2012-05-07 19:47:56
Φωτογραφία για Έκκληση Κλίντον για μείωση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου από την Ινδία
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλίντον καλεί την Ινδία να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και εκτιμά ότι ο αλ Ζαουάχρι βρίσκεται στο Πακιστάν. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε σήμερα την Ινδία να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν ώστε να διατηρήσει την πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία για να παγώσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

"Η Ινδία...σίγουρα εργάζεται προς την κατεύθυνση του περιορισμού της αγοράς ιρανικού πετρελαίου και επιδοκιμάζουμε τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα. Ελπίζουμε να κάνει ακόμη περισσότερα», είπε η Κλίντον από την Καλκούτα.

Η εξαρτημένη ενεργειακά Ινδία τάσσεται κατά της επέκτασης των δυτικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και έχει διστακτικά μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι ινδικές πετρελαϊκές εταιρίες έχουν διακόψει τις εισαγωγές του ιρανικού πετρελαίου ώστε η Τεχεράνη, η οποία προμήθευε την Ινδία με το 12% του εισαγόμενου πετρελαίου της πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, να εισάγει σήμερα κάτι περισσότερο από 9%.


Διαβάστε περισσότερα "Ο λόγος που η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι οι κύριοι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου καλούνται να περιορίσουν τις προμήθειές τους είναι για να διατηρήσουν την πίεση στο Ιράν», είπε η Κλίντον και πρόσθεσε ότι υπάρχει επάρκεια προμηθειών στην αγορά για εναλλακτικές πηγές πετρελαίου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πει» αν η Ινδία θα απαλλαγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τα τέλη Ιουνίου εις βάρος χωρών, οι οποίες εξακολουθούν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.

Επιπλέον, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία της για την πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύρραξης ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Η Κλίντον έφθασε στην Ινδία χθες Κυριακή, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, για το Ιράν.

Εξάλλου, η Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως ο επικεφαλής της αλ Κάιντα--μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν--Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, βρίσκεται στο Πακιστάν.

"Ο αλ Ζαουάχρι, ο οποίος 'κληρονόμησε' την ηγεσία από τον μπιν Λάντεν, βρίσκεται κάπου, θεωρούμε, στο Πακιστάν. Επομένως σκοπεύουμε να κυνηγήσουμε αυτούς που προσπαθούν να κρατήσουν την αλ Κάιντα λειτουργική ...», είπε η ίδια απαντώντας σε ερώτηση για τον «επόμενο μεγάλο στόχο» των ΗΠΑ.

Η Κλίντον αρνήθηκε να σχολιάσει για το αν μια «επιχείρηση τύπου μπιν Λάντεν» θα διεξαγόταν από τις αμερικανικές δυνάμεις λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ήθελε να έχει με το Πακιστάν μια συνεργασία στον τομέα της αντιτρομοκρατίας.

Επίσης, η αμερικανίδα υπουργός είπε ότι το Πακιστάν δεν έχει λάβει μέτρα κατά του αρχηγού της ισλαμιστικής οργάνωσης Λάσκαρ-ι-Τάιμπα, Χάφεζ Σαϊντ, ο οποίος κατηγορείται ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων του 2008 στην Μουμπάι από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 160 άνθρωποι.

Το Νέο Δελχί έχει επανειλημμένως ζητήσει από το Πακιστάν να παραπέμψει τον Σαϊντ στη δικαιοσύνη, ένα ζήτημα το οποίο έχει αποτρέψει την πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο γειτονικές πυρηνικές δυνάμεις.

Η Ουάσινγκτον πρόσφατα πρόσφερε αμοιβή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που τυχόν θα οδηγήσουν στην σύλληψη του Σαϊντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ