2015-08-16 11:09:08
Φωτογραφία για Γιατί να κρατάτε ημερολόγιο;
Σε τί μας βοηθά η καταγραφή της ζωής μας; Είναι χρήσιμο να κρατάμε ημερολόγιο, τελικά, ακόμη και στην ενήλικη ζωή μας; Μπορείτε να βρείτε μερικά βασικά οφέλη της συγκεκριμένης ασχολίας παρακάτω:

1. Θα γράφετε και θα σκέπτεστε καλύτερα

Η διαδικασία της γραφής είναι εξαιρετικά σημαντική. Μας βοηθά να βάλουμε τις σκέψεις μας στο χαρτί, να επικοινωνήσουμε με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Η καταγραφή των σκέψεών μας, όταν γίνεται γραπτά, χρειάζεται αρκετό χρόνο ώστε να είναι σαφής (πρωτίστως σε εμάς), ολοκληρωμένη και πλήρης – σκεφτείτε πόση ώρα χρειαζόμαστε για να γράψουμε ένα απλό σημείωμα. Θέλουμε να επιλέξουμε το κύριο μήνυμά μας, το λεξιλόγιό μας, τις εκφράσεις μας. Το ίδιο γίνεται και όταν γράφουμε ένα μεγαλύτερο κείμενο (μάλιστα, συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό). Με το πέρασμα του χρόνου και με την εξάσκηση, μαθαίνουμε να γράφουμε και συνεπώς να σκεφτόμαστε πολύ καλύτερα, μιας και συγκροτούμε καλύτερα τις σκέψεις μας και αρχίζουμε να οργανώνουμε και να παρακολουθούμε περισσότερο τη συλλογιστική μας πορεία.


2. Θα ζείτε μια πιο συναρπαστική ζωή

Όταν αρχίσετε να κρατάτε ημερολόγιο και διαβάζετε τη ζωή σας στο χαρτί, θα ανακαλύψετε πολλά για την καθημερινότητά σας. Το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι εάν η ζωή σας φαντάζει βαρετή ή περιπετειώδης, για τα δικά σας μέτρα, πάντοτε. Ακόμη και αν είστε οι μόνοι σας αναγνώστες, θα θέλετε να εντυπωσιάσετε τον εαυτό σας με συναρπαστικές εμπειρίες, εάν αποφασίσετε πως η καθημερινότητά σας είναι λίγο-πολύ ανιαρή. Έτσι, θα τολμάτε περισσότερο και θα ζείτε πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες, θα κυνηγάτε αυτές τις στιγμές (ένα φεστιβάλ, μια ποιητική βραδιά, μια συναυλία δρόμου, νέοι μεζέδες που δοκιμάσατε, το χαμόγελό σας σε κάποιον άγνωστο), για να τις καταγράψετε στο ημερολόγιό σας αρχικά, για να πλουτίσετε τη ζωή σας, αργότερα.

3. Θα έχετε καλύτερη μνήμη

giati_na_kratate_imerologioΕκτός από τα σταυρόλεξα, η καταγραφή των καθημερινών σας εμπειριών μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε άτομα και γεγονότα. Συνήθως οι άνθρωποι θυμούνται πολύ καλύτερα ό,τι κατέγραψαν στο χαρτί, από ό,τι είπαν προφορικά ή είδαν τυχαία. Εάν θέλετε τη μνήμη σας πάντοτε ακονισμένη, μη διστάσετε να καταγράφετε τη ζωή σας.

4. Θα βελτιώσετε την καθημερινότητά σας

Οι καθημερινές μας συνήθειες τείνουν να γίνονται αυτόματες και μηχανικές πράξεις κάποτε. Αντί να βαλτώσετε και να αποκτήσετε μια ζωή που δε σας ικανοποιεί, μπορείτε να ανακαλύψετε τα σημεία προς βελτίωση και να τα διορθώσετε όταν δείτε μια αποτύπωση της ζωής σας στο χαρτί. Ακόμη, η καταγραφή συνηθειών και πράξεων θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να οργανώνεστε καλύτερα: τα ψώνια στο σουπερ μάρκετ, οι αγορές, η καθαριότητα του σπιτιού και η φροντίδα του εαυτού σας θα μπουν στο μικροσκόπιο και θα οργανωθούν καλύτερα χρονικά, αλλά και οικονομικά.

5. Θα ανακαλύψετε ποιοι είστε

Το μεγαλύτερο κέρδος, όμως, ενός ατόμου που κρατά ημερολόγιο, είναι η ανακάλυψη του εαυτού του. Μετά από λίγο καιρό, μπορούμε να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε, ποιες είναι οι αξίες μας, αυτά που μας αρέσουν και αυτά που μας δυσαρεστούν, ποιοι είναι οι στόχοι μας, πού πάμε στη ζωή αυτή. Ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά τον εαυτό μας να εξελίσσεται στο χαρτί!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ