2015-08-26 08:22:05
Φωτογραφία για Προεκλογικός πυρετός με τις λίστες των κομμάτων και στην Ηλεία
Κρίσιμη και «καυτή» εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων και για τα κομματικά επιτελεία της Ηλείας, θα είναι αυτή που ξεκινά από σήμερα σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές, αφού πέρα από τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής τους που θα ξεκαθαρίσει σύντομα, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων που σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό θεσμικό πλαίσιο από τη στιγμή που δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι σταυροδοσία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κάθε κόμμα θα επιλέξει τα πρόσωπα που επιθυμεί να αναδειχθούν σε βουλευτικές θέσεις. Η τελική ανάδειξη των προσώπων από τις εκλογές προκύπτει από τη σειρά προτεραιότητας που εμφανίζονται στη λίστα και από τα ποσοστά που έλαβε το κάθε κόμμα και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να βάλουν σταυρούς προτίμησης υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Η μέχρι στιγμής εικόνα αλλά και οδηγία κεντρικά από τα περισσότερα κόμματα, είναι ότι οι λίστες σε κάθε νομό θα καταρτιστούν βάσει του ψηφοδελτίου και της σταυροδοσίας των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου επειδή αυτό θεωρείται δίκαιο και ηθικό, τουλάχιστον για τις πρώτες θέσεις, ενώ είναι σίγουρο ότι θα γίνει και ανανέωση προσώπων όχι όμως στις εκλόγιμες θέσεις.


Τα δεδομένα λοιπόν που ξέραμε ως τώρα αλλάζουν, όπως και ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων, που ωστόσο ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς θα είναι οι υποψήφιοι στο νομό αφού εντός της εβδομάδας συνεδριάζουν σχεδόν όλες οι Νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων στην Ηλεία όπου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Τα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Φυσικά το ενδιαφέρον στρέφεται στο ΣΥΡΙΖΑ και σε τοπικό επίπεδο καθώς υπάρχουν σοβαρές και πολλές διαφοροποιήσεις των μελών του ειδικά μετά την δημιουργία του κόμματος «Λαϊκής Ενότητας», ενώ είχε προϋπάρξει και διαφοροποίηση των παρόντων μελών της ΝΕ Ηλείας 15 μέρες μετά το δημοψήφισμα, όπου είχαν συνταχθεί με την θέση των 108 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου θεωρούσαν ότι «η συμφωνία συνιστά «νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας» και ζητούσαν την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβηκε στις εκλογές της 25η Ιανουαρίου 2015, έχει απώλειες κατά 60- 70%, καθώς μόνο οι τρεις εκλεγμένοι βουλευτές παραμένουν σταθεροί στην κυβερνητική πλευρά Τσίπρα και αναμένεται εκτός απροόπτου στην λίστα να μπουν κατά την σειρά σταυροδοσίας και εκλογής τους, Σαλτάρη, Μπαλαούρας και Μπαξεβανάκης ( εκτός αν το ένα «παρών» του τελευταίου στα προαπαιτούμενα μετρήσει αλλιώς από τα κεντρικά αν και στη συνέχεια στη συμφωνία έδωσε θετική ψήφο).

Ο Π. Βεργέτης θεωρείται σίγουρο ότι μετακομίζει στην «Λαϊκή Ενότητα», ο Ν. Παπαβασιλείου δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση του επίσημα ωστόσο φαίνεται να διαφοροποιείται και αυτός, η Μ. Σπηλιοπούλου ήδη εδώ και καιρό έχει διαφοροποιηθεί μέσα από άρθρα που έχει ανεβάσει στο ΙΣΚΡΑ, ενώ η Δ. Γιαννοπούλου περιμένει την απόφαση των Οικολόγων. Επομένως, όπως όλα δείχνουν, σχεδόν το μισό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία έχει αλλάξει ρότα και θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Ενότητας» του Λαφαζάνη.

Εξάλλου, σήμερα το βράδυ, συνεδριάζει το 9μελές Συντονιστικό Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μια συνεδρίαση που προβλέπεται αρκετά «καυτή» και εντός της εβδομάδας συνεδριάζει μετά την Κ.Ε και η 21μελής ΝΕ Ηλείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπκών στελεχών, τουλάχιστον 6-7 μέλη της ΝΕ Ηλείας αυτή τη στιγμή τάσσονται ανοιχτά με την «Λαϊκή Ενότητα», Β. Τσάμης και Αρ. Αβραμόπουλος διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά και αναμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι υπόλοιποι, αφού αρκετοί εξ αυτών δεν είναι ούτε με τους μεν ( ΣΥΡΙΖΑ), ούτε με τους δε ( Λαϊκή Ενότητα).

Μικρές διαφοροποιήσεις στα άλλα κόμματα

Στα άλλα κόμματα, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο απλά, υπάρχει η απαιτούμενη συσπείρωση και αναμένονται ορισμένες αλλαγές. Η ΝΟΔΕ Ηλείας συνεδριάζει για να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις το ερχόμενο Σάββατο και για να συζητήσει το θέμα των υποψηφίων στη λίστα.

Πληροφορίες εκ των έσω αναφέρουν ότι οι πέντε πρώτοι θα πάνε με την σειρά σταυροδοσίας ( Τζαβάρας, Αυγερινοπούλου, Μαρίνος, Βλαγκούλης και Κοντογιάννης) και αναμένεται να εξεταστεί το αν θα γίνει κάποια ανανέωση στα υπόλοιπα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο.

Και στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ακολουθηθεί στη λίστα η σειρά σταυροδοσίας ( με πρώτο τον Γ. Κουτσούκο και δεύτερο τον Μ. Κατρίνη και δεν αναμένεται να επηρεάσει τη σειρά το ότι ο κ. Κατρίνης έχει τον τελευταίο καιρό ανέλθει στα κομματικά όργανα και έχει εκλεγεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος).

Στο ΠΟΤΑΜΙ θυμίζουμε ότι η σειρά σταυροδοσίας ήταν Κανελλόπουλος, Παναγοπούλου Ε. Σταγκουράκης, Φρεζάδου, Μάλλιαρης, Παπανικολόπουλος και Β. Μανδαράκης και λέγεται ότι με την λίστα θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ενώ το ίδιο θα συμβεί και τους ΑΝΕΛ, το ψηφοδέλτιο ήταν Κωνσταντόπουλος, Καραγκούνης, Σπηλιοπούλου, Γκαγκάκης, Κατσάμπερης, Χ. Ρόρη και Α. Καπνίσης.

Πιο συγκεκριμένα είναι τα πράγματα στο ΚΚΕ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το ψηφοδέλτιο στο νομό θα είναι ιδιο με εκείνο της 25ης Ιανουαρίου με την σειρά σταυροδοσίας, Γιάνναρος Χρ. , Παναγιωτάρα, Βαγγελάτου, Αθανασόπουλος, Κολόσακας, Γιαννόπουλος Χ., Τσάτση Ζ. ωστόσο εντός της εβδομάδας συνεδριάζει η ΝΕ Ηλείας και θα κλείσει το θέμα οριστικά.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ