2015-08-16 18:06:05
Φωτογραφία για Έρχονται 3 μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις από τον Οκτώβριο
Με ταχύτατους ρυθμούς προβλέπεται να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τρεις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και άλλες μικρότερες, από τον Οκτώβριο, εφόσον κυβέρνηση και δανειστές ολοκληρώσουν ομαλά όλες τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές και άλλες διαδικασίες αλλά και εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στη χώρα μας.

Αυτό επισημαίνουν κορυφαίες πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο θα είναι αυτό που θα ολοκληρώσει τους σχετικούς διαγωνισμούς αφού συμφωνήθηκε να «τρέξει» όλες τις σχετικές διαδικασίες για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στο ενεργητικό του στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Το νέο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ αναμένεται να συσταθεί τους αμέσως επόμενους μήνες και να περιλάβει πρόσθετα ακίνητα, συμμετοχές του Δημοσίου και δικαιώματα παραχωρήσεων. Για τον σκοπό αυτό μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση καλείται να συστήσει ανεξάρτητη ομάδα δράσης σε συνεργασία με την Ε.Ε., η οποία θα προχωρήσει τις ρυθμίσεις για τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου ταμείου. Η ομάδα θα υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο και η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει μέτρα για την εκκίνηση της λειτουργίας του ταμείου μέχρι τον Μάρτιο του 2016.


Οι πρώτοι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ που προχωρούν άμεσα αφορούν τον ΟΛΠ, το Ελληνικό και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ ορίστηκε για τον Οκτώβριο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) ο Δεκέμβριος και για τον ΟΛΘ ο Φεβρουάριος του 2016. Η προώθηση των απαιτούμενων ρυθμίσεων ώστε να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές όλους τους παραπάνω διαγωνισμούς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου.

Οι διαδικασίες που αφορούν τους παραπάνω διαγωνισμούς βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, αλλά, όπως και για τον ΟΛΠ, εκκρεμούν οι υποβολές δεσμευτικών προσφορών. Το ΤΑΙΠΕΔ και οι υποψήφιοι επενδυτές εμφανίζονται και δηλώνουν έτοιμοι. Περίμεναν αρχικά τις πολιτικές αποφάσεις και ειδικότερα την ψήφιση της συμφωνίας Αθήνας - δανειστών από τη Βουλή, η οποία περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα για όλους τους διαγωνισμούς επί των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν προς αξιοποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2014 και από εδώ και στο εξής την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, προϋπόθεση που αποτελεί απαράβατο όρο για την εκταμίευση των συμφωνηθέντων ποσών.

Στην πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνεται και ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αλλά και η πώληση του εναπομείναντος ποσοστού (10%) που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Για τον ΔΕΣΦΑ φαίνεται να προκρίνεται τελικά η διάθεση ποσοστού 17% σε τρίτους επενδυτές, που σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες έχουν ήδη εντοπιστεί, ώστε η αζέρικη Socar να περιορίσει το ποσοστό της από το 66% στο 49% και να λάβει έτσι το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως η Socar έχει προσφέρει, για το 66%, 400 εκατ. ευρώ. Ιδιωτικοποίηση ή άλλες δράσεις που θα ανεξαρτητοποιούν από τη ΔΕΗ τον ΑΔΜΗΕ προβλέπονται επίσης να προχωρήσουν έως το φθινόπωρο.

Αμέσως μετά τις παραπάνω ενέργειες, σειρά παίρνουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά είναι οι συμμετοχές του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και στα ΕΛΠΕ, το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα 10 περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος και οι μαρίνες, τα ΕΛΤΑ, η Εγνατία Οδός, η συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και περίπου 10.000 ακίνητα, όπως και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Oσον αφορά το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις συζητήσεις Αθήνας - δανειστών, αυτό θα δομηθεί έως την άνοιξη του 2016 και στην κυριότητά του θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Ειδική αναφορά γίνεται στην ΕΤΑΔ. Το ταμείο αναμένεται έτσι να αποκτήσει και την κυριότητα των τραπεζικών μετοχών που θα εκδοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ΤΧΣ, την οποία και θα χρηματοδοτήσει. Στο ταμείο εκτιμάται επίσης ότι θα ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας όπως από τους υδρογονάνθρακες.

Υπενθυμίζεται πως όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, το ταμείο αυτό θα προικοδοτηθεί με επιπλέον «πολύτιμα» περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε με στόχο σε ορίζοντα 30ετίας να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τα 50 δισ. ευρώ προβλέπεται πως το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτήσει με 12,5 δισ. ευρώ αναπτυξιακές δράσεις και με άλλα 12,5 δισ. ευρώ την αποπληρωμή δημόσιου χρέους. Επ’ αυτού, τα δεδομένα είναι γνωστά ήδη από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, καθώς είχε αποτελέσει βασικό αντικείμενο εκείνης της διαπραγμάτευσης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ