2012-05-07 12:58:38
Φωτογραφία για Επισκόπηση Ημερήσιου Τύπου 07-05-12
Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίων είναι τα αποτελέσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, οι ανατροπές του πολιτικού σκηνικού και οι επόμενες μέρες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλογές της μεγάλης οργής".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Και τώρα η πιο χρήσιμη λύση είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Απίστευτες εκπλήξεις αφήνουν εκτός Κοινοβουλίου κορυφαία πράσινα στελέχη. Βράζει το ΠΑΣΟΚ κατά του Βενιζέλου. Στα πρόθυρα διάλυσης! Τέταρτο κόμμα οι "Ανεξάρτητοι Ελληνες" του Π.Καμμένου. Διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κυρίαρχος ο λαός και ο Τσίπρας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα μαζί με τα ξοφλημένα και πουλημένα κανάλια και εφημερίδες των νταβατζήδων που για δύο ολόκληρα χρόνια εξαπατούσαν και εκβίαζαν τον κόσμο και υπεράσπιζαν το προδοτικό Μνημόνιο που έφερε την καταστροφή στη χώρα ".


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Που πας, Αντώνη;".

Η εφημερίδα αναφέρει "πρόταση Σαμαρά (τη νύχτα) που παίρνει σήμερα την πρώτη διερευνητική εντολή για σχήμα "εθνικής σωτηρίας" (με ΠΑΣΟΚ και άλλους!). Νέες κάλπες Ιούνιο η άλλη λύση. Η συγκυβέρνηση με Παπαδήμο και το "ναι" στο Μνημόνιο 2 έγιναν μπούμερανγκ για τη ΝΔ. Δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, που ξεκινάει "επαφές" για να μπει στο Μαξίμου. Σε ποσοστά του 1974 οδήγησε το Κίνημα ο Βενιζέλος, ο οποίος αμφισβητείται πλέον ανοιχτά".

ΕΘΝΟΣ: "Ψήφος οργής ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό επιφέρει η λαϊκή ετυμηγορία. Ηταν ψήφος οργής που προκάλεσε την κατολίσθηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και την απώλεια για το ΚΚΕ της ηγεμονίας στην Αριστερά. Οδυνηρό ξάφνιασμα προκαλεί η εμφάνιση στο κοινοβουλευτικό προσκήνιο των φαντασμάτων του φασισμού ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γέροντας Παΐσιος: Θα έχετε κυβέρνηση, αλλά θα είναι σαν να μην έχετε!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "δραματικές οι εξελίξεις που καταφτάνουν! Το Δ'Ράιχ απειλεί:"Κάντε κυβέρνηση και τηρείστε με ευλάβεια όσα υπέγραψαν Σαμαράς-Βενιζέλος, αλλιώς θα υποστείτε τις συνέπειες! ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οργή λαού: Αλλάξτε το Μνημόνιο!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι Έλληνες πολίτες έστειλαν μήνυμα στα κόμματα και την Ευρώπη:"Δεν αντέχουμε άλλες θυσίες χωρίς αντίκρισμα". Αποχή ρεκόρ στο 35%. Θολός ο ορίζοντας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών σ'ένα μήνα".

ΕΣΤΙΑ: "Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγεί το αποτέλεσμα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέχρι χθες τα δύο μεγάλα κόμματα που φέρουν και την ευθύνη της διενεργείας των πρόωρων εκλογών, φαντάζονταν άλλο αποτέλεσμα. Η ΝΔ μιλούσε για αυτοδυναμία. Και όταν διεπίστωσε ότι αυτή δεν ήταν εφικτή, ζήτησε ισχυρή εντολή ".

Η ΑΥΓΗ:"Εντολή Αριστερά".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "ο λαός με την ψήφο του κατεδάφισε το Μνημόνιο και τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ. Ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη κατά της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενωτική αριστερή του πρόταση εξουσίας αναδεικνύεται σε αντίπαλον δέος του μνημονιακού κατεστημένου, ελπίδα για δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και παραγωγή ανασυγκρότησή της".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ηττα της λιτότητας σε Ελλάδα και Γαλλία".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς τα επιτελεία των κομμάτων, καταγράφουν από χθες το βράδυ όλα τα πιθανά σενάρια. Σε συνεχείς συσκέψεις εξετάζονταν, μέχρι αργά χθες τη νύχτα, πιθανές κινήσεις και συνεργασίες των κομμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:"Σε αναζήτηση κυβέρνησης. Ιστορική κατάρρευση των κομμάτων εξουσίας".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "την κατάρρευση των κομμάτων εξουσίας, που κυριάρχησαν στη χώρα μετά τη μεταπολίτευση, σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, που προκαλεί ριζικές μεταφορές στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον η λαϊκή ετυμηγορία ενίσχυσε τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο Μνημόνιο".

Ο ΛΟΓΟΣ:"Νέα μεταπολίτευση. Το μήνυμα εστάλη...".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, με τους χαμένους και τους κερδισμένους της, αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Στο δεξιό άκρο του πολιτικού εκκρεμούς βρίσκεται για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο ένα αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, ενώ στην Αριστερά η είσοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς και ενίσχυση του ΚΚΕ θα αλλάξουν το τοπίο".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"ΚΚΕ:Στην πρώτη γραμμή των αγώνων από σήμερα κόντρα στη νέα αντεργατική θύελλα".

Η εφημερίδα αναφέρει "Αλέκα Παπαρήγα:Το ΚΚΕ έχει μια μικρή άνοδο. Η εκλογική απόδοση του ΚΚΕ είναι συνάρτηση πριν απ'όλα της διαμόρφωσης ενός, όχι απλώς μαχητικού λαϊκού κινήματος, αλλά ενός ισχυρού πλειοψηφικού ρεύματος, χειραφετημένου από τα γνωστά διλήμματα, αλλά και τις αναγεννημένες αυταπάτες".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εφιάλτης ακυβερνησίας και στο βάθος... νέες κάλπες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τον εφιάλτη της ακυβερνησίας φέρνει η "ψήφος οργής" που επέλεξε η πλειοψηφία στις χθεσινές εκλογές: τα δύο κόμματα εξουσίας καταποντίστηκαν, ενώ μεγάλη άνοδο εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι πλέον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ:"Αγωνία για σχηματισμό κυβέρνησης... σωτηρίας".

Η εφημερίδα αναφέρει "ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και πρωτοβουλία Σαμαρά για συγκρότηση εθνικής ενότητας. Θετική στάση από Ευ.Βενιζέλο σε συνεργασία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο. Κίνδυνο ακυβερνησίας και εξόδου από το ευρώ επισημαίνει ο διεθνής Τύπος."

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετέωρη, τώρα, η χώρα. Ωρα ευθύνης για εθνική συνεννόηση".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε τον πλήρη κατακερματισμό του πολιτικού φάσματος και παρήγαγε αριθμητικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν κανέναν βιώσιμο κυβερνητικό συνδυασμό είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά προερχόμενο".

ΚΕΡΔΟΣ:"Κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ακυβερνησία είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, με επτά κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα να εισέρχονται στη Βουλή και δύο ακόμη (ΛΑΟΣ και Οικολόγοι Πράσινοι) να αγωνιούν μέχρι τις πρωινές ώρες. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ υπέστησαν βαρύτητη ήττα, ενώ νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε πολιτική αβεβαιότητα μετά την "ψήφο τιμωρίας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε περίοδο μείζονος πολιτικής αβεβαιότητας εισήλθε, από χθες, η Ελλάδα, ως συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο συνιστά το οριστικό τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου. Η χώρα βρίσκεται σε αναζήτηση κυβέρνησης, αφού οι πολίτες, όπως εκφράσθηκαν στην κάλπη, δεν έδωσαν καθαρή και σαφή εντολή για το πως θέλουν -και πρέπει-να κυβερνηθεί ο τόπος ".

πηγή: iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ