρωπαίες. Ομολογώ ότι μου λείπει να παίζω στην Ευρώπη”.

Από την ώρα που θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, εσύ, η Ανθή Μπαλτά, η Νένα Νικολαΐδου και η Εβίτα Σταμάτη, θα αποτελέσετε ένα πολύ ιδιαίτερο club στο γυναικείο μπάσκετ. Θα είσαστε οι πρώτες παίκτριες που θα έχετε παίξει και στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους. Το αντίστοιχο στο αντρικό βέβαια, έχει ονόματα όπως ο Σπανούλης, ο Περπέρογλου, ο Κόμαζετς, ο Ράτζα, ο Ρότζερς. Πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό για εσάς;

-“Πολύ ιδιαίτερο και πολύ τιμητικό. Το ονόματα του αντρικού προκαλούν δέος. Εμείς είμαστε περήφανες που ξεκινάμε αυτό το club. Μας προσθέτει βέβαια ένα βάρος, που θα το χειριστούμε θετικά και θα βγάλουμε το 101% των δυνατοτήτων μας στο παρκέ”.

Φέτος θα έχετε ως παίκτριες να χειριστείτε και το μεγάλο κομμάτι που λέγεται κόσμος του Ολυμπιακού.

-“Σίγουρα μιλάμε για τον μεγαλύτερο κόσμο στην Ελλάδα, που ζει για την ομάδα του. Εγώ και οι άλλες τρεις κοπέλες, έχουμε κάποια εμπειρία, από το πέρασμά μας από τον Παναθηναϊκό, από φανατικό κοινό. Εδώ περιμένω πολύ περισσότερο. Θεωρώ ότι έχουμε την εμπειρία να το διαχειριστούμε και να κάνουμε τον κόσμο του Ολυμπιακού να μας συμπαραστέκεται και να πανηγυρίζει μαζί μας”.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ